Vraag & Antwoord

OS Linux

slackware 9.0/soundserver

Anoniem
Goofy
11 antwoorden
 • Hallo,
  ik heb slackware geinstalleerd 9.0(opnieuw), deze keer zonder hotspot (zat bij netwerkdrivers in de weg namelijk)
  bij het opstarten nu van kde krijg ik de volgende melding te lezen

  sound server information message

  error while initializing the sound driver

  device/dev/dsp can't be opened (no such device)
  the sound server will continue using the null output device

  iemand misschien een idee wat hier aan de hand kan zijn ?
  groeten,
  Willem
 • Dat is logisch heh…. je hebt zeker niet die link gevolgt die ik je gegeven had. Die herinstallatie was namelijk onzin. Je had gewoon je hotplug setup moeten herstellen.

  Nu hotplug niet meer draait wordt de module van de soundcard niet meer automatisch geladen en moet je het - als een echte slacker - zelf uitzoeken.

  Hints:
  lspci
  weer /etc/rc.d/rc.modules

  Maar ik zou als ik jou was gewoon hotplug weer installeren en dit keer werkend maken. Daar hoef je echt niet voor te herinstalleren. In de documentatie sectie van nedslack.org staat een artikel over package management . En nogmaals….. in de boilerplate sectie van hun forum staat een item over hotplug.

  Happy slacking.
 • thnx voor info. zal link zoals is eerder aangegeven opzoeken maar nu even niet………veeeeeelll te heet nu. (ach…herinstallatie gaat ook redelijk snel en weet nog te weinig van linux verder af)
  groeten,
  Willem
 • [quote:aa88edf9b6="Goofy"]thnx voor info. zal link zoals is eerder aangegeven opzoeken maar nu even niet………veeeeeelll te heet nu. (ach…herinstallatie gaat ook redelijk snel en weet nog te weinig van linux verder af)
  groeten,
  Willem[/quote:aa88edf9b6]
  20 gr C hier
  herinstallatie 15 minuten => nix geleerd
  herstellen 5 minuten => een ervaring rijker

  Ok je moet misschien een kwartiertje lezen….. maar daar wordt je een beter mens van.
 • Lees mijn ALSA howto maar eens, is geschreven voor Slackware en daarmee maak je je geluidskaartje dus (kan ook met de kernel OSS modules, maar ALSA is beter).

  Mijn ALSA howto vind je op de NedDocWiki, http://wiki.nedlinux.nl
  of is dat soms SPAM :evil:
 • hallo,
  toch even gekeken op de aanbevolen site en middels pkgtool de hotplug script tijdens boot kunnen activeren. bij opstarten kde is nu inderdaad de melding verdwenen en geluid weer te horen. wel is nu de melding van de netwerkdriver weer terug. heb ook een netwerkkaartje met de realtekchip waar ik tijdens het opstarten de 8139 driver volgens mij voorbij zien komen. is dit nu te herstellen door dit aan de zgn blacklist van hotplug toetevoegen zoals ik gelezen heb?
  heb niet de automatisch reboot met hotplug gelukkig……….
  groeten,
  Willem
 • Komt idd door hotplug, deze laad 8139cp terwijl je 8139too moet hebben. Wat je het beste kunt doen is met het commando 'lsmod' kijken welke sound module nu geladen is. Hotplug uitzetten en het haakje voor de naam van de soundmodule in /etc/rc.d/rc.modules weghalen. Dan werkt het prima.

  Hotplug is zoiezo nog een beetje buggy, het is ook nog erg nieuw (sinds Slack 9.0) en er moet dus nog een hoop aan gebeuren. Ik heb hotplug zelf altijd uit staan, ik acht mezelf wel slim genoeg om de goede modules te laden ;)

  Overigens kun je dus ipv OSS ook ALSA gebruiken voor je geluid. De voordelen staan ook in de HOWTO genoemd en de opmerking over SPAM was een sarcastische verwijzing naar iets wat eerder op de dag gebeurde, niet serieus bedoeld dus. De exacte link is trouwen:
  http://wiki.nedlinux.nl/index.php?page=Advanced+Linux+Sound+Architecture
  Ik zal hem vanavond gelijk even updaten, want we zijn inmiddels al weer een paar releases verder.

