Vraag & Antwoord

OS Linux

Suse 8 en verbinding kwijt

47 antwoorden
  • Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken, namelijk de manier via de command-line en via YAST2. Als het goed is zou je de netwerkkaart gewoon even helemaal kunnen verwijderen en opnieuw kunnen configureren als DHCP kaart, alleen lijkt het erop dat dit om een of andere vage reden niet werkt. Er lijkt een probleem te zijn met de netwerkkaart. Het eerste wat je nu even uit moet zoeken is welke module (driver) je netwerkkaart gebruikt en vervolgens kun je met 'lsmod' (als superuser) even kijken of deze geladen is. Als deze niet geladen is verklaart dit het probleem en kun je hem met 'modprobe modulenaam' alsnog laden en de kaart nogmaals in YAST2 proberen te configureren. Als dit niet werkt kun je met 'ifconfig' de kaart op de command-line opzetten. Hoe dit met DHCP moet weet ik niet uit mijn hoofd maar 'ifconfig --help' kan je vast verder helpen.
  • De foutmelding die je kreeg had ik ook toen ik zonder internetverbinding zat (vanwege een verhuizing). Kijk even of alle kabels en zo nog goed zitten verbonden. Heeft Chello je een hostname gegeven? Zo ja, stel die ook in YaST in. In YaST kun je bij netwerk/basis de netwerkkaart verwijderen. Start YaST opnieuw op en hij detecteerd hem weer. Maar op zich heeft het verwijderen van de kaart-drivers geen zin... Max
  • Ik geloof dat Suse 8 totaaaaaaaaaal niet aan mij is besteed. :evil: Ik zat geloof ik aan m'n netwerkkaart tijdens het opstarten. Nu krijg ik dit in beeld: [quote:3bb977ed1c] grub> possible commands are: blocklist boot cat chainloader cmp solor configurfile debug displayapm embed find fstest geometry halt helo hide impsprobe in initrd install ioprobe kernel lock makeactive map md5crypts module modulenounzip pager partnew parttype password pauze read reboot root rootnoverify savedefault serial setkey terminal termininfo testload testvbe unhide uppermem vbeprobe :o[/quote:3bb977ed1c] nu krijg ik dus voorgoed dit scherm voor m 'n neus :\
  • Je zit aan je netwerkkaart bij het opstarten? Hoe bedole je? Met de kast open of zo?? Max
  • :oops: mja ik drukte het wat steviger in toen ...
  • laat de sarcasme aub btw achterwege, en vertel es wat ik met dat grub aanmoet :wink:
  • Hm, niet zo commanderen a.u.b. Verder was ik iet sarcastisch, eerder verbaasd. Is nmlk niet zo slim om in een open kast te rommelen terwijl het systeem draait. Wat Grub betreft, heb je iets gewijzigd aan het bootmenu? Max
  • ik heb voor zover ik weet niks gewijzigt, heb herstart en het vroeg naar een opstartdiskette, wat ik niet heb, wel een bootcd van 8.0 en 8.2. ik keek in de bios en ik zag dat geen van m'n partities genoteerd stonden. dit gebeurde dusallemaal nadat alles vastliep. daarvoor had ik geen problemen met internet of dat ik ooit de grub voor m'n neus kreeg. heb m'n pc uitgedaan en heb de jumpers wat meer in m'n hd ingedrukt voor de zekerheid. toen kwam grub tevoorschijn na opstarten ik heb nog niks met grub gedaan
  • Je gebruikte voordien geen grub om je pc op te starten? Welke bootmanager gebruikte je dan? Grub zou je kunnen herstellen door vanaf cdrom op te starten, vervolgens via chroot naar de harde schijf te gaan, en dan via de in de faq alhier genoemde mogelijkheden grub opnieuw initialiseren. Mocht je lilo gebruiken, dan kun je die ook herstellen door vanaf de cd op te starten, via chroot naar de schijf te gaan, en het commando /sbin/lilo uit te voeren. Hoe kom je via chroot op de schijf? Voer de volgende commando's uit: [b:d69821a60b] mkdir /suse mount -t auto /dev/hdb4 /suse chroot /suse [/b:d69821a60b] Succes, Max
  • /dev/hdb4 is not a valid block device
  • op de 1 of andere manier is je boot setup vernaggeld. De grub prompt die je ziet is van de GRUB bootloader (GRUB= GRand Unified Bootloader) hoe dat kan is mij niet duidelijk, misschien door prutsen aan de hd of anderszins tijdens het opstarten. draai je ook een ander os zoals windows op die pc? kun je nu niet opstarten vanaf een SuSE cd om de bestaande installatie te repareren, zodat hij weer normaal boot?
