Vraag & Antwoord

OS Linux

Overstappen naar Linux

Anoniem
None
43 antwoorden
 • Hallo allemaal,

  Ik ben van plan om over te stappen naar een Linux distributie, mijn eerste vraag is dus; welke ik het best kan nemen. Ik ben vooral van plan om hierop wat games, teksdocu's etc te laten draaien. Ik zit momenteel nog te twijfelen tussen SuSE, RedHat en Mandrake. Iemand suggesties??

  Mijn tweede eis aan het pakket is, dat het bepaalde features kan ondersteunen voor mijn grafische kaart. Ati heeft het erover, dat de linux distro libc 6.2 of glibc 2.2 moet ondersteuen, en Xfree86 aan boord moet hebben. zie ook deze link

  Voor de volledigheid zal ik hier ff mijn specs neerdroppen: AMD2400+, 512MBDDR, 3D Prophet 9700 Pro, ASUS A7V8X mobo, 80 gieg hdd, DVD-speler, CD-R burner, en floppy dd.

  Ik hoop dat jullie mijn vragen kunnen beantwoorden. Het is BTW geen bezwaar, dat ik het een of ander nog moet downen na de linux installatie.

  Greetz, E-razoor
 • Voor een beginnend Linux user (zoals ik ook nog steeds ben) zijn deze pakketten allen prima geschikt.
  Wil je gamen (en daar ziet je grafische kaart naar uit) dan ben je nog aangewezen op Windows. Er zijn ook 'emulatoren' waarmee je onder Linux windows games kan draaien (o.a. Wine). Ik heb hier zel (nog) geen ervaring mee.
  Ik heb Descent3, maar die krijg ik niet draaiend onder Linux. Quake en Unreal schijnen ook te draaien. Zoek hier wat meer over op dit forum.

  Office toepassingen (Open Office), CD'tje branden, DVD-kijken (Xine of Oggle) en Internetten gaat allemaal prima met Linux. lees voor documentatie eerst even de eerste berichten van dit forum.
  :lol:
 • [quote:885f9b59cc="computerbacterie"]Als je dan een tijdje met linux werkt en het een beetje begrijpt kun je als je dat nodig vindt overstappen op een distributie zoals slackware/debian/gentoo ook al zie ik daar persoonlijk het nut niet van in.[/quote:885f9b59cc]

  Smaken verschillen ;).
 • Je moet zeker eens naar Gentoo kijken. Voorwaarde voor deze
  Linux distro is wel dat je breedband internet moet hebben.
  Het sterke punt van Gentoo is een uitstekend package systeem,
  nl "Portage" Die download en installeerd automatisch alle software
  die je wenst, inclusief de dependencies ( <– hoe schrijf je dat? :-? )
  Als je bijvoorbeeld Gnome wilt draaien dan typ je gewoon:
  "emerge gnome" Dan word Xfree automatisch meegenomen omdat
  Gnome, Xfree nodig heeft.
  Verder word alle software volledig geoptimaliseerd naar jouw systeem
  waardoor het allemaal lekker vlot draaid.
  Een ander sterk punt van Gentoo is de documentatie. Op de site zijn
  erg veel howto's te vinden, ook in het Nederlands.
  Check: www.gentoo.org

  Succes
 • [quote:ed5d422bf0="E-Razoor"]Hallo allemaal,

  Mijn tweede eis aan het pakket is, dat het bepaalde features kan ondersteunen voor mijn grafische kaart. Ati heeft het erover, dat de linux distro libc 6.2 of glibc 2.2 moet ondersteuen, en Xfree86 aan boord moet hebben. [/quote:ed5d422bf0]

  Xfree86 is het standaard windowing systeem van Linux.
  Glibc 2.2 wordt door elke nieuwe distro meegeleverd als
  standaard C-bibliotheek.

  Max
 • Ik zou als ik jou was gaan voor Mandrake, is een Mainstream distro, lijkt veel op RedHat maar schijnt voor de desktop net ff prettiger te zijn.

