Vraag & Antwoord

OS Linux

Overschakelen naar linux in bedriijf. Alle help welkom...

Anoniem
MrLeeJohn
14 antwoorden
 • Ik ben op zoek naar mensen die hun bedrijf volledig op linux draaien hebben. Of toch enkele tientallen linux-clienst aan een bv. NT-server hangen hebben. NT-server vervangen door linux-server is momenteel geen optie.
  Ik zou hier graag een item van maken voor de laatste maanden van het jaar. Een opsomming van de voor-nadelen. De totale opbrengst voor het bedrijf. (licentiekosten)
  Wat met bestaande documenten, databases, wat met bestaande homedrives en de daarop geplaatste documenten, etc…
  Hoe zit het met bv exchange. Kan je vanuit een linux-client een exchange server instellen voor de mail?(in onze organisatie van justitie zijn ongeveer een 10.000 pc's die per site een exhange server draaien hebben)
  Alle help is welkom evenals artikels…vooral dan met de voor en nadelen van de open standaarden.
 • Het is wel een beetje komkommertijd momenteel, vele experts zijn met vakantie.
  Binen deit forum hebben we wel enkle bedrijven die idd volledig zijn overgestapt op Linux.

  Waarom kan overigens de NT-server niet worden vervangen?
  Bij de meeste overstappers zie je nmlk dat de Windows-desktop in stand blijft, en juist de server wordt vervangen.

  Max
 • Om een vrij goed gedocumenteerd project te kunnen bekijken, zoek met google eens op de zoektermen Linux en "city of largo"
  City of largo is een gemeente uit Florida die vrijwel volledig zijn overgestapt op linux, en hebben dit aardig goed gedocumenteerd.
  Hier 2 links naar informatie over het project:
  http://www.caldera.com/skunkware/largo/
  http://dot.kde.org/995949998/

  Max
 • [quote:daa2bb5877="olivier"]Ik ben op zoek naar mensen die hun bedrijf volledig op linux draaien hebben. Of toch enkele tientallen linux-clienst aan een bv. NT-server hangen hebben. NT-server vervangen door linux-server is momenteel geen optie.
  Ik zou hier graag een item van maken voor de laatste maanden van het jaar. Een opsomming van de voor-nadelen. De totale opbrengst voor het bedrijf. (licentiekosten)
  [/quote:daa2bb5877]
  Wijzelf hebben door meerdere bedrijven raporten laten maken voor de haalbaarheid van een windows-linux omgeving, de volgende punten kwamen bij ons naar boven:
  Licentiekosten aan de clientside wat betreft OS is te verwaarlosen aangezien de pc's met een OEM licentie komt, niet alle merken leveren zonder OEM licentie, op letten dus !!!!
  - Hoe zit het met de garantie als er een ander OS op staat als waarmee de pc geleverd is??????
  - Is de software op de client-pc geschikt voor Linux?
  - Om het kennisniveau te behalen voor een linuxomgeving die gelijk is aan het kennisniveau voor een windowsomgevng (dus volledig installatie/beheer/configuratie) ongeveer € 10.000-15.000 p.p.
  - Er zijn geen Mapi-based linux clients voor de exchange omgeving.
  - Gebruikers hebben van huis uit meestal ervaring met windows, een
  nieuwe omgeving kan de nodige opleidingen aan de kant van de gebruikers met zich meenemen.

  Deze punten kwamen bij ons in onze situatie naarboven en zal per omgeving verschillen. Houdt ook rekening met de kosten (materiaal/uren) voor een testomgeving.
  Verder dien je rekening te houden met het feit dat Linux-expertise in de regel duurder is en er minder aanbieders in de markt zijn.
  Ons werd afgeraden de clientside mede door de OEM-licenties niet te migreren naar Linux. Aan de serverside draait teveel maatsoftware en was daardoor niet haalbaar. Van de 13 server konden 2 servers over naar Linux (Mail en filesharing), echter door de kosten van de opleiding die gevolgd zouden moeten worden door 3 systeembeheerders was ht niet reëel.
  Indien er bij je bedrijf serieus de intentie is om een overstap te maken, laat je goed informeren en neem een onafhankelijk advisbureau in de hand.

  Suc6
 • [quote:7d52380347="Venzent"]
  - Er zijn geen Mapi-based linux clients voor de exchange omgeving.[/quote:7d52380347]

  Evolution van Ximian kan omgaan met Exchange-servers.

  Max
 • Een goed bedrijf voor een haalbaarheidsonderzoek is i2rs

  Max
 • >Evolution van Ximian kan omgaan met Exchange-servers.

