Vraag & Antwoord

OS Linux

eigen domein hosten

Anoniem
bvvelde
10 antwoorden
 • Hoi,

  Als je een eigen linux server hebt voor ftp,email en een website, dan kun je daar ook een .nl/com/net/org domein aan koppelen.
  Hoe moet dit echter als je de server achter een router hebt hangen ?
 • op de router de http/ftp/pop/imap poorten forwarden naar je server
 • Hmmm…zoek maar eens op:
  iptables
  ipchains
  portforwarding
  ipmasq

  Daar staat precies in hoe en wat..

  M.
 • Dus als ik het goed begrijp moet je het ip adres van de router bij de een of andere dns dienst opgeven en vervolgens in de router instellingen wijzigen om data bedoeld voor de server door te sturen naar het ip van die server.

  Hoe maakt de router dan het onderscheid tussen server verkeer en gewoon surfverkeer ?
  Ik bedoel als je een website host, maar ook tegelijkertijd over het www surft dan weet de router wat het ip van de server en de gewone computer is en kan onderscheid maken.
  Maar als nu iemand naar domein.nl surft dan verwijst de dns dienst hem naar ip-router en dan….. ?

  Hoe werkt het dan verder ….. of is dit heel simpel en zit ik helemaal verkeerd ?
 • Je zit helemaal goed. Aan elk ip-pakket hangt een poortnummer. IP-pakketjes met poortnummer 80 stuur je door naar het ipadres van webserver (bv. Apache). IP-pakketjes met poortnummer 21 stuur je door naar het ip-adres van je ftp-server. En als die allebij op het zelfde apperaat zijn geinstalleerd worden dus poort 21 en poort 80 doorgestuurd (FORWARD) naar het zelfde ip-adres.
 • Ja maar als je webserver op poort 80 draait en je surft zelf ook via poort 80, dan heb je dus 2 computers die met eenzelfde poort comuniceren.
  Hoe weet dan de router als iemand domeinnaam.nl intypt, dat hij naar poort 80 van de server moet verwijzen.
  Geeft dit geen problemen ?

  Dan is er ook nog dit.
  Als je hem ook als mailserver wilt laten functioneren, hoe los je dan het relay probleem op ?
  Aangezien je dan niet de mailserver van je provider kan gebruiken, maar je bent aangewezen op je eigen zorgt dit voor veel onnodig verkeer ?

  En kun je eigenlijk je dns wel ergens registreren of zit je dan gelijk een een hostingpakket vast die je niet wilt gebruiken ?
 • [quote:f0cb3b491f="bvvelde"]Ja maar als je webserver op poort 80 draait en je surft zelf ook via poort 80, dan heb je dus 2 computers die met eenzelfde poort comuniceren.
  Hoe weet dan de router als iemand domeinnaam.nl intypt, dat hij naar poort 80 van de server moet verwijzen.
  Geeft dit geen problemen ?[/quote:f0cb3b491f]
  Nee, het is verbazend eigenlijk maar het ip en tcp protocol is zo opgebouwd dat daar verschil in gemaakt kan worden en er zich dus geen problemen voordoen… neem het maar van mij aan aangezien ik thuis een linux server draai (met http, ftp, mail, enz) en daar nog 2 computers achter heb hangen en alles gaat nog steeds goed :D

  [quote:f0cb3b491f]Dan is er ook nog dit.
  Als je hem ook als mailserver wilt laten functioneren, hoe los je dan het relay probleem op ?
  Aangezien je dan niet de mailserver van je provider kan gebruiken, maar je bent aangewezen op je eigen zorgt dit voor veel onnodig verkeer ?[/quote:f0cb3b491f]
  Nee… mail ontvangen en versturen gebruikt bijna niks van je verbinding tenzij je natuurlijk dagelijks attachments verstuurd van enkele honderden MB's groot :)

  Je kan iemand anders vragen (die ook een mail server heeft) om als relay voor jou te functioneren als jij dat ook voor hem doet.

  [quote:f0cb3b491f]En kun je eigenlijk je dns wel ergens registreren of zit je dan gelijk een een hostingpakket vast die je niet wilt gebruiken ?[/quote:f0cb3b491f]
  Je kan wel alleen een domeinnaam registreren en deze laten doorverwijzen naar je ip… wat je ook kunt doen is eerst een 3e level domein registreren bij bijvoorbeeld DynDNS. Dit is ten eerste gratis en zo ben je wel bereikbaar onder een normale naam :)
 • Bedankt,

  Mijn twijfels zijn nu weg.
  Het zal mij geen moeilijke problemen opleveren dus die server komt er wel :)
  Toch zou ik graag een gewoon domein aan mijn eigen servertje koppelen en dan niet een subdomain zoals dyndns doet.
  Waar registreer je zoiets ?
  Dit is iets wat ik pers goed wil doen want ik zit er niet op te wachten dat ik helemaal plat gespamed wordt….

  Is die mailserver van jou betrouwbaar ? of heb je wel eens downtime of op een mailtje mysterieus gemist ?
  Is sendmail goed genoeg (betrouwbaar / veilig)

  Bedankt voor je hulp.
 • ik zou niet weten waar je zoiets kunt registreren omdat ik zelf niet een eigen domein wil (gratis subdomein is voor mij genoeg ;)) maar ik denk dat het op zich bij alle hostingbedrijven waar je een domein kunt registreren wel kan… gewoon even vragen :)

  En ik heb (tot nu toe) nog nooit downtime gehad… ik gebruik postfix omdat ik niet zo goed overweg kan met sendmail en postfix naar mijn mening makkelijker te configureren en te onderhouden is maar dat is persoonlijk :) sendmail is ook een goed pakket… wat ik je zeker wil aanraden als je een server gaat opzetten is debian (linux) te proberen… hier kun je met een soort pakketjes werken waarvan je weinig werk hebt om ze te 'installeren'… veel succes dermee
 • Omdat toch maar reclame te gaan maken: www.nedlinux.nl

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.