  • ja wbsoft, ik heb nog windows 2000 erop staan , maar dat gebruik ik eigerlijk niet, staat voor de sier, als ik eens wist wat ik doen moest na het opstarten met een bootcd had ik het allang zelf gerepareerd :cry: ja ik heb dus een boot cd van suse 8.2 en 8.0 de installatie van suse heb ik vanaf het internet gedaan. maar ik ben een linuxleek en moet iets afkrijgen voor school, wat ik moet afkrijgen lukt nog wel maar vraag me niet wat ik moet doen als het misgaat met linux zelf :(
  • [quote:edec69d716="sjemmie"]/dev/hdb4 is not a valid block device[/quote:edec69d716] Klopt, dat hdb4 moet je uiteraard vervangen door de partitie waarop bij jou / staat. Was ik vergeten te vermelden. Max
  • [quote:2cf3c4a824="sjemmie"]ja ik heb dus een boot cd van suse 8.2 en 8.0 [/quote:2cf3c4a824] In dat geval start je PC op met de boot cd van suse 8.2 en selecteer Installation, wijzig eventueel de video mode. Het dialoog "Please make sure that CD number 1 is in your drive" beantwoord je met Back, Selecteer taal Nederlands en toetsenbord layout. In het Hoofdmenu selecteer je: Installatie / systeem starten en dan Boot geinstalleerd systeem. Alleen indien je meerdere Linux installaties hebt, verschijnt het dialoog Please choose the root partition. Dan log je in als root en controleert /boot/grub/menu.lst
  • Sjemmie, als ik het goed begrijp zijn je problemen ontstaan nadat je bent gaan rommelen met de instellingen om van dat eth0......failed af te komen. Je had immers een werkende internet aansluiting. Ik heb absoluut geen verstand van Linux maar heb wel hetzelfde probleem gehad en werd daar ook mateloos door geïrriteerd. Heb ook een aantal andere distro's geprobeerd en steeds weer eth0......failed. Het verschil tussen Suse en de andere distro's was dat ik bij Suse, ondanks deze melding, gewoon een werkende internet verbinding had. (Dat had ik misschien bij die andere distro's ook wel maar ik heb me er niet al te zeer in verdiept). Ik hoefde hiervoor niets in te stellen. Geen ip-adressen, geen name servers, niks. Eventueel alleen de netwerkkaart. Gewoon met Konqueror naar de site van mijn ISP fietsen, inloggen en klaar. Ik neem aan dat dat bij chello ongeveer hetzelfde werkt. Om van die eth0.......failed foutmelding af te komen heb ik het volgende gedaan, en hetzelfde werkt wellicht ook voor jouw. Met Yast en programma's installeren het pakket voor netwerk/server aanvinken en installeren. Hierna krijg je plotseling eth0.......done (ook weer geen instellingen veranderen of iets dergelijks) en ben je van dat gezeik af.
  • [quote:6bd8aae018="jolo"][quote:6bd8aae018="sjemmie"]ja ik heb dus een boot cd van suse 8.2 en 8.0 [/quote:6bd8aae018] Please choose the root partition. Dan log je in als root en controleert /boot/grub/menu.lst[/quote:6bd8aae018] hier blijf ik helaas steken, elke partitie die ik ook opgeef, tis een ongeldige root partitie ik tik dan bij rescue system cat /proc/partitions in: ik krijg maar 1 partitie trug :..... (ik moet het goed verknalt hebben want normaal had ik deze partities hda, hda1, hda2, hda3).......hdd met nog wat cijfers ervoor en erachter. ik tik dus dat weer in bij 'Boot geinstalleerd systeem', het duurt even maar ook dan krijg ik op het scherm te zien dat het een ongeldige partitie is. ga ik weer trug naar rescue systeem en ik wil bijvoorbeeld een directory test aanmaken krijg ik te lezen dat het schrijfbeveiligd is. Schien dat ik daarom dus niet kan 'booten' :-? .
  • hdd is geloof ik ook nog m'n cd-rom dus ik geloof datik eht voorgoed verpest heb :cry:
  • [quote:a05bcbf1e5="sjemmie"]hier blijf ik helaas steken, elke partitie die ik ook opgeef, tis een ongeldige root partitie ik tik dan bij rescue system cat /proc/partitions in: ik krijg maar 1 partitie trug [/quote:a05bcbf1e5] En je was ingelogd als [b:a05bcbf1e5] root [/b:a05bcbf1e5]? Post dan de output van [code:1:a05bcbf1e5] fdisk -l [/code:1:a05bcbf1e5] Stel 1 van de partities die fdisk -l toont is /dev/hda5 om je bestandsystem te testen, typ dan [code:1:a05bcbf1e5] fsck /dev/hda5 [/code:1:a05bcbf1e5] Herhaal dit voor alle Linux partities. Om de kwaliteit van de harddisk te testen met [code:1:a05bcbf1e5] badblocks /dev/hda5 [/code:1:a05bcbf1e5] Wat voor een harddisk is het trouwens? Zou je deze harddisk kunnen testen met 1 van de utilities van de harddisk fabrikant?
  • :oops: toen ontdekte sjemmie dat ze haar verwisselbare hd uit had staan :oops: beschouw de 2 vorige berichten maar als niet gelezen ..... :roll:
  • Hallo, ik heb Suse 8.2 en sinds vandaag heb ik geen verbinding meer. Ik zag dit voorbij rollen (voordat ik allerlei pogingen had genomen om het te fixen) als ik opstart: [quote:856ecaa766]no ip adress yet ..... backgrounding[/quote:856ecaa766] Ik weet niet hoe het komt, totaan de installatie van suse 8.2 vanaf het internet ging het goed. Gister starte ik Suse zonder kabel op maar deed verder eigelijk niks meer achter de pc en sloot het even later af. Vandaag wilde ik er wel intensiever mee omgaan (ik moet nog iets van school inleveren, nl) maar nu blijkt dus dat ik geen verbinding meer heb Wat heb ik zoal geprobeerd: Ik heb in resolv.conf 3 ip adressen ingetikt -> [quote:856ecaa766]nameserver 127.0.0.7 nameserver 217.170.2.39 62.58.72.6 [/quote:856ecaa766] Het mocht niet baten. Van een ander kreeg ik de tip om een gewoon ipadres op te geven. Dit heeft ertoe geleid dat ik m'n reeds geconfigureerde 3com netwerkkaart niet meer geselecteerd zie in 'Configuratie netwerkkaarten'. Wel zie ik het nog in de lijst van netwerkkaarten terug Maar als ik het wil configureren krijg ik niet de titel van mijn netwerkkaart trug maar zie ik dit staan: [quote:856ecaa766]Ethernet netwerkkaart Geconfigureerd als eth0 met DHCP[/quote:856ecaa766] (Oja ik heb chello en dus dhcp) rcnetwork restart geeft ookal nu aan dat het eth0 laden gestopt word en gefaald heeft Ook als ik herstart zie ik bij [quote:856ecaa766]eth0 (in rooie letters) failed[/quote:856ecaa766] staan Wie helpt me hier uit, Graag goeie tips, een netwerkkaart reinstall doen is geloof ik ook een mogelijkheid maar ik zie alleen dat ik via yast2 alleen software eraf en weer erop kan gooien dus ik als linuxleekje weet nog niet hoe ik het anders zou moeten aanpakken.

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.