Vraag & Antwoord

OS Linux

Fileserver voor thuisnetwerk

Anoniem
None
33 antwoorden
 • Wegens veelvuldig crashen van Windows '98SE wil ik nu op onze fileserver thuis Linux gaan installeren. Windows mag er af, dus dual boot is niet (echt) nodig.
  - P166, 96 Mb Ram.
  Wij gebruiken de fileserver voor het delen van bestanden, de E-mail van Outlook Express en een printer (HP Deskjet 890C). That's all.
  Het thuisnetwerk (ethernet) is aangesloten op kabelinternet via een afzonderlijke router (Draytek; Chello).
  Ik denk vooral aan SuSe (eventueel Mandrake).

  Nu heb ik nog nooit met Linux gewerkt en heb nog wel een paar vragen:

  1. Is het onder Linux zonder al teveel problemen mogelijk harde schijven op de fileserver te delen en daarmee op de andere systemen in huis (allen Windows) netwerkverbindingen te maken?

  2. Kan ik volstaan met een Personal versie (SuSe) of moet ik een Professional versie aanschaffen?

  3. Met hoeveel MB harde schijfruimte moet ik tenminste rekening houden? (Allerlei zware applicaties zoals Open Office of Star Office zijn niet echt nodig, de fileserver is in principe echt alleen bedoeld als fileserver.)

  4. Is het aan te bevelen om de SuSe of Mandrake software van het internet te downloaden of ben ik als beginner beter af met het kopen van een distributie in de winkel waar (hopelijk) een goede handleiding bij zit?

  Alvast bedankt voor de hulp!
 • Je kan gratis een kant en klare serverdistributie downloaden en installeren.
  Op bv www.e-smith.org.
  Beheer kan webbased en dat is zeker handig.
  Printer en HD sharen gaat heel makkelijk.
 • Bedankt voor je tip, Sjoerd.
  Ik heb gelijk even op die website gekeken en deze oplossing zou best wel eens een hele goede kunnen zijn.
  Maar eerlijk gezegd wil ik de "gelegenheid" toch ook graag benutten om Linux onder de knie te krijgen en daarvoor kan ik denk ik toch beter aan de slag gaan met één van de "full" versies zoals SuSE, Mandrake of RedHat.
  Overigens heb ik wel een paar van die instantversies geprobeerd (Knoppix, Clarkconnect) en kon daar niet echt enthousiast over worden. Knoppix is natuurlijk wel érg beperkt en Clarkconnect begint eerst je hele(!) systemen schoon te vegen!

  Overigens heb ik inmiddels begrepen dat voor gebruik in het thuisnetwerk Samba het aangewezen tool is - maar hoe dat allemaal zou moeten werken is me nog niet duidelijk.

  Ik blijf dus erg geïnteresseerd in antwoorden op de vier door mij gestelde vragen.
  Maar nogmaals bedankt voor je reactie.

  Kees
 • >1. Is het onder Linux zonder al teveel problemen mogelijk harde schijven op de fileserver te delen en daarmee op de andere systemen in huis (allen Windows) netwerkverbindingen te maken?

  Ja hoor… eenvoudig via samba

  >2. Kan ik volstaan met een Personal versie (SuSe) of moet ik een Professional versie aanschaffen?

  Personal voldoet prima…. zolang je geen grafiusch systeem maakt is je pc perfect… je kunt ook andere distributies nemen…. zo'n kant-en-klaar distro zoals e-smith, trustix, clarkconnect, e.d. gaan ook prima. Of een BSD (FreeBSD, OpenBSD of NetBSD) kan ook. Let ook op veiligheid en kies je distributie zorgvuldig!

  >3. Met hoeveel MB harde schijfruimte moet ik tenminste rekening houden? (Allerlei zware applicaties zoals Open Office of Star Office zijn niet echt nodig, de fileserver is in principe echt alleen bedoeld als fileserver.)

  Vanaf 500 Mb zou ik zeggen…. kan nog minder hoor. Of zelfs zonder HD…. ja hoor…. knoppix met als opslagmedium een usb-memory-stick…. doe je niet maar kan wel….

