Vraag & Antwoord

OS Linux

probleem met rechten - upload en downlaod directories

Anoniem
Paranoid Android
9 antwoorden
 • Welke ftp-client gebruik je dan bij de upload?
  Ik neem an dat de ftp-client die je gebruikt de status moet weergeven.

  Max
 • Ik heb een Suse-linux (8.0 prof) systeempje draaien met daarop een ftp-server (pure-ftpd) en ik heb het heel ver voor elkaar, alleen wil ik graag twee verschillende directories hebben. 1 voor upload en 1 voor download.
  Die voor download is niet zo lastig met rechten -> alleen leesrechten werkt perfect.
  Maar in de upload dir. wil ik dat de gebruikers alleen bestanden kunnen plaatsen (en zien dat ze die geplaatst hebben) maar niet kunnen lezen/downloaden.
  Hoe moet ik dit instellen? (of is dit niet zomaar in te stellen?)
 • Tja moet wel kunnen, alleen dat ze ze ook kunnen zien dat ze er staan wordt lastiger denk ik.

  Je kan iig alleen schrijfrechten op die dir geven en geen lees rechten. Kijk het mooiste zou zijn als de dir gewoon lezen en schrijven is en dat alle files die upgeload worden automatisch geen verdere rechten meer hebben, alleen ik zou niet weten hoe je dat regelt, heb geen ervaring met het opzetten van een ftp-server. AFAIR bepaals degene die de file upload de rights in eerste instantie.
 • Met alleen schrijfrechten is me wel gelukt, maar als ik dan een file upload, kan ik niet zien wat de status is van het bestand, dus is ie volledig geupload of niet. En dat is juist wat ik dus wel wil kunnen zien.

  Met alleen schrijfrechten verdwijnt een file als het ware in een zwart gat (voor de gebruiker die hem upload).
 • ik gebruik cute-ftp als client (op een windows XP-machine).
  en als die de leesrechten mist, kan die niet bepalen met wat voor snelheid het bestand is overgestuurd (en je ziet het ook niet in de upload-dir staan)
 • Dat laatste lijkt me erg logisch, omdat er geen leesrechten zijn. Dan kun je dus ook geen status van bestanden etc. opvragen.
  Zelf het ik een tijdje vanaf de prompt bestanden naar 'onzichtbare' ftp-directories moeten overzetten, en dan zag je idd niet waar de bestanden heen gaan. Maar omdat ik het vanaf de prompt deed wist ik wel wanneer de upload klaar was, omdat op dat moment de prompt weer werd vrijgegeven ;)


  Max
 • ok. Het probleem lijkt me dus duidelijk, maar hoe kan ik dit instellen dat ik dus wel kan zien of de bestanden zijn overgekomen (en ook hoe snel) maar niet dat ik vanaf die plek direct weer kan downloaden?

  Wat ik wil is n.l. dat de gebruikers bestanden kunnen uploaden naar mijn server en dat ik dan eerst die bestanden moet verplaatsen (goedkeuren) voordat ze gedowloaded mogen worden (ik wil dus controle hebben op wat er te downloaden is vanaf de server)

  Of is het dan nodig dat er een script gaat draaien dat controleert of er bestanden zijn/worden geupload en dan rechten aanpast (of het bestand verplaatst) zodra het binnen is?
 • Is niet zo moeilijk.
  pure-ftp gebruikt als user ftp of anonymous. Het makkelijkste is een gebruiker "ftp" toe voegen. Maak bijvoorbeeld een directory "incoming" aan en doe een chown ftp incoming. Bijvoorbeeld als root:
  mkdir /home/ftp/incoming && chown ftp /home/ftp/incoming
  verander in /etc/passwd de shell van ftp in /bin/false (i.p.v. /bin/bash) zodat mensen met het ftp-account niet in kunnen loggen.
  pure-ftp heeft warez protectie zodat je eerst een bestand moet chown-en voordat mensen ge-uploade bestanden kunnen downloaden.
  Je kan in je /etc/syslog.conf nog een regel zetten zodat alles wordt gelogd naar /var/log/ftp of zo (hoe dat precies moet weet ik niet uit m'n hoofd). Je kan dan in dat logbestand kijken of bestanden goed zijn overgekomen.

  Succes!
 • dit heb ik gezien ja, maar ik wil niet met annonymous accounts werken. ik wil n.l. dat er alleen maar voor mij bekende mensen opkomen met een login (het zijn virtuele accounts op de pure-ftpd-server).
  (ik start de server met -E optie -> geen anonymous accounts toelaten)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.