Vraag & Antwoord

OS Linux

grub bootloader met firewire

Anoniem
water
18 antwoorden
 • yes,… het is me gelukt om grub.conf (ipv menu.lst) editen en saven. Ik wil altijd graag weten waarom ik iets moet doen kan iemand mij daarom vertellen waarom ik voor mijn opdrachtregel (sudo kedit grub.con) "sudo" moet zetten?
  Nog belangrijker: kan iemand mij vertellen hoe ik de 1394 modules moet laden op mijn grub opstart disk zodat mijn firewire disk benaderbaar wordt?
 • Hallo

  Ik zoek hulp van een linux kenner. Ik wil graag windows (en later linux) kunnen booten vanaf een firewire disk, met tussenkomst van een floppy. Ik heb al eerder mijn probleem op GAT gepost maar geen bevredigend andwoord gekregen.
  Ik ben wat aan het zoeken geweest en mijn conclusie is dat GRUB de enige bootloader is die firewire ondersteund. Nu ben ik wat aan het spelen geweest met grub, en succesvol WinXP om zeep geholpen op mijn laptop (was makkelijk weer te repareren door aangemaakte primary partition weer weg te halen met partition magic). Kan iemand mij helpen dit te realiseren of nog liever mij een image te sturen die ik met rawwrite (heb nog geen linux) op een floppy kan zetten?
  bij voorbaad dank voor jullie antwoord

  Groeten Marc
 • Ik ben even wat aan het knutselen geweest. Ik heb inmiddels een flop met grub erop. Die flop die werkt als bootflop, maar er staat geen kernel op. Het bestandsformaat is momenteel ext2. VFAT ging niet, want ik kreeg problemen met .conf (werd con) en een symbolic link ging ook niet. Zodoende zul je een programmaatje moeten instaleren onder windows, zodat je een ext2-formaat kunt lezen en bewerken. Dit is nodig om het juiste in het menu te kunnen zetten.

  Ik moet nu nog even uitvogelen hoe ik er een image van maak, zodat jij hem weer rawwrite op flop kunt zetten. Zal wel iets met dd zijn.

  Wordt vervolgd.
 • Image aangemaakt, stuur maar een pb (= persoonlijk bericht, functie in dit forum) met je email, dan krijg je hem toegestuurd. Nu moet ik nog uitvogelen hoe je grub duidelijk maakt dat die een firewire-disk moet hebben.
 • Uit de GRUB-manual:
  [code:1:8c7ddb4020]
  How to specify devices  The device syntax is like this:

  (device[,part-num][,bsd-subpart-letter])  [] means the parameter is optional. device should be either fd or hd followed by a digit, like fd0. But you can also set device to a hexadecimal or a decimal, which is a BIOS drive number, so the following are equivalent:

  (hd0)
  (0x80)
  (128)

  part-num represents the partition number of device, starting from zero for primary partitions and from four for extended partitions, and bsd-subpart-letter represents the BSD disklabel subpartition, such as a or e.


  A shortcut for specifying BSD subpartitions is (device,bsd-subpart-letter), in this case, GRUB searches for the first PC partition containing a BSD disklabel, then finds the subpartition bsd-subpart-letter. Here is an example:

  (hd0,a)  The syntax like (hd0) represents using the entire disk (or the MBR when installing GRUB), while the syntax like (hd0,0) represents using the partition of the disk (or the boot sector of the partition when installing GRUB).


  If you enabled the network support, the special drive, (nd), is also available. Before using the network drive, you must initialize the network. See Network, for more information. [/code:1:8c7ddb4020]

  Met de eerste (hd0) zal je niet zoveel kunnen. Je kunt eventueel het volgende proberen: eerste hardeschijf = hd0, eventule tweede harde schijf wordt hd1, als die tweede harde schijf er niet is wordt je cdrom hd1, tweede cdrom/dvd/brander wordt hd2, firewire-disk hd3 (???). Het gaat erom dat GRUB begint met tellen bij 0 en zo doornummert.

  Kijk iig eens in je bios of je voor je firewire-disk die tweede of derde code kunt achterhalen.