  Hardware ondersteuning heeft weinig of niets met de distro te maken, dat soort zaker regelt de kernel.

  Heb nix met de distro te maken…… maar ik zou die link in je post een beestje aanpassen als ik jou was. Dan kunnen mensen zonder 1600x1200 monitor het bericht ook lezen.

  [code:1:03febd76fd]
  [url=http://de.url]Omschrijving van de link[url]
  [/code:1:03febd76fd]

  Dan hoeft ie niet zo lang te worden, en het scherm niet zo breed :D
 • Alledrie distro's zijn goed bruikbaar voor een beginner. Overigens kun je veel Windows spellen onder Linux draaien met WineX, zie: http://www.transgaming.com/
 • Als je wilt gamen moet je ff wat aan Marcel hier van het forum vragen, die weet dat vast wel wat jij wilt :)
 • Die is met vakantie, dus nog even geduld ;)


  Max
 • Wat mij betreft is Suse een uitstekende distributie voor beginners. Redhat vind ik shit. Mandrake vond ik ook wel goed voor beginners. Je kunt niet gamen onder linux tenzij je moeilijk gaat doen of lid wil worden van transgaming zodat je winex kunt downloaden, maar waarom zou je dat doen als je windows hebt en dual boot kunt gebruiken? Winex ondersteunt gedeeltelijk directx, opengl zit standaard in linux. Het lijkt me dat opengl games voor producenten relatief eenvoudig naar linux over te zetten zouden kunnen zijn, maar ik heb de demo van unreal tournament niet aan de praat gekregen want je moet dan heel moeilijk gaan doen. Je moet er overigens rekening mee houden dat je meer van het systeem moet weten om linux goed te gebruiken dan dat bij windows het geval is. Toen ik met linux begon begreep ik er geen snars van.
 • [quote:30efa94e20="computerbacterie"]Toen ik met linux begon begreep ik er geen snars van.[/quote:30efa94e20]

  Maar je snap het nu toch wel?
  Alle begin is moeilijk :wink:
 • [quote:6f13b5b409="mariourk"][quote:6f13b5b409="computerbacterie"]Toen ik met linux begon begreep ik er geen snars van.[/quote:6f13b5b409]

  Maar je snap het nu toch wel?
  Alle begin is moeilijk :wink:[/quote:6f13b5b409]

  Nu wel ja. Het is eigenlijk allemaal tamelijk eenvoudig alleen is het in het begin effies door de zure appel heen bijten. Maar daarna heb je dan ook wel het beste systeem waar je ooit mee hebt gewerkt.
 • Mandrake is inderdaad een echt goed beginners-distributie. Maar Gentoo rules :-)
 • Persoonlijk vindt ik het leuk om precies te weten hoe de boel in elkaar steek. In het verleden heb ik ook aan mijn auto's gesleuteld. Ik vindt het enorm leuk om bv de motor van een "eendje" eruit te halen, om de koppelingsplaat te vervangen.

  Anderen vinden een auto alleen leuk om er in te rijden, en laten de rest door de garage doen.
 • Allereerst bedankt voor jullie vele en snelle replies!! :D

  Ik denk dat ik voordat ik linux installeer eenst ff de hdd partitioneer. Ik neem aan dat ik hier fdisk voor mag gebruiken…

  Betreffende de distro's zit ik nu te twijfelen tussen SuSE en Mandrake… Ik zal dus nog even moeten nakijken, wat er met deze pakketten worden meegeleverd (boeken en shitt..) :)

  Ik heb nog wel ff een vraag over Gentoo. Is deze een goede stabiele distro, die qua kwaliteit ver boven SuSE en Mandrak ligt? Ik heb al een site gevonden waar ik aan deze distro kan komen : klik hier :lol:

  Laatste vraag: Heb je bij Gentoo nog eigenlijk documentatie nodig, of is het zo easy, dat je het zelf allemaal wel kunt achterhalen? (zo slim ben ik ook weer niet :-? )

  Alvast bedankt voor de moeite,
 • Met Gentoo zou ik absoluut niet beginnen als ik jou was. Eerst Linux een beetje leren kennen met bijv. SuSE. Met Gentoo moet het systeem vanaf de grond af aan opgebouwd worden ofterwijl gecompileerd worden. Kennis van de shell, editors, etc. is dan echt een vereiste.