  >4. Is het aan te bevelen om de SuSe of Mandrake software van het internet te downloaden of ben ik als beginner beter af met het kopen van een distributie in de winkel waar (hopelijk) een goede handleiding bij zit?

  Tja…. als je je iso van internet download ben je vrij in het kopen van een boek naar keuze…. geniet mijn voorkeur…
 • Hoi MrLeeJohn,

  Bedankt voor je antwoord - schiet ik weer een heel eind mee op.
  Je reactie roept echter wel twee nieuwe vragen op:

  1. Wat bedoel je precies met: "zolang je geen grafiusch systeem maakt"? Geen grafische toepassingen of geen Grafische User Interface of nog iets anders?

  2. Je zegt verder: "Let ook op veiligheid en kies je distributie zorgvuldig!"
  Hoezo? Ik dacht dat een Linux besturingssysteem sowieso erg veilig was. Of zitten er belangrijke verschillen tussen de verschillende distributies? En welke moet je dan vooral NIET nemen?

  Groeten,
  Kees
 • Zal je niet veel aan hebben, maar let wel op voor de patch voor Samba, er is ongeveer 4-6 weken terug een 'Samba Exloit' uitgekomen.

  Heb ik zelf nog een autoscanner voor gemaakt :oops:
 • Wáár zal ik niet veel aan hebben, Sinan, en waarom niet?
  En wat is een "Samba Exloit"?
 • [quote:d546e7ad4c="Kees Schelling"]
  1. Wat bedoel je precies met: "zolang je geen grafiusch systeem maakt"? Geen grafische toepassingen of geen Grafische User Interface of nog iets anders?
  [/quote:d546e7ad4c]

  Hij bedoelt waarschijnlijk zonder GUI. je kunt een Gnu/Linux OS zonder grafische troep als server inzetten.. eventueel aagevuld met een web based omgeving voor beheer..

  [quote:d546e7ad4c]
  2. Je zegt verder: "Let ook op veiligheid en kies je distributie zorgvuldig!"
  Hoezo? Ik dacht dat een Linux besturingssysteem sowieso erg veilig was. Of zitten er belangrijke verschillen tussen de verschillende distributies? En welke moet je dan vooral NIET nemen?
  [/quote:d546e7ad4c]

  Geen enkele Gnu/Linux is default veilig.
  Veiligheid maak je…het gaat hem meer in de mogelijkheden om hem makkelijk veilig te maken.. Suse en Mandrake geven je een mogelijkheid om een distributie gauw een stuk veilger te maken.. (msec bij Mandrake Linux bijvoorbeeld)
 • Als je echt alleen een server wilt (dus zonder "grafische troep", © KayJay :wink: ) kan je ook eens kijken naar "Trustix Secure Linux, The Server Distribution". Ik heb hier goede ervaringen mee op een (Tulip) P166 met 64 MB.
  Dingen als UDMA worden op mijn P166 echter niet ondersteund…

  Voor grafisch beheer via je browser kan je webmin gebruiken.

  Dick
 • Als je met linux ook als werkstation zou willen leren kennen kun je beter je eigen (zwaardere? ) machiene daarvoor gebruiken en de server alleen teksbased houden dus geen grafische zooi erop.

  Je installeer tenslotten ook geen winXP op die bak om ermee te leren werken.
 • Ja, dat zou inderdaad een idee zijn. Het verschil is alleen dat als ik Linux op de fileserver wil zetten, dat het dan ook binnen een paar dagen MOET werken en dus gebeurt dat dan ook. Als ik Linux om te leren op mijn eigen - inderdaad ietsje zwaardere (P450, 256 MB) - machine ga zetten is er geen deadline, want Windows kan ik daarop vooropig niet missen en blijft dus op een andere partitie gewoon beschikbaar.
  Verder denk ik dat een grafische interface - want daar hebben we het toch over? - wat gebruikersvriendelijker en dus gemakkelijker is. (Ook leuker, denk ik.) Of zie ik dat verkeerd?

  Maar goed, een beperkte SuSE Personal installatie + Samba zou toch moeten kunnen op die ouwe P166/96 MB RAM? Of is dat nou ècht