  Hier staat de hele GRUB manual.

  Mocht je het nummer van je schijf achterhaald hebben, dan moet op de flop nog /grub/grub.conf aangepast worden. Als je daar niet helemaal uitkomt, dan roep je maar weer.
 • Tof dat je me wilt helpen. Ik heb m'n Email aan je door gegeven. Zodra ik je image op flop heb gezet ga ik aan de slag. Ik hoop alleen niet dat ik nu weer iets opkloot aan m'n orginele windows omdat ik m'n laptop nodig heb bij mijn studie.
 • Het editten van die flop onder windows gaat lastig worden, ben ik bang.

  Als je de mogelijkheid hebt om flink te downloaden en op cd te branden, dan kun of een Knoppix-cd dowloaden (www.knoppix.nl), of eventueel een Gentoo-installatie-cd. Die laatste is slechts 80 MB, maar vanaf de command-line kun je iig je bootflop bewerken.
 • Ik heb gisteren de image op flop gezet en vandaag een knoppix cd gebrand. Gisteren ben ik nog een beetje aan het spelen en zoeken geweest en ben erachter gekomen dat XP bij mij op hd0,1 staat. Ik kan met grub de "e" van edit intoetsen en hiermee "root (hd0,0)" veranderen in "root (hd0,1)" maar ik kan niet saven. In ieder geval lukt het me om vanaf grub XP van mijn harde schijf op te starten. Ik heb nog geprobeerd om andere drive letters in te vullen in de hoop zo mijn firewire disk te kunnen aanspreken maar dit is niet gelukt. Ik heb wel een verhaal gevonden op internet waarin staat dat er eerst 1394modules geladen moeten worden in grub om de firewire disk te kunnen aanspreken. Hoe doe ik dit?
 • Ik probeer nu met knoppix de menu.lst file te editen maar ik heb geen write permissions.
 • Als je [b:7bcd9447d7]sudo[/b:7bcd9447d7] voor het commando (in een terminalvenster) geeft kun het bestand editten.

  Vanuit KDE kun je in de menubalk kiezen voor commando uitvoeren. Klik op opties en selecteer uitvoeren als andere gebruiker en vul hier root in. Een password hoef je niet in te vullen.
 • [quote:4bd748db94="ic1131"]yes,… het is me gelukt om grub.conf (ipv menu.lst) editen en saven
  [/quote:4bd748db94]
  Mooi :)
  [quote:4bd748db94]
  . Ik wil altijd graag weten waarom ik iets moet doen kan iemand mij daarom vertellen waarom ik voor mijn opdrachtregel (sudo kedit grub.con) "sudo" moet zetten?
  [/quote:4bd748db94]
  Systeemconfiguraties kun je alleen uitvoeren onder de user [u:4bd748db94]root[/u:4bd748db94] (dus de admin). Knoppix echter heeft een wachtwoordloze root-gebruiker, waardoor je niet als root kunt inloggen om systeemconfiguraties uit te voeren. sudo is dan een goede oplossing, met sudo kun je bepaalde applicaties als root draaien…


