Vraag & Antwoord

OS Linux

sendmail - tijdstip bezorging

Anoniem
None
15 antwoorden
 • Op mijn sendmail mailserver, welke ik naar volle tevredenheid gebruik, wordt de mail ieder halfuur middels een cronjob bezorgd. Deze maatregel heb ik zo getroffen omdat mijn server middels een ISDN inbelverbinding contact maakt met mijn ISP. Wat alleen vervelend is, is dat mijn interne mail ook een halfuur later wordt bezorgd. Is er een manier hoe ik mijn uitgaande mail 1x per halfuur en mijn interne mail direct kan laten bezorgen ????

  Ik gebruik overigens onderstaande cronjob
  [code:1:ee46c9e615]/usr/lib/sendmail -v -q -C/etc/mail/sendmail.cf >/dev/nul[/code:1:ee46c9e615]
 • [quote:e6f3c73e1b="BoGuS"]Op mijn sendmail mailserver, welke ik naar volle tevredenheid gebruik, wordt de mail ieder halfuur middels een cronjob bezorgd. Deze maatregel heb ik zo getroffen omdat mijn server middels een ISDN inbelverbinding contact maakt met mijn ISP. Wat alleen vervelend is, is dat mijn interne mail ook een halfuur later wordt bezorgd. Is er een manier hoe ik mijn uitgaande mail 1x per halfuur en mijn interne mail direct kan laten bezorgen ????

  Ik gebruik overigens onderstaande cronjob
  [code:1:e6f3c73e1b]/usr/lib/sendmail -v -q -C/etc/mail/sendmail.cf >/dev/nul[/code:1:e6f3c73e1b][/quote:e6f3c73e1b]

  Sendmail kan je met de -q30 bijv. om de 30 minuten een que laten legen/proberen te dumpen.
  Als jij dan zorgt dat die queue de mogelijkheid heeft vai je ISDN de stuff te mailen moet het om het half uur lukken.
  Maar lokale mail die je zelf popt moet meteen verstuurd kunnen worden als het lokale users zijn..

  M.
 • en daar gaat het nu net mis…..want dat gebeurt dus niet
 • Jij wilt iets als "if exist mail then stuur-mail"….

  Maak/script je dat toch…. een cron-job om de 5 minuten…. als er geen mail is gebeurt er niks…. anders wordt je mail altijd binnen 5 minuten verstuurd…. lijkt me acceptabel….
 • Ja oke…dat begrijp ik. Waar het me om gaat is dat de uitgaande mail, dus die ik via mijn provider stuur, ieder halfuur wordt verstuurd. Mijn interne mail naar collega's moet direct of binnen 5 min ofzo worden verstuurd. Als ik iedere 5 min de que leeg dan wordt dus uitgaande mail ook verstuurd en wordt er dus ingebeld door mijn modem…..

  :o Of ben ik nu gewoon helemaal de kluts kwijt ?!?!
 • [quote:adaab4c309="BoGuS"]en daar gaat het nu net mis…..want dat gebeurt dus niet[/quote:adaab4c309]

  Wat gebeurt niet? de queue of de lokale delivery?

  M.
 • Ik heb zelf nog nooit zo'n setup gemaakt, maar ben het wel tegengekomen in de docs over MTAs.

  Google eens op expensive delivery. Zo wordt het volgens mij veelal genoemd als berichten niet lokaal kunnen worden afgeleverd en er dus een externe verbinding (i.e. dialup) noodzakelijk is.
 • De lokale delivery gebeurt niet direct….gebeurt dus alleen als ik met eerder genoemde cronjob de que leeg.
  Kan het zijn dat ik gewoon mijn Cronjob weg moet laten en de opdracht sendmail -q30 moet geven….of doet dit gewoon hetzelfde ?

  Het idee lijkt me toch niets nieuws…lokale mail direct en alle niet tot mijn domein behorende adressen zijn uitgaand en dienen dus 1x per halfuur te worden verstuurd.
 • >Mijn interne mail naar collega's moet direct of binnen 5 min ofzo worden verstuurd

  Ja ja… nu snap ik het…. zou ik bijna zeggen; gebruik een secondary domain….. maar da's best lastig…. een primairy domain voor intern met continue aflevering en de alles email-adressen die niet op jouw domain horen gaan naar het secondary domain (eenvoudige pc, maar ideaal voor in een dmz met webmail of zo)) waar de aflevering eens per half uur is…. zo kan het, maar misschien is er een simpelere oplossing?
 • dat hoop ik wel :-? ….je begrijpt i.d.d. wat ik bedoel
  Maar ik ben er van overtuigd dat het simpeler moet kunnen
 • Misschien kun je een primary en secundary domain op 1 server draaien?

  Maar ik zou ook zeggen dat sendmail moet kunnen zien dat een mail extern is en dat ie dan dat opspaart om om het half uur te bellen….
 • Een standaard Sendmail setup heeft vaak de -qXminuten setup.
  Ik zou die gewoon eens meegeven en dan kijken wat hij doet..wat gebeurt als je een mail lokaal stuurt en je kijkt in maillog?
  tail -f /var/log/maillog?

  M.
 • Ik zal het eens gaan prob.
  Thx voor de reacties alvast !
 • Ik heb toch nog es wat anders getracht.
  Ik heb mijn sendmail delivery mode op "background" gezet (Ik werk vaak met Webmin…erg praktisch). Mijn lokale mail wordt nu vrijwel direct bezorgd. Mijn uitgaande mail blijft in mijn mailq staan, met als status : " host map: lookup (hotmail.com): deferred" Wat houdt dit precies in ?

  Het duurt nu overigens ook erg lang om uitgaande mail te versturen vanaf mijn workstation. Ik heb het idee, en dat heb ik ook gecheckt, dat er bij het verzenden van uitgaande mail direct een verbinding wordt gemaakt door mijn modem.
 • Wat het zegt..hij probeert domein hotmail.com op te zoeken maar aangezien hij geen dns resolving kan doen /aflevering kan doen (omdat je ISDN niet aan staat) raakt ie deffered..
  Als je online gaat doet ie het vast niet omdat ie dan wel kan afleveren/resolven.

  M.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.