Vraag & Antwoord

OS Linux

[SuSE 8.2] Boot probleem

Anoniem
None
6 antwoorden
 • Haallo,

  Ik zit met het volgende probleem. Ik heb de hdd's, maar ik heb linux geinstalleerd, met enkel maar 1 aangesloten hdd (deze noemde hij hda(logisch)). Nu heb ik enkel de windows hdd weer aangesloten, en bij het bootten van linux, zegt hij zoiets (t komt erp neer dat) hij geen toegang kan krijgen tot hda (logisch das de Windows schijf met de dubieuze NTFS(ofzo) indeling). De linux schijf is nu dus (denk ik: hdb). Nu dus mijn vraag: 'Hoe maak ik linux wijs dat ie niet van hda maar van hdb moet booten?

  alvast bedank voor respons,

  E-razoor
 • Start Linux even op via de installatiedisk en kies voor boot installed system oid.
  Voer dan het volgende achter de prompt uit (prompt kun je evt bereiken via de toetsencomi [Ctrl]+[Alt]+[F3] (of een andere F-toets):
  [code:1:a93fba7155]
  mkdir /suse
  mount -t reiserfs /dev/hdb /suse
  chroot /suse
  [/code:1:a93fba7155]
  Nu zit je feitelijk weer te werken in de installatie die op je schijf staat.
  Start eventueel X op en daarna YaST om de bootloader te herstellen:
  [code:1:a93fba7155]
  startx – :1
  [/code:1:a93fba7155]

  Daarnaast kun je handmatig de bootloader (grub) opnieuw instellen.
  Lees even de faq op dit forumonderdeel hoe je dat kunt doen.

  Succes, Max
 • Als ik de optie 'boot installed system' op de cd kies, start deze winXP op, omdat deze zich op hda bevind. Ik ga ff proberen, of ik gewoon via de installatie de mbr weer recht kan zetten op hdb, of dat ik op deze manier op hdb kan inloggen. Je hoort wel als het niet gelukt is.. En anders, tips zijn van harte welkom..!
 • Je kunt ook de installatie starten, maar verder niet gebruiken en via ctrl+alt+f2 naar een prompt gaan en dan via opgegeven commando's overgaan op de prompt.
 • Met de installatiein tekst mode, volgens booten van suse cd 2, kun je keizen voor boot installed system oid. Daar moet je een schijf opgeven. (dus niet boot van hard disk in het grafische menu)
  /dev/hdb

  OIp die manier lukt het mij altijd. Met yast moet je vervolgens de bootloaders weer kunnen herstellen. Succes.
 • Beide methodes werkten niet. Hij gaf aan dat hdb niet werd herkent, en wilde hem niet mounten. Nu heb ik gewoon een clean install van linux uitgevoerd en alles draait weer (dit bericht is ook met OS linux geschreven). Ik wilde jullie alsnog bedanken voor de adviezen, greetz E-razoor.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.