  Max
 • Ik heb de volgende links bekeken http://www.wimmekes.net/~wcoekaer/draft.html
  http://alamo.satlug.org/pipermail/satlug/2003-July/010292.html
  Hierin staat een heel verhaal over hoe je firewire moet configureren.
  Ik snap er helaas weinig van. In de officiele grub online manual (http://www.gnu.org/manual/grub/index.html) wordt geen woord gerept over firewire. help…. :cry:
 • [quote:b5c3da1b51="ic1131"]Ik heb wel een verhaal gevonden op internet waarin staat dat er eerst 1394modules geladen moeten worden in grub om de firewire disk te kunnen aanspreken. Hoe doe ik dit?[/quote:b5c3da1b51] Welk verhaal? Opstarten vanaf een firewire harddisk, is alleen mogelijk indien dit ondersteund wordt door de BIOS. Als de BIOS de firewire harddisk niet ziet, dan ziet GRUB 'm ook niet. Zie ook http://www.matrixlist.com/pipermail/pc_support/2002-December/002538.html en http://www.experts-exchange.com/Operating_Systems/Q_20357923.html
  Ik heb zelf ook een externe firewire-USB2 harddisk, via de firewire aansluiting van Audigy1. SuSE Linux 8.2 kan wel op de firewire harddisk, geinstalleerd worden. Dit komt er dan in grub's /etc/menu.lst te staan
  [code:1:b5c3da1b51]
  kernel (hd1,4)/boot/vmlinuz root=/dev/sda5
  initrd (hd1,4)/boot/initrd
  [/code:1:b5c3da1b51]
  Proberen op te starten vanaf firewire harddisk met grub. [code:1:b5c3da1b51] Error 21 selected disk does not exist [/code:1:b5c3da1b51] In setup van Windows XP, kan wel de firewire harddisk worden geselecteerd, maar het installatie programma, ziet dat deze er niet vanaf kan opstarten, en kan dan niet installeren.
 • Als we het even beperken tot windows, dan staat er het volgende in grub.conf:
  [code:1:95d958f06d]
  title windows
  root (hdX,Y)
  makeactive
  chainloader +1
  [/code:1:95d958f06d]

  Bij het regeltje met root, moeten X en Y vervangen worden. Omdat windows op de eerste partitie wil staan, kan Y worden vervangen door 0 (nul). Wat de waarde voor X is, dat moet je dus proberen. Te beginnen bij 0, maar dat zal je normale harde schijf zijn.

  Kun je misschien wat meer info geven over hoe je die schijf aansluit (laptop, desktop, enz.). En een bios-versie er bij helpt misschien ook nog wat.
 • Dus……..ik dacht dat het wel mogelijk zou zijn om grub zo te configureren zodat deze de firewire drive kan "zien" en dus daar vanaf kan booten. Is het niet mogelijk om in grub een kernel te laden daarna de 1394 modules te laden en dan vervolgens windows te booten? Of kan dit niet omdat je al een kernel geladen hebt op dat moment?
  Het is toch ook mogelijk om softwarematig je bios voor de gek te houden. Waarom dan niet een firewire driver laden alvorens te booten.
  btw ik heb een LaCie firewiredisk met een 40Gb 7200tpm disk aangesloten op een HP omnibook XE4500.
 • [quote:6890f8bb33="ic1131"]Is het niet mogelijk om in grub een kernel te laden daarna de 1394 modules te laden en dan vervolgens windows te booten? Of kan dit niet omdat je al een kernel geladen hebt op dat moment?[/quote:6890f8bb33]

  Waarom wil je eerst een kernel laden om vervolgens Windows op te starten?
  Waarom Windows niet meteen opstarten vanuit grub?

  Max
 • Uit dit verhaal:

  [quote:ae993ff325]One of the problems in installing an OS on an external HDD is that grub (and most likely lilo too) can't boot a partition that is not accessible through the computer's BIOS.

  The omnibook BIOS knows nothing about firewire HDDs so the only solution is to keep the new OS's kernel(and the rest of the files needed to boot the system) on the main HDD and once the kernel is bootstrapped it will be able to load the rest of the OS from the external disk.

  [/quote:ae993ff325]

  Wat je wil gaat dus waarschijnlijk niet lukken. Eén optie (eigen risico): bios-update (heb je nog windows voor nodig ook :evil: )

  Als troost: dit verhaal

  Als je toch Linux op je laptop wil, zul je iig een kleine partitie (20 MB is al genoeg) vrij moeten maken op de harde schijf van de laptop.
 • Ik zie het………jammer :cry: . Het zou toch echt mooi zijn als je zelf kon uitmaken welk OS je aan je notebook "hangt" en daarmee je originele OS ongemoeid laat. Ik geef het op……
  De enige optie is inderdaad op de interne harde schijf meerdere OS'en te installeren en grub als bootmanager te gebruiken.
  Bedankt voor jullie hulp. Ik heb meer aan jullie hulp hier op computertotaal gehad dan op het forum van tweakers.net (GOT) :D

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.