Vraag & Antwoord

OS Linux

Backup maken met tar

Anoniem
Paranoid Android
7 antwoorden
 • Hallo,

  Ik maak van mijn ext3 partitie waar linux op draait een backup m.b.v. tar. Ik doe dit vanaf een andere partitie. proc is dan niet gemount (geeft namelijk problemen met tar). Dit werkt verder goed (bestanden die met een punt beginnen in de root worden niet gebackup-ed, maar goed).
  Alleen de "dev" directorie wordt niet goed opgeslagen (permissies en symbolische links van de bestanden daarin).
  Heeft iemand ervaring met het maken van een backup met tar, of is er een versie die ook de dev-directory goed kan backupen?
 • volgens mij heeft het niet zo veel zin om /dev en /proc enzo te backuppen.

  Het beste kun je /home, /etc/ en /var backuppen. /usr bevat alleen programma's en data en die zou je zo kunnen reinstallen vanaf RPMpjes.
 • Beetje flauw wellicht, maar waarom zou je eigenlijk dat /dev gebeuren (waar ik trouwens niet veel van begrijp) willen archiveren? Dakan je waarschijnlijk wel herstellen aan de hand van (bijv.) CD's met jouw distributie, toch?

  Wat daar ook van zij, ik maak om de zoveel tijd allee een kopie van de werkelijk belangrijke mappen in mijn home-map (met name eigen documenten en mail), bijvoorbeeld met:[code:1:f2f99f8ff8]tar cvjf /var/tmp/backup/`date +%d%m%Y`.tar.bz2 –exclude ~/dezemaphoeftniet \
  –exclude "~/dezemapookniet" –exclude ~/dezemapevenmin ~/[/code:1:f2f99f8ff8]Ik heb het net even gechecked, maar de . bestanden pakt tar dan keurig mee (maar dat is dan ook niet in de root).
 • dev is voor mij wel makkelijk om te backuppen omdat ik lfs gebruik en daarna weer opnieuw devices moet aanmaken en de permissies juist instellen (misschien stap ik nog een keer over op devfs om dit op te lossen). Maar ik dacht dat er misschien een speciale versie van tar was, of een ander programma om gewoon mijn hele partitie te backuppen.
 • Als je je hele partitie wilt back-uppen kan je Partimage gebruiken. Dat is een programma waarmee je een image maakt van je partitie.
 • De beste info over tar krijg je niet uit de manpage….. maar uit de info pages. Het is een van die tools waarvan de manpage in feite knudde van is.
 • Met tar kan je alleen bestanden directories en symbolic links archiveren.
  Met het programma cpio kan je ook de /dev directory archiveren. (nodes en fifo's)

  Sjaak

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.