Vraag & Antwoord

OS Linux

Vlekkerige letters in Linux

Anoniem
Marcel de Reus
2 antwoorden
 • Wat voor mij nog steeds een tegenhoudertje is om ook op de desktop over te gaan op linux is de weergave van letters. Bij mij is dat altijd een wat vlekkerig dingetje, ongeacht resolutie, lettertype, lettergrootte, applicatie, of wat dan ook. Het is goed leesbaar, hoor. Maar in Windows is dat toch echt heel veel beter. En als ik dan toch moet kiezen, dan hou ik het daarom nog even op Windows: als ik omschakel wil ik er niet op achteruit gaan alleen omdat ik zo nodig Linux moet hebben. Toch zie ik zo nu en dan een scherp afdrukje in een computerblad staan van een Linux applicatie of desktop.

  Heel even dacht ik dat het onder Mandrake 9.1 verbeterd was, maar het is gewoon hetzelfde. Het zou al mooi zijn als er 1 lettertje zou zijn (liefst met vaste breedte, want ik programmeer het meest) dat er onder alle omstandigheden gestoken scherp uitziet. In Windows heb ik een gestoken scherp lettertje onder alle omstandigheden.

  En dan vraag ik mij af: heb ik soms een instelling over het hoofd gezien? Kan het beter en zo ja: wie doet het dan beter?

  Kan ik ergens documentatie vinden over het afbeelden van letters op je beeldscherm onder Linux?
 • Om haarscherpe fonts onder Linux te krijgen moet je even TrueType-fonts installeren, vervolgens de oude fonts vervangen door deze truetype, en evt anti-aliasing aanzetten.
  Anti-aliasing is ongeveer hetzelfde als MS's Cleartype.

  Max

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.