Vraag & Antwoord

OS Linux

linux ftp-server

Anoniem
None
14 antwoorden
 • Hoi,
  Ik heb een computer met linux redhat 7.2 en nu wil ik daar ftp-server van maken. Moet je dan per se de server-versie nemen bij de installatie of kun je ook achteraf gewoon een programma gebruiken om er een ftp-server van te maken. En hoe zit het met de beveiliging, ik hoor van iedereen dat die op linux zo goed is, maar moet je die zelf instellen of is die al goed ingesteld als je de server-installatie doet en zo ja, hoe zit dat dan met de gewone installatie??
 • Hey pc_freak,

  je kunt achteraf gewoon de nodige programma's installeren. Wat je zoiezo nodig hebt is Apache.

  RedHat heeft waarschijnlijk zelf een firewall die je via je RedHat configuratiescherm kunt configureren. Verder zitten er nauwelijks lekken in de software, echter is RedHat 7.x al weer wat verouderd, dus ik zou Apache en andere software die je nodig hebt wel even patches, dan zijn de laatste bugs en eventueel lekken eruit.
 • Ook bedankt voor de info, ik zal eens gaan uitzoeken wat ik allemaal nodig heb.
 • O ja, nog één vraag:
  Ik hoef linux dus niet in server-vorm te installeren??
  Want dat schijnt moeilijk te zijn volgens computertotaal
 • Dat hoeft inderdaad niet.
  Zie overigens niet in waarom dit moeilijk moet zijn, is qua installatie nmlk hetzelfde.
  Kijk wel uit bij een serverinstalllatie, vroeger gebruikte RH hiervoor je hele harde schijf, dus ook eventueel aanwezige andere besturingssystemen.
  Geen idee of dat nog zo is.
  Verschil tussen de verschillende installatiemethoden is slechts de gekozen software, achteraf kun je zelf op eenvoudige wijze pakketten installeren/verwijderen om een linux-box te maken voor een ander doel.

  Max
 • Ok, dat is dan goed.
  Ik weet ook niet waarom het moeilijk zou zijn maar in een van de bladen van computertotaal van dit jaar over verschillende soorten linux-merken stond dat de server-installatie van redhat niet helemaal goed verliep.
  Maar goed, iig bedankt.
  En wat de installatie verder betreft, ik heb een computer met 2 harde schijven dus dan wordt er toch maar 1 gebruikt, of niet??
  En ik heb verder geen ander besturingssysteem erop dus dat is ook geen probleem.
 • Hoeveel schijven gebruikt worden kun je tijdens de installatie bepalen.
  Veel linux-gebruikers hebben naast linux ook windows op schijf, en bij een standaardserverinstallatie van RH 5.2 (ok alweer een eeuw geleden ;) ) verwijderde RH alle aanwezige partities op de 1e schijf, incl windows.
  Vandaar mijn waarschuwing.

  Maar van dit probleem heb je geen last zie ik, dus installeer de eerste keer gewoon een standaard serverinstallatie, en laat RH bepalen hoe de schijf wordt ingedeeld.
  Zo kun je op je gemak zien hoe dat zoal in zijn werk gaat, als je het systeem eenmaal door hebt en een andere schijfindeling wilt kun je dat altijd achteraf realiseren.

  Max
 • Zelf geef ik bij Red Hat installation type, de voorkeur aan Custom System. Server installeert programma's die nodig zijn voor Web server, file server en print server. Er wordt geen GUI geinstalleerd.

  Zover ik weet staat het partitioneren bij Red Hat los van de gekozen installation type. Daarvoor is Choose your partitioning strategy.
  1.Automatically partition, dan kun je kiezen uit.
  #Remove all Linux partitions on this system. Verwijderd alleen Linux partities.
  #Remove all partitions on this system. Dan wordt de hele harddisk gewist.
  #Keep all partitions and use free existing space. Kan alleen gebruikt worden, als op de harddisk ongepartitioneerde ruimte is.
  2. Manual partition with Disk Druid.

