Vraag & Antwoord

OS Linux

Onterechte Linux vrees?

Anoniem
computerbacterie
8 antwoorden
 • Hallo computervrienden,
  Ik ben onderhand zo nieuwsgierig geworden naar Linux dat ik denk er nu echt op over te stappen. Ik wil echter ook van MS gebruik blijven maken. nu heb ik als voorbereiding op de aankoop van Linux office besloten eerst een boekje over linux te kopen. dingen die ik daarin las maakte me weer iets minder enthousiast. Zo las ik daarin wat de installatie betreft dat ik eerst mijn harde schijf (Sony laptop P4 / xp prof.) moet 'indikken' ik zou hier een speciaal prog. voor moeten gebruiken. het boekje vermeldde ook dat de kans betaat dat tijdens dit proces blijkt dat de harde schijf qua partities niet geschikt is er er dus eerst 1 bijgeplaatst zal moeten worden. ook stond er dat de kans bestaat dat alle bestaande data tijdens de installatie verloren raakt. nu is het natuurlijk wel zo dat het een probeerseltje moet blijven. ik ben geen freak en heb ook geen zin er 1 te worden. Het lijkt me simpel leuk om eens met linux te werken. dit moet echter wel goedkoop kunnen en ik heb geen zin om mezelf grote problemen / kosten op de hals te halen. wie heeft ervaring rond mijn vragen en kan een reëel antwoordt geven?
  Alvast hartelijk dank ervoor gr.rh
 • Om Linux te kunnen installeren moet je op je schijf ruimte vrijmaken door de Windows-partitie te verkleinen.
  Dat is inderdaad niet zonder risico's.
  Als het partitioneerprogramma tegen een situatie aanloopt waar het niet op gerekend heeft, of als er tijdens het vrijmaken van de ruimte iets mis gaat (stroomuitval, pc loopt vast, etc..) dan ben je al je huidige data kwijt…
  (kun je middels een recovery-applicatie overigens deels terug halen, kijk in de thread van mij over een kapotte NTFS-schijf in het Windows-subform)

  Als je dat huiverig maakt zijn er een aantal andere oplossingen voor je:
  1 - gebruik een evaluatie-cd zoals knoppix.. Deze draait volledig vanaf cdrom, er wordt hooguit een bestand aangemaakt om evt aangemaakte configuratie-instellingen/documenten op je schijf op te slaan (als je dat wilt..)
  Nadeel van knoppix is dat het een read-only systeem is (logisch, want: cd-rom), en dat het vrij traag kan zijn (idem..)

  2 - vmware gebruiken
  vmware maakt een virtuele pc aan onder bijv. Windows, waarbinnen je oa Linux kunt installeren.
  nadeel: vmware is niet goedkoop, en geeft redelijk wat overhead omdat je als het ware 2 pc's op elkaar draait..

  3 - linux-versie gebruiken die binnen de windows-partitie kan worden geinstalleerd.
  hier hoor ik overigens niks meer over..
  voordeel is dat alles gewoon op de Windows-schijf gebeurt, nadeel is dat dergelijke distro's vaak niet goed zijn uitgewerkt, en je te maken hebt met de beperkingen die een dergelijk systeem met zich meebrengt (bijv. iets trager…)

  Max
 • de meeste distro's voor 'beginnes' zoals mandrake hebben de mogelijkheid om een deel van de vrije ruimte op de windowspartitie om te zetten in een partitie voor linux.

  Dat zijn ook de distro's die ik je aanraadt voor je met het echte werk begint (Slack, gentoo LFS,…)
 • [quote:ca4c65e1a4="_nazgul"]de meeste distro's voor 'beginnes' zoals mandrake hebben de mogelijkheid om een deel van de vrije ruimte op de windowspartitie om te zetten in een partitie voor linux.[/quote:ca4c65e1a4]

  Inderdaad, maar voor zover ik weet gaat dat helaas alleen bij FAT32 en niet bij NTFS. Windows XP gebruikt meestal NTFS, tenzij je tijdens de installatie hebt aangegeven dat je FAT32 wilde gebruiken.

  [quote:ca4c65e1a4]Dat zijn ook de distro's die ik je aanraadt voor je met het echte werk begint (Slack, gentoo LFS,…)[/quote:ca4c65e1a4]

  Ik zou inderdaad ook suse of mandrake nemen. Met slackware of iets dergelijks is de kans vrij groot dat je weer naar windows teruggaat omdat die distro's via configuratiebestanden werken. De meerwaarde van linux is dat het gratis is en dat er voor windows vet geld moet worden neergeteld als je het legaal wil. Maar bij distro's als slackware verdwijnt die meerwaarde omdat je moeilijk moet gaan doen met configuratiebestanden (beginners vinden het moeilijk).

  En er moeten inderdaad 2 partities worden gemaakt (de basisdirectory root en swap) en daar kan inderdaad wel eens wat bij misgaan dus het is een kwestie van het backuppen van bestanden die je niet wil kwijt raken.
 • Houd er ook rekening mee dat de meeste linux-boeken verouderd zijn. Dus niet alle hobbels die in zo'n boek staan bestaan nog onder Linux.
  Wat ntfs betreft, SuSe Office-versie levert pq-magic mee voor het partitioneren, en volgens mij kan Mandrake ook overweg met ntfs-partities bij het verkleinen ervan..

  Max
 • Als ik je verhaal zo lees, zou ik de moeite en het risico niet nemen.

  Je vertelt dat je geen freak wilt worden en Windows wilt blijven gebruiken. Onder die voorwaarden is Linux geen goede keuze. De grote voordelen van Linux en andere nix-systemen worden pas duidelijk nadat je tijd en moeite hebt geinvesteerd.

  Een goede beheerder kan misschien nog een goed werkbare desktop afleveren voor collega's of huisgenoten, maar een gevorderde Windows-gebruiker die best tevreden is, zal niet veel plezier beleven aan Linux.

  Als je een goeie reden hebt om over te stappen (politieke overwegingen of vanwege frustraties van technische aard), is Linux schitterend.

  De kans op dataverlies bij installatie bestaat inderdaad (zeker als je partities gaat resizen), maar ik heb nog nooit een horror-story uit de praktijk gehoord. Het probleem is meer dat veel Windows-recovery cd's geen rekening houden met eventueel andere systemen en netjes een "uit de doos" systeem opleveren. Ik weet niet hoe Sony dit aanpakt. Je belangrijke persoonlijke data moet je sowieso backuppen.
 • Probeer eerst Knoppix….. kun je altijd nog tip 2 of 3 doen van Max. En evt later een "echte" wilde distro.
 • Een linux installatie op een NTFS partitie gaat maar niet zomaar. FAT is geen probleem, maar NTFS read-write is nog experimenteel. That said, kijk idd eens naar Knoppix, als het bevalt kun je het altijd alsnog installeren…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.