Vraag & Antwoord

OS Linux

Standaard OS windows op pc's

Anoniem
None
12 antwoorden
 • Waarom word in computer-winkels eigenlijk altijd een versie van Windows er standaard opgezet en niet Linux???(ik bedoel hier als je een pc in de winkel koop)
 • Computerwinkels krijgen van M$ korting op M$ producten als ze windows meeleveren met elke computer.
 • Computer fabrikanten betalen een vast laag bedrag [b:a70e0a014d]per verkochte computer[/b:a70e0a014d] (of er nou windows op staat of niet). Óf: als ze alleen per verkochte computer [i:a70e0a014d]met Windows[/i:a70e0a014d] (en dus niet voor computers zonder Windows) willen betalen is het bedrag dat Microsoft eist veel en veel hoger.

  Aangezien de marges op PC's zo klein zijn, kiezen de meeste PC bouwers ervoor om voor elke computer geld te betalen aan Bill, wat goedkoper is (zgn. per-processor licentie). Hierdoor wordt de motivatie om andere OS-en te leveren erg laag, wat de concurrentie van andere besturingssystemen eigenlijk onmogelijk maakt. Zelfs als je een PC met Linux koopt, of een lege PC, vloeit er een deel van je geld naar Microsoft!

  Daarnaast bevatten veel contracten die Microsoft sluit met PC-bouwers clausules die concurrerende OSen expliciet verbieden.

  Zo kreeg Hitachi het met Microsoft aan de stok toen ze ook een speciale PC-lijn met het [b:a70e0a014d]BeOS[/b:a70e0a014d]-besturingssysteem gingen verkopen. Microsoft dreigde alle kortingen op Windows in te trekken, waardoor hun Windows-PC's veel duurder zouden moeten worden.

  De BeOS-lijn van Hitachi is er nooit gekomen, er mocht wel een BeOS schijf in de doos, maar er mocht geen voorinstallatie komen, ook geen bootkeuzemenu van Bill. Er MOEST Windows op. Mede hierdoor heeft het prachtige BeOS geen goede voet aan de grond kunnen krijgen bij gebruikers. De rechtszaak hierover loopt nog. Google maar eens op hitachi microsoft beos.
 • Die regeling per cpu gaat ook heel erg ver.

  Bij Vobis heb ikeens en moederbord + cpu gekocht en moest ruzie maken om er geen Windows bij te krijgen en dus FL.50,= terug te krijgen.

  Dreigen met koppelverkoop kon in dit geval wel maar als je een PC koop lukt dat (meestal) niet, omdat je dan gewoon dat kan kopen wat er aangeboden wordt.

  Koop dus je pc gewoon bij een computerboer om de hoek die hebben meestal dat probleem met MS. niet.
 • HP denkt erover op alle HP's Linux te zetten….
 • [quote:d77a75ed1f="MrLeeJohn"]HP denkt erover op alle HP's Linux te zetten….[/quote:d77a75ed1f]
  van mij mag hp het op zijn pctjes zetten ik zoue r alleen nooit over piekeren om een hp te kopen, ik zte me pc zelf in elkaar en heb dan geen beperkingen met uitbrijdingen etc.. en ik kan zelf een os bepalen :D
 • Voor thuis snap ik dat. Toch is dat van HP een goede zaak. De servers van HP hebben veel hardware-geintjes zoals hardware-controle e.d. Dat zijn geavaceerde pc's/computers. Als zowel voor thuis als voor de zwaardere servers Linux erop staat, is de markt-penetratie automatisch groot. Men twijfelt daar over suse en redhat.
 • Het is SuSE geworden. :)

  http://www.planet.nl/planet/show/id=118880/contentid=386455/sc=19de62
 • Dit is groot nieuws voor Linux, voor Suse en niet te vergeten, voor KDE. Suse sponsert KDE en als het zaakje een beetje gaat lopen, vloeit er ook weer geld naar KDE
 • hopelijk gaat het goed lopen tussen die 2 en stappen anderre fabrikanten ook over op linux (mag suse zijn maar natuurlijk ook een anderre distro) dan zijn de windowsfans tevreden omdat ze nog steeds windows systemen kunne kopen en de linux gebrukers omdat ze linux systemen kunnen komen ene r komen dan natuurlijk ook meer drivers voor linux
 • Van Marc Smeets hoorde ik dat IBM, HP en Dell ook actief Novell-services voor Linux gaan promoten. Gaat ook errug heftig worden.
 • Idd, stond vandaag in het nieuw bij NedLinux. Daarbij komt ook nog het enorme project dat in Duitsland nog steeds loopt (overheid) en een enorm succes is.

  Ik verwacht dat op ten duur de verschillende OEM's in samenwerking met een distrobakker hun eigen distro gaan meeleveren bij hun PC's. Met geïntergreerde software van deze OEM, net als nu met Windows eigenlijk alleen met het voordeel dat GNU/Linux vrij is :)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.