  Als er op de harddisk onmisbare data staat is het beter eerst een backup te maken, voor het partitioneren van de harddisk.
 • [quote:7fe03f9d85="Marcel de Reus"]
  je kunt achteraf gewoon de nodige programma's installeren. Wat je zoiezo nodig hebt is Apache.[/quote:7fe03f9d85]

  Redhad opnieuw installeren lijkt me inderdaad niet nodig, alleen is Apache de webserver, als als je een ftp server wil heb je een ftp server nodig. Als die nog niet geinstalleerd is, zul je hem alsnog moeten installeren.

  Als ftp server leverde redhad lang wuftpd mee, maar na versie 7 weet ik niet wat ze hebben. In het algemeen wordt proftpd tegenwoordig ook vaak gebruikt.
 • [quote:53c00c2d0e="pc_freak17"]Ok, dat is dan goed.
  Ik weet ook niet waarom het moeilijk zou zijn maar in een van de bladen van computertotaal van dit jaar over verschillende soorten linux-merken stond dat de server-installatie van redhat niet helemaal goed verliep.
  [/quote:53c00c2d0e]

  Volgens mij noemene ze bij C!T het niet goed verlopen, omdat er bij een server install geen GUI (X server) wordt geïnstalleerd.
  en dat noemen ze dan: niet goed verlopen.

  ik noem het prutsers.. Ik heb ondertussen wel een paar honderd keer een RedHat server install gedaan (text based en met anaconda) nooit problemen gehad.
 • Ook bedankt allemaal,
  Maar ik moet nog ff zeggen dat de computer op dit moment echt helemaal leeg is. Er zit geen besturingssysteem op. Dat komt doordat ik hem gewoon leeggemaakt hebt door alle harde schijven te formateren. Toen heb ik daarna in bios ervoor gezorgd dat de cd-rom drive als 1ste (dus voor de harde schijf) opstart. En nu moet ik dus redhat 7.2 nog installeren door gewoon de cd erin te stoppen.

  Maar ik kan dus het beste custom install doen en dan gewoon kiezen wat ik hebben wil, of krijg ik dan misschien het probleem dat ik files weglaat die wel echt nodig zijn????
 • Je zal geen probleem krijgen dat je iets niet installeert, wat je eingelijk wel nodig hebt. Aangaande de partities e.d: je hebt de boel geformateerd, zeg je? Als toch alles leeg is, verwijder dan ook alle partities en maak tijdens de installatie nieuwe aan.

  Daarbij is het handig om voor een aparte partitie voor /boot aan te houden (20 MB), maar omdat je een server wilt maken, is een aparte partitie voor /var ook handig. Alle bestanden die eventueel geupload worden komen in die map terecht. Als die map/partitie vol loopt, dan blijft de server zonder problemen draaien.

  Als je je pc ook als desktop wilt gebruiken, dan is een aparte partitie voor /home aan te raden. Hier worden alle instellingen en documenten van de users opgeslagen. Mocht je een keer opnieuw willen installeren, dan blijven je instellingen zonder problemen bewaard.

  Nog een tip voor een ftp-server: pure-ftp. Deze is erg simpel op te zetten en vooralsnog heeft er nog geen remote root-exploit plaatsgevonden, dus best wel veilig.
 • Wanneer je een RH server installatie kiest zal hij al het één en ander scheiden van elkaar.

  /var , /boot , / , /home en /usr zullen dan bij een "laat anaconda het maar partitioneren" tevoor schijn komen. Uiteraard kun je dit wijzigen .. maar wellicht is dat zelfs niet nodig.

  kijk maar.. je kunt uiteraard kiezen om "from scratch" de boel te partitioneren.. is iets meer werk maar voldoet meer aan je eigen behoeften.
 • Ok, bedankt, water en kayjay (en de andere).
  Nu weet ik genoeg om aan de slag te kunnen.
  Als ik nog vragen heb dan post ik ze wel weer

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.