Vraag & Antwoord

OS Linux

Verdeling der partities bij dual boot systeem

Anoniem
Marcel de Reus
5 antwoorden
 • Jaja, binnenkort gaat het dan toch echt gebeuren, ik ga op mijn laptop Linux installeren. Maar omdat ik toch nog steeds graag spellen speel en voor mijn opleiding bepaalde Windows software nodig heb wil ik ze beiden installeren. Alvorens mijn harde schijf te FDISK-en wil ik graag van de experts horen wat zij adviseren als indeling…

  Zelf had ik het volgende in gedachte voor mijn 20GB harddisk:

  - 1 partitie voor Windows ME SE + Program Files (5GB?)
  - 1 partitie voor SuSE Linux + programma's (5GB?)
  - 1 partitie voor alle bestanden die bewaard moeten blijven ("Mijn Documenten")

  Mijn vraag is dan ook: in hoeverre is dit een goede indeling en zijn er misschien betere? Ik heb bijvoorbeeld geen idee hoe groot Linux is en hoe groot de programma's zijn…

  Alle advies is heel erg welkom! (Ervaringen ook, trouwens….)

  - Bas
 • http://nedslack.org/documentatie/slack_install.php

  Hetgene wat slack specifiek is kun je natuurlijk naast je neer leggen, maar er staat een hel gedeelte aangaande planninng in.
 • Hmm een nadeel van je opstelling is dat je een FAT32 partitie niet als /home kunt mounten onder GNU/Linux. Dat betekend dat je files in plaats van gewoon lekker in je home op te kunnen slaan je ze telkens naar die andere partitie moet schrijven en dat lijkt me niet erg praktisch.
  5GB is overigens ruim voldoende, zolang je dan ook maar geen games gaat installeren onder SuSE (als Ut2k3 bijvoorbeeld), want dan gaat het natuurlijk erg hard.
  5GB voor Windows ME met games lijkt me te weinig hoor, de meeste games nemen tegenwoordig al zo 1GB in, terwijl de grotere games al aan de 3GB per stuk komen.
  Bovendien ben je vergeten een swap partitie neer te zetten.

  Ik weet niet hoe groot je hardeschijf en hoeveelgeheugen je hebt is, maar ik zou eerder denk aan zoiets:

  /dev/hda1 FAT32 /mnt/windows 10GB bootable
  /dev/hda2 ext3 /boot 20mb
  /dev/hda3 swap swap 512mb
  /dev/hda5 (log) reiserfs / 5GB
  /dev/hda6 (log) reiserfs /home ~

  je kunt dan vanuit GNU/Linux gewoon bij je files op je Windows partitie en die kun je indien nodig op je home zetten
 • Allebei erg bedankt voor de antwoorden, ik kan er een hoop mee. Overigens heb ik 256MB RAM en 18,52GB (binair) harddisk.

  [b:a485aa44e9]@Marcel: [/b:a485aa44e9]Ik speel niet heel veel spellen en al helemaal geen recente, laat staan onder Linux. Met de grootte zal het meevallen maar voor de zekerheid maak ik 'm idd maar groter. Waarom sla je hda4 over en wat is de functie van hda5?

  En dan nog een newbie-vraag: moet je de linux-partities al van tevoren aanmaken of wordt daarvoor bij de installatie nog de mogelijkheid geboden?

  - Bas
 • Marcel heeft gekozen voor een verdeling in logische partities, /dev/hda4 is in dat geval de "holder" voor je logische partites/ /dev/hda5 is alltijd je eerste - ide - logische partities, onafhankelijk van het aantal primaire partities.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.