Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux straks niet meer free??

Anoniem
danieldk
12 antwoorden
 • Ik had laatst ergens gelezen dat SCO iets van een miljard dollar van microsoft gekregen had. Als dat waar is is het niet zo vreemd dat SCO dit soort dingen loopt te verkondigen. Ik neem die lulverhalen die ze bij SCO de wereld in sturen overigens niet serieus.

  Quote van http://www.nwfusion.com/news/2003/0721sco.html :

  [quote:cd26346904]SCO has found a way to give Linux users a legal way to run Linux,” says Darl McBride, CEO of SCO.[/quote:cd26346904]

  SCO heeft een legale manier gevonden om linux te kunnen gebruiken… Dit soort idiote uitspraken kun je toch gewoon niet serieus nemen? :o
 • ik kwam laatst dit en dit artikel tegen, wat gaat er nu gebeuren? krijgen we een soort 2e MS?

  <edit>
  oeps, verkeerde forum.
  kan een moderator dit verplaatsen naar OS LINUX??
  </edit>
 • [quote:2f942bad05="hondelrm"]kan een moderator dit verplaatsen naar OS LINUX??
  [/quote:2f942bad05]
  Geen probleem
 • Maak je geen zorgen, SCO heeft toe nu toe slechts FUD verspreid over de verneemde System V-code in Linux, ze hebben niks hard kunnen maken.
  Mocht er nu wel code van System V in linux zijn terecht gekomen, dan is vervolgens de vraag of dat illegaal is, aangezien SCO Linux ook onder het GPL is uitgebracht, en eventuele System V-code dus automatisch onder deze licentie valt.
  Dat moet dus eerst via een rechtzaak worden uitgezocht.

  Mocht de code inderdaad van SCO zijn en de rechter verklaart de code in linux illegaal, dan heeft het alsnog geen zin om een sco-licentie aan te schaffen, omdat dit strijdig is met de gpl-licentie van linux, die verbiedt nmlk het insluiten van propietary-code in linux.

  Waar is SCO dan mee bezig?
  Nou, het bedrijf heeft hard geld nodig, en het verspreiden van dergelijke FUD is nogal lucratief. De beurswaarde van SCO is namelijk meer dan verdrievoudigd, en de hoofdorganisatie waar SCO onder valt heeft hier al dankbaar gebruik van gemaakt door enkele miljoenen dollars te cashen.

  Is het schadelijk voor Linux?
  Ja, tot op bepaalde hoogte wel.
  Hoewel SCO haar claim niet hard kan/wil maken, maken ze potentiele gebruikers bang waardoor Linux minder hard zal groeien.

  Wordt Linux hierdoor een 2e Windows?
  Neen, als SCO op alle punten gelijk krijgt wordt de ontwikkeling van de kernel teruggeworpen naar kernel 2.2.
  De besmette code zal uiteraard worden verwijderd, en dus zijn we hooguit wat meer tijd kwijt om op hetzelfde niveau te komen als waar we nu zitten.

  Grap is wel dat een dergelijk dispuut rond de System V-code zo'n 10 jaar geleden mede oorzaak van het huidige Linux-succes is.

  Toen lag BSD onder vuur vanwege vermeende jatwerk van System V-code. Omgekeerde bleek eerder waar te zijn, waardoor de zaak uiteindelijk werd geschikt. Maar desondanks heeft de adoptie van BSD op de intel-pc enige tijd op laag pitje gestaan, waardoor er een gat in de markt ontstond waar Linux in kon duiken..


  Max
 • Of wat te denken van deze quote:

  [quote:2eacc2d348]
  The company, which has sued IBM for $3 billion for violating the terms of its AIX contract, is seeking copyright registration as a precursor to enforcing its Unix copyrights, which it says have been added to Linux.[/quote:2eacc2d348]

  IBM voor 3 miljard dollar aanklagen wegens copyrightschendingen… Toe maar. Dat is zoveel geld dat ze het volgens mij niet serieus kunnen menen.
 • [quote:79fb818132="computerbacterie"]Ik had laatst ergens gelezen dat SCO iets van een miljard dollar van microsoft gekregen had. [/quote:79fb818132]
  Ik hoor dat wel meer, maar niemand die het hard kan maken.
  Feit is wel dat Ms voor $ 10 miljoen een SCO-licentie heeft aangeschaft.
  Hier zijn 3 speculaties over:
   [*:79fb818132]microsoft wil zich op voorhand indekken tegen eventuele claims als blijkt dat Windows ook System V-code bevat [*:79fb818132]Microsoft heeft het als publiciteitsstunt gedaan om te laten zien dat zij intellectueel eigendom serieus nemen, in tegenstelling tot die "GNU-zooi" [*:79fb818132]Microsoft heeft de licentie nodig om Windows Unix-vriendelijker te maken. Oftewel Windows voorzien van Unix-code zodat Unix/Linux-applicaties makkelijker naar Windows worden geport. Recente overstap van Dreamworks en Disney naar Linux ipv Windows (omdat de unix-software veel eenvoudiger was over te zetten) zouden hiermee te maken kunnen hebben. [/list:o:79fb818132] Microsoft heeft overigens geen licentie genomen op de System V-code, maar op enkele userland/applicatie-code van SCO.
   Max
 • afair heeft Microsoft 1 biljoen dollar betaald voor de licentie hoor, wat in Europa idd een miljard is
 • En die informatie klopt dus niet, MS heeft 10 miljoen Dollar betaald, geen 1 miljard.

  1 miljard is wel errug veel en zou SCO onmiddelijk uit de schulden trekken.
  Gezien de laatste kwartaalcijfers van dat bedrijf hebben ze een zeer bescheiden omzet gedraaid, veel minder dan een miljard.

  Max
 • Nou GNU/Linux is niet meer gratis nu, je moet 699 voor een single CPU licentie betalen een SCO :P

  http://slashdot.org/article.pl?sid=03/08/05/1721238
 • Tja, en dan vindt SCO het vreemd dat ze marktaandeel verliezen en amper meer een business hebben.
  Dergelijke prijzen zijn nogal onrealistisch..

  Max
 • [quote:adcdb81ccb="maximilaan"]En die informatie klopt dus niet, MS heeft 10 miljoen Dollar betaald, geen 1 miljard.

  1 miljard is wel errug veel en zou SCO onmiddelijk uit de schulden trekken.
  Gezien de laatste kwartaalcijfers van dat bedrijf hebben ze een zeer bescheiden omzet gedraaid, veel minder dan een miljard.

  Max[/quote:adcdb81ccb]

  1 miljard is wel errug ruim inderdaad. Het stond geloof ik overigens in een nieuwsbrief, misschien van zdnet of zo, die krijg ik altijd in m'n mailbox. Kennelijk heeft een of andere journalist een paar nulletjes teveel in getypt. :-)
 • als iedere GNU/Linux gebruiker het bedrag zou betalen (geen rekening gehouden met meerdere cpu's etc) dan zouden ze wel iets meer dan een miljard hebben, namelijk $12.582.000.000


  :D

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.