  Bovendien vind ik dat mensen toch wat te snel Gentoo gaan roepen. Natuurlijk is het ook een goede distro, maar er zijn x aantal even goede profi distro's. No offense intended ;).
 • Als je perse toch zo eigenwijs bent om met Linux te beginnen (gewoon niet doen hoor MS-Windows is echt makkelijker)
  Dan kun je volgens mij beter SuSe dan Mandrake nemen. SuSe levert naast de nodige software iig. duidelijke boeken mee waar je gewoon heel snel de juiste zaken in kunt terug vinden.

  Maar zoals gezegd, neem geen Linux omdat het "hot" is maar omdat je het nodig denkt te hebben en ga niet gamen, daar is het niet voor gemaakt en het kan eigenlijk alleen maar met allerlei exotische kunstgrepen. Gebruik daarvoor dus gewoon windows.
 • Als noob kun je best aan Gentoo beginnen. Het enige wat je moet doen is verrekte goed de installatiehandleiding lezen (die is vertaald in het Nederlands). Als je die volgt, hoeft het geen probleem te zijn.

  Je bent wat (stukken) langer bezig, maar tegen de tijd dat je je desktop hebt draaien, heb je weer flink wat geleerd.

  Veel mensen vinden Gentoo makkelijker te installeren dan bv. Debian, omdat de installatie heel erg recht toe, recht aan is en Debian schijnt nogal wat submenu's te hebben. Ik heb me overigens eens even verdiept in de installatie van Debian, maar die handleiding, daar wordt ik nog nauwelijks wijs uit.
 • Ik vind het erg overdreven. Ja, misschien krijgt iemand de boel gecompileerd als je letterlijk de instructies volgt, maar snappen is wat anders. En wat als je dingen in moet gaan stellen? Netwerkconnectie, ALSA, etc, evt. daemons? Met SuSE kan dat bijvoorbeeld erg gebruikersvriendelijk via YaST. Met Gentoo valt een beginner dan in een diep gat.

  En om de boel even weer in proporties te zetten; distributies als Debian (maar ook Slackware) zijn minstens zo gemakkelijk te installeren als Gentoo, meestal nog gemakkelijker. De Debian installatie is helemaal niet zo moeilijk en als je eenmaal het systeem hebt draaien kun je betrekkelijk eenvoudig dingen met dpkg te configureren (veel belangrijke packages hebben een configuratiedialoog). Bovendien kun je altijd een distro als Libranet of Xandros gebruiken, dan heb je de eenvoud van, zeg, Mandrake en SuSE en kun je eenvoudig packages installeren en het systeem up-to-date houden met apt-get en synaptic (grafische tool).

  Overigens lijkt het me totaal zinloos om als beginner met Gentoo te beginnen. De snelheidswinsten zijn zo marginaal dat je het met een beetje moderne hardware niet merkt (ja, ik heb Gentoo geprobeerd, je merkt er geen donder van bij normale software). En het levert alleen maar extra drempels op voor beginners (geen config tools, alles compileren, etc.) en kost veel tijd. Als je Linux wilt leren kun je net zo goed Debian, Slackware of op mijn part SuSE met een xterm gebruiken…
 • Als een gebruiker handig is en een echte doorbijter kan Gentoo best. Maar dan nog zou ik eerst Suse, Mandrake of RedHat eerst bekijken of Linux wel iets is voor die persoon. En dan is er zelfs nog een stap voor: Knoppix…. DE live-bootcdrom…


  Dus….

  stap1: Knoppix
  stap2: Mandrake, Suse of RedHat
  stap3: whatever….

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.