  Kijk overigens ook eens in dit topic:
  http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=97613

  Jij behoort als beginnend Slacker namelijk zeker tot de mensen die eventueel geïnteresseerd zouden kunnen zijn.
 • Hallo,
  alles onder controle. heb met lsmod gekeken welke sounddriver er was. met pkgtool de hotplug disabled en met gEdit het # voor de regel in rcmodules weggehaald. geen foutmelding meer tijdens boot van netwerkdriver en geluid bij opstarten kde intact gebleven. unpassant tijdens het bezoek van site nedslack.org artikel gelezen over muis met scrollwieletje en ook dit is gelukt. alles onder controle geloof ik nu en voor vandaag genoeg weer geleerd en geprobeerd.
  nu lekker de buitenlucht in……
  groeten en bedankt voor de info allemaal
  Willem
 • [quote:a1c7364da5="Goofy"]unpassant tijdens het bezoek van site nedslack.org artikel gelezen over muis met scrollwieletje en ook dit is gelukt. alles onder controle geloof ik nu en voor vandaag genoeg weer geleerd en geprobeerd.
  nu lekker de buitenlucht in……
  groeten en bedankt voor de info allemaal
  Willem[/quote:a1c7364da5]


  goh… die staat er net een uurtje op :D

  en gelijk heb je.

  BTW
  Het was voldoende geweest als je de desbetreffende module toegevoegd had aan /etc/hotplug/blacklist, maar deze manier werkt uiteraard ook, is de aloude slack methode.
  Over het algemeen zijn slacker een beetje bunzig van dingen die automatisch gaan zoals hotplug.
 • mbt artikel over Slackware dat vanochtend op de site heeft gestaan heb ik nog kunnen lezen. even los van wat er met het artikel is gebeurd wil ik middels dit berichtje wel aangeven dat het mijn interesse heeft.
  ik ben met slackware 9.0 nu in aanraking gekomen doordat ik het duitstalige blad pc!linux heb gekocht vorige week.misschien wel eens zien liggen in een goeie tijdschriftenhandel.
  groeten,
  Willem
 • Ik ga vanavond een nieuw artikel schrijven dat ik eerst laat keuren door de mods hier (voordat het weer naar de filistijnen wordt geholpen) en in dat topic kun je het dan melden als je interesse zou hebben in Slackware stuff.

  Ik ben overigens bezig om een aantal nieuwe Slackware artikelen te schrijven, waarvan de eerste al op de NedDocWiki staat:
  http://wiki.nedlinux.nl/index.php?page=Lettertypes+onder+Slackware+Linux

  Ook handig als je net met Slackware begint is het:
  http://doc.nl.linux.org/MISC/Slackware-Handboek/html/slackware-handboek.html

  NedSlack is dus bezig met het schrijven van veel nieuwe documentatie, dus houdt dat in de gaten en op de NedDocWiki vind je ook heel veel documentatie.
  Overigens zou ik je willen vragen als je nu iets tegenkomt dat je niet begreep, maar nu toch voor elkaar hebt, hoe klein en lullig het dan ook mag zijn of je er een verhaaltje over wilt schrijven. De volgende zal namelijk ook tegen het probleem op lopen en dan is het natuurlijk makkelijk als het al is gedocumenteerd.
  Je kunt al je verhalen over Slackware kwijt op de NedDocWiki onder:
  http://wiki.nedlinux.nl/index.php?page=Slackware
  Maar je kunt ook bestaande artikelen aanpassen als je fouten tegenkomt of ze uitbreiden als je dingen onduidelijk vindt uitgelegd. Het is namelijk vaak zo dat degene die de documentatie schrijft al van voor naar achteren weet hoe hij iets moet doen en op het moment dat je het dan gaat opschrijven vergeet je snel wat.
  (dus als je nog geen extra lettertypes had geïnstalleerd…)

  PC!Linux heb ik overigens nog nooit gezien. Ik lees altijd de c't (Computer'Techniek) en de LinuxMagazine, maar tijdschriften die Slackware promoten zijn altijd goed ;)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.