  Wil je ook aan de agenda-toestanden en zo komen, dan is daar een plugin voor voor Evolution. Later kun je Exchange gaan vervangen door een exchange-compatible mail-server onder Linux.
 • Ik geef je ook zwaar het advies een goed leverancier erbij te halen. Natuurlijk kun je zelf informatie verzamelen…. al is het alleen maar om een beeld van de bestaande problematieken….
 • [quote:7ca08a287b="maximilaan"][quote:7ca08a287b="Venzent"]
  - Er zijn geen Mapi-based linux clients voor de exchange omgeving.[/quote:7ca08a287b]

  Evolution van Ximian kan omgaan met Exchange-servers.

  Max[/quote:7ca08a287b]
  Is die Mapi of Pop3 based? Ten tijden van ons onderzoek (ong. 0,5 jaar geleden) scheen er namelijk nog geen Mapi-client te zijn.
 • Kijk voor precieze informatie over Ximian Connector even op deze site:

  http://www.ximian.com/products/connector/features.html

  Maar om geld te besparen en te voorkomen dat je in de MS-tredmolen blijft hangen is het volgens mij handiger om de exhangeserver van MS ter vervangen voor een Linux-product, zoals de SuSE Openexchange-server.
  Max
 • Wij draaien inmiddels al weer bijna drie jaar met Linux op de desktop en al ruim 4 jaar op de servers en ik heb daar nog geen wezelijke problemen mee ondervonden.

  het betrefd echter een klein bedrijf met slechts 11 pc's waarvan er nog twee op windows draaien en verder geen maatsoftware.
  geen exchange omdat ik er nog steeds het nut niet van inzie. Kmail en Korganizer voldoen prima en zijn vanaf elke pc gewoon aan te spreken.
  Office pakket = nu nog StarOffice maar vanaf september moet iedereen over op Open Office (Templates staan al klaar en zijn goed geconverteerd [oorspronkelijk uit MS en later uit SO] )

  Probleem is alleen dat men zeer snel gewendt is aan een bepaalde werkomgeving en alleen overschakeld als er geen ander mogelijkheid meer is (dus SO gaat gewoon van de machines af)

  Opleidingen zijn er tegenwoordig plenty en er ijn ook vrij veel aanbieders daarin.
  Ondersteuning is ook niet moeilijk meer te vinden.

  wbt. maat software: onderzoek ook eens de mogelijkheid om je software om te laten zetten naar linux (is vaker mogelijk dan je denkt!)

  vwb. de integratie van Linux..
  Je zult verbaasd zijn hoe snel een gewone ""domme"" gebruiker gewendt is aan een linux desktop, vaak is nml. alleen het idee dat men "met Linux" werkt hetgene dat afschrikt.
  vb. binnen onze toko is er een vd. dames noodgedwongen (functie verandering) gaan werken op een windowsbak (na twee jaar linux) en zij vraagd bijna wekelijks of het toch niet mogelijk is om terug naar linux te gaan omdat dat alleemaal net iets logischer/praktischer in elkaar steekt.
  Voor haar kan het echter niet omdat ze aan bep. software vastzit welke evt. nog onder wine te draaien zou zijn maar dat vind ik in een zakelijke omgeving geen oplossing. Dus is ze nu zelf aan het kijken of er geen OSS oplossing voor haar is :D

  Over stappen op Linux moet je overigens niet doen om de kosten want die besparing is hooguit eenmalig maar vooral de vrijheid van keuze die je erna hebt is een groot goed en kan zeker op de lange termijn kosten besparend zijn.
 • In de kiosk ligt overigens ook de special "linux in het bedrijf", een tijdschrift dat met recensies etc. een beeld geeft wat er zoal mogelijk is.
  Kijk even op www.linmag.nl voor meer info

  Max
 • [quote:2f55497f17="maximilaan"]Het is wel een beetje komkommertijd momenteel, vele experts zijn met vakantie.
  Binen deit forum hebben we wel enkle bedrijven die idd volledig zijn overgestapt op Linux.

  Waarom kan overigens de NT-server niet worden vervangen?
  Bij de meeste overstappers zie je nmlk dat de Windows-desktop in stand blijft, en juist de server wordt vervangen.

  Max[/quote:2f55497f17]

  Er wordt bij ons fors geinvesteerd in training voor MS server-producten.
  Alle mogelijke trainingen dienen gevolgd te worden.
  Kan een serververantwoordelijke voor MS zomaar overstappen op een linux-server.

  Ik had graag iets in gang gestoken als proefproject. Met pakweg 20 a 30 workstations.
  Moet ik dan een linux-server ook installeren?
 • [quote:3044cd9cd0="MrLeeJohn"]Ik geef je ook zwaar het advies een goed leverancier erbij te halen. Natuurlijk kun je zelf informatie verzamelen…. al is het alleen maar om een beeld van de bestaande problematieken….[/quote:3044cd9cd0]
  Het belangrijkste voor mij is momenteel de haalbaarheid te kunnen bekijken. Is het mogelijk en tegen welke kostprijs?
  En dit via informatie van jullie oa.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.