Vraag & Antwoord

OS Linux

Gentoo linux, welke stage?

Anoniem
water
5 antwoorden
 • Hallo,

  Ik ben voornemens om een dezer dagen Gentoo op mijn systeem te gaan zetten. Dit omdat SuSe 8.2 mij hier en daar wat tegenvalt. Bovendien weet ik er inmiddels wel wat van, en spreekt het mij aan om een wat beter op mijn specifieke situatie toegesneden Linux te draaien. Na een tijdje rondkijken (Slackware, Debian, LFS, Yoper) denk ik dat ik toch maar voor Gentoo ga.

  Nu weet ik alleen niet met welke stage ik het beste kan beginnen. Hoe eerder hoe beter, maar ik heb er weinig trek in om 48 uur aan een stuk bezig te zijn voordat ik enigszins onderweg ben, en weet dus ook niet of ik ervaren en handig genoeg ben om met de stage1 tarball te beginnen. Wie heeft hier ervaring mee? En suggesties?

  Ik draai nu twee jaar Suse (7.2, 8.0,8.1,8.2) en heb ook wel eens met LFS, Red Hat en Mandrake gestoeid. Ben dus zeker niet onervaren, maar verre van een guru.
 • je zegt het zelf: ideaal is het om te beginnen vanaf stage 1 en alles verder te compileren (zo doe ik het altijd)
  maar de sprong van stage 1 naar 2 duurt ongeveer 1 a 2 uur en de volgende sprong duurt langer.

  als je kijkt naar welke stap je gemakkelijk kan overslaan zou ik zeggen stage 1 omdat er een grote prestatie winst is om vanaf stage 2 te compileren (liefst met aangepaste parameters)

  het langst ga je bezig zijn met het cmpileren van XFree met bvb KDE of Gnome
 • Laten we voorop stellen dat je geen ervaring nodig hebt om bij stage 1 te beginnen, stage 1 en 2 bestaan uit het overtikken van wel 2 hele commando regels.
  Hoe snel je door de stages heen loopt ligt natuurlijk aan je systemspecs. Als je geen zin hebt om lang te wachten moet je gewoon geen Gentoo doen, zo simpel is het. Gentoo is synoniem aan lang wachten, dus ga er gewoon voor en begin aan stage 1, kun je alvast een beetje wennen.
  BTW Gentoo heeft lynx aan boord dus je kunt gewoon internetten en direct na de reboot (als de base install is afgerond) volg je deze howto:
  http://wiki.nedlinux.nl/index.php?page=ConsoleAchtergrond
  Kun je ook weer grafisch browsen binnen no-time.

  Als je meer PC's in het netwerk heb zou ik btw distcc aanzetten, dat scheelt aanziendlijk.
 • Als je Suse er voorlopig ook op laat staan, kun je ook gewoon vanuit een terminal of vanaf console Gentoo installeren en ondertussen wat anders doen.
 • Wachttijd is niet zo erg, en enkele uren/ een dag mag het wel kosten. Sterker nog, dat trek ik meestal uit voor een installatie. Ik probeer ook een beetje in te schatten hoe groot de kans is dat ik met een joekel van een probleem (zoals dagelijks in dit forum te lezen) blijf zitten. Ik heb er eens een redhat distro afgepleurd omdat ik die niet aan het verstand gepeuterd kreeg dat ik de andere van mijn twee geluidskaarten wil gebruiken.

  Maar als je al direct internet hebt, dan denk ik eigenlijk dat ik stage1 wel kan doen. (hoezo twee regels overtypen, waarvan dan?)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.