Vraag & Antwoord

OS Linux

Mandrake of SuSe

Anoniem
None
25 antwoorden
 • welke is beter voor een beginner

  de ene site zegt Mandrake de andere SuSe

  maar k wil het wel is van jullie horen

  GreeZzzzz Zippy
 • er staat even verderop een poll over welke distro er het meest gebruikt wordt. hierin staat Suse met stip bovenaan. ik zelf heb met mandrake 9.0 gewerkt en wacht nu op 9.1 en kan je vertellen dat voor een absolute beginner dit een goed produkt is. ook is er veel ondersteuning zowel professioneel te vinden als van overige gebruikers en alles verloopt grafische interfaces. dus suse is het meest populair maar mandrake is zeker ook een goeie instap.
  groeten,
  Willem
 • k heb Mandrake 9.1 al gedownload dus k ga die denk probere dan

  bedankt
 • maar is dat mandrake makkelijk met dingen instellen Geluid Beeldscherm Scanner en zo

  of is daar Suse daar makkelijker voor
 • ikzelf heb een zgn Aldi computer en de hardware werd keurig door Mandrake Linux herkend. met scanners heb ik nog geen ervaring en kan ik niet iets over kwijt. denk dat je als je Mandrake al gedownload hebt eens kunt proberen en anders kun je toch altijd nog op bijv. Suse overstappen?
  groeten,
  Willem
 • Probeer het gewoon allemaal en houd hetgene dat je bevalt, dat is de vrijheid die je hebt onder GNU/Linux.
  Installeer gewoon SuSE, Mandrake, Red Hat en ook Slackware (staat immers ook hoog in de polle en rockt) en configureer ze allemaal en gebruik ze een tijdje. Degene die je het fijnste vindt houd je en de rest mik je weg.
 • Voor wie SuSE als iso-bestand wil downloaden, volg deze link:

  http://ftp.cdut.edu.cn/pub2/linux/distribution/suse/

  Max
 • [quote:5413c78a26="maximilaan"]Voor wie SuSE als iso-bestand wil downloaden, volg deze link:

  http://ftp.cdut.edu.cn/pub2/linux/distribution/suse/

  Max[/quote:5413c78a26]
  Is dat legale software? Als ik het nfo bestand in die directory bekijk, komen er herinneringen naar boven uit een ver veleden, waarbij ik wel eens wat software "uitprobeerde".
 • ja volkomen legaal
 • Sinds wanneer biedt SuSE iso's aan van hun os. Ik zeg niet dat je ongelijk hebt, maar het verbaast mij dat je de hele "doos" kunt downloaden.
 • Die biedt SuSE niet aan, die heeft die gast zelf gemaakt. Je mag de iso's van SuSE verspreiden zolang je er geen geld voor vraagt.
 • [quote:504da11e6e="robian"][quote:504da11e6e="maximilaan"]Voor wie SuSE als iso-bestand wil downloaden, volg deze link:

  http://ftp.cdut.edu.cn/pub2/linux/distribution/suse/

  Max[/quote:504da11e6e]
  Is dat legale software? [/quote:504da11e6e]

  ?Twijfelt u aan uw moderator?

  :P


  Max
 • [quote:6538774cc8="maximilaan"]
  ?Twijfelt u aan uw moderator?
  [/quote:6538774cc8]
  Altijd!

  Maar serieus, het lijkt er inderdaad op dat je cd's mag uitreiken als er geen geld in het spel is.

  Aangezien SuSE zelf geen iso's verspreidt en OpenBSD een restrictief copyright op de layout van de cd (niet de inhoud!) toepast, telde ik 1 + 1 op en kwam op 3.

  Ik vraag me wel af waarom die iso's niet bekender zijn. Het is een veelgehoorde klacht over SuSE dat je geen cd's kunt downloaden en het is voor het eerst dat ik een bericht zie over het bestaan van downloadable iso's.

  Vraag blijft wel hoe betrouwbaar de iso's zijn. Het is niet moeilijk om wat malware in zo'n iso te verstoppen als de leverancier zelf niet md5sums verstrekt. Daarnaast gaat het verspreiden van SuSE iso's wellicht niet tegen de letter van de overeenkomst in, maar in ieder geval wel tegen de geest van het beleid van SuSE.

  Anyways, happy downloading toegewenst.
 • De iso-bestanden bieden idd geen garantie dat er iets mee is uitgehaald.
  Die garantie heb je vrijwel nooit als je software van sites van derden download, tenzij de originele aanbieder idd werkt met md5 checksums.

  Het aanbieden van iso's van SuSE gebeurt vreemd genoeg nergens, ook niet op linuxiso.org.
  Mogelijk doet men dat niet omdat SuSE zelf geen iso-bestanden aanlevert en je dus zelf eentje moet genereren adv de originele cd's.

  Verder is het aanbieden van de iso-bestanden niet in strijd met de geest van SuSE. SuSE stelt expliciet dat het toegestaan is de software te verspreiden, met als restrictie dat er op geen enkele wijze geld voor mag worden gevraagd.

  SuSE biedt zelf gen iso-bestanden aan op haar site ivm de kosten die dat met zich meebrenegt.

  Max
 • In principe is dit dus wel illegaal….

  Dit komt doordat Suse op hun cd's ook software meelevert die niet onder de GNU-licenties vallen en dus zomaar verspreidt mogen worden.
  Dat is dus ook de reden dat je geen gehele iso's kan/mag downloaden van Suse.
  Suse heeft daarentegen wel een aparte versie die je wel zo mag downloaden en uitproberen (even zoeken op hun site en dan is het vast zo te vinden)
 • Het wordt wel een beetje een IANAL-discussie, maar je mag de SuSE cd's wel uitlenen toch.

  Een van de redenen dat ik gestopt ben met SuSE is het niet vrije deel van deze distributie. Het feit dat deze discussie gevoerd moet worden, is voor mij al een reden om elders te kijken.
 • klopt, je mag ze wel weer uitlenen en bij iemand anders Suse installeren.
  Ik vind die regels ook wel vaag wat dit betreft….
 • [quote:4cf2c04b79="EJR"]klopt, je mag ze wel weer uitlenen en bij iemand anders Suse installeren.
  Ik vind die regels ook wel vaag wat dit betreft….[/quote:4cf2c04b79]

  Dat is ook beschikbaar stellen zonder het vragen van geld, net als het aanbieden van de iso's op internet of kostenloos een kopie verstrekken aan iemand.
  Hoe dat zit met software alla StarOffice etc is dan idd een goede vraag.
 • [quote:f150c2ed5e="EJR"]In principe is dit dus wel illegaal….
  [/quote:f150c2ed5e]
  Leg uit?

  [qoute]
  Dit komt doordat Suse op hun cd's ook software meelevert die niet onder de GNU-licenties vallen en dus zomaar verspreidt mogen worden.
  Dat is dus ook de reden dat je geen gehele iso's kan/mag downloaden van SuSE.


  Dat klopt dus niet. SuSE biedt zelf geen iso-bestanden aan, omdat het aanbieden van de serverruimte en de datastroom aardig wat geld kost.
  Ze bieden daarom alleen een ftp-versie aan.
  Voordeel van ftp-versie is dat je alleen die onderdelen download die je nodig hebt, dus niet alle 5 cd's van 750 MB. Verder heeft het als voordeel dat SuSE pakketten opnieuw kan compileren als er onverhoopt een fout in staat. Bij iso-bestanden zou dat betekenen dat er weer een geheel nieuwe iso online moet..
  [quote:f150c2ed5e]
  Suse heeft daarentegen wel een aparte versie die je wel zo mag downloaden en uitproberen (even zoeken op hun site en dan is het vast zo te vinden)
  [/quote:f150c2ed5e]
  Klopt, ze bieden een live-versie aan.
  Maar het feit dat ze geen iso-bestanden aanbieden van hun cd's wil niet zeggen dat ze niet mogen worden aangeboden. Volgens de licentie mag dat wel, zolang er geen geld voor wordt gevraagd.
  Vanuit deze groep is ooit bij SuSE gevraagd om meer helderheid, en SuSE heeft toen bevestigd dat je de cd's mag kopieren en verspreiden, zo lang hier geen vergoeding voor wordt gevraagd.

  Max
 • [quote:0f993c9db6="robian"]Het wordt wel een beetje een IANAL-discussie, maar je mag de SuSE cd's wel uitlenen toch.
  [/quote:0f993c9db6]
  Ben ik niet duidelijk?
  je mag de cd's uitlenen, kopieren, weggeven, via internet als iso aanbieden, op ftp-server de suse-boom mirroren, etc. etc.
  Wat mag je niet?
  je mag er geen geld voor vragen!!!

  [quote:0f993c9db6]
  Een van de redenen dat ik gestopt ben met SuSE is het niet vrije deel van deze distributie. Het feit dat deze discussie gevoerd moet worden, is voor mij al een reden om elders te kijken.[/quote:0f993c9db6]

  Ieder zijn keuzes.
  YaST (het stukje dat deze restrictie oplegt) is geen open source, dit kan een reden zijn om de software niet te gebruiken.
  Maar verder heeft elke licentie zijn beperkingen, ook de GPL-licentie..

  Max

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.