Vraag & Antwoord

OS Linux

NIS en users

Anoniem
houtworm
9 antwoorden
 • Ik geloof dat nfs en nis nu eindelijk werkt maar toch nog niet zoal ik dat wil.
  Server is een machine met SuSE 8.0, client heeft Gentoo.
  Ik wil met de client bestanden lezen en [b:38577aa674]schrijven![/b:38577aa674] op de server, [b:38577aa674]als user 'news'[/b:38577aa674].
  Ook wil ik mijn eigen homedir in kunnen komen op de server, dus als mijzelf.
  Hoe pak ik dit aan?
  yptest op de gentoo machine geeft van alles te zien (all test passed, dus geen grote fouten meer).
 • Ik heb geen direct antwoord op je vraag want heb geen idee wat NIS is, maar heb je SHFS al eens geprobeerd? Lijkt me uitermate geschikt voor jouw doel:

  http://wiki.nedlinux.nl/index.php?page=shfs
 • [quote:305c9dc95f="Marcel de Reus"]Ik heb geen direct antwoord op je vraag want heb geen idee wat NIS is, maar heb je SHFS al eens geprobeerd? Lijkt me uitermate geschikt voor jouw doel:

  http://wiki.nedlinux.nl/index.php?page=shfs[/quote:305c9dc95f]

  nee ssh heb ik nog niet geprobeerd, maar die link is wel interessant! Ga ik morgen maar eens proberen :)
  NIS = network information service.
  Het is de bedoeling dat passwords enzo van de server gehaald worden. Ik dacht dat ik dan ook de rechten van die user op de server zou hebben maar dat lukt dus nog niet.
  Maar ik denk dat het met ssh wel lukt! Bedankt voor de link.
 • Tja… NIS als directory… wordt eigenlijk niet meer gebruikt… in plaats daarvan gebruikt men vaak OpenLDAP. Dat kan je rechten-probleem oplossen.

  Automatisch connecten naar je home-dir? Ligt eraan hoe je connect; met telnet? Dan kan dat in b.v. .profile of .bash_profile in ieders home-dir. Of via een variabele in de overall .profile.
 • [quote:cda65b705b="MrLeeJohn"]Tja… NIS als directory… wordt eigenlijk niet meer gebruikt… in plaats daarvan gebruikt men vaak OpenLDAP. Dat kan je rechten-probleem oplossen.
  [/quote:cda65b705b]

  Ik heb eerst even naar shfs gekeken maar dat is me nog te lastig. Als root lukt het wel maar nog niet als normale user. Ik kan wel met ssh op het andere systeem komen, zonder passowrd zelfs, maar daar heb ik niks aan want dan zit ik niet op mijn eigen systeem.

  Ik ga binnenkort die ldap bekijken. Ik vond het nog lastig ontdekken of het iets voor me is. De doc is niet zo duidelijk.
 • Ik weet niet wat je met NIS (of ldap) wilt gaan doen… maar heb je dat nodig?

  Zeg eens precies wat je wilt…. kan wellicht beter/anders…. via samba, ssh of NFS….
 • [quote:0d527b8c95="MrLeeJohn"]Zeg eens precies wat je wilt…. kan wellicht beter/anders…. via samba, ssh of NFS….[/quote:0d527b8c95]

  Op mijn oude machine draait SuSE 8.0. Daarop draait een newsserver en een fido mailer en die programma's draaien als user 'news'.

  Op de nieuwe machine draait Gentoo linux. Ik wil daarop ook de nieuwere versies van o.a. INN proberen, maar die moeten de data van de oude machine gebruiken. Zo kan ik tussen 2 programma's switchen terwijl dezelfde news database gehandhaafd blijft.

  Ik moet dus vanuit de nieuwe machine als user 'news' op de oude machine die data kunnen lezen, maar ook kunnen schrijven.
 • Daar heb je dus echt geen NIS, ldap of zo voor nodig.

  Als de communicatie intern is kun je dit met NFS of samba regelen. Als de communicatie secure moet (c.q. via internet) kijk dan een naar ssh, scp, sftp.
 • shfs is dus gewoon NFS alleen dan beveiligd via ssh

  lees de pagina nog maar een goed, want het is ongelofelijk simpel. Ik gebruik zelf ook Gentoo en had her in tien minuten werkend. :roll:

  Je moet alleen even opletten dat de mountpoint een map is in de /home dir van de user. Mijn fstab regel:

  [code:1:86aa9c9927]
  marcel@grima/home/marcel/music /home/marcel/music shfs noauto,user 0 0
  [/code:1:86aa9c9927]

  dat is dus de regel die op mijn desktop staat, de map met gegevens staat op grima (mijn laptop)
  met een simpele 'mount /home/marcel/music' mount de user de map en met shfsumount /home/marcel/music umount de user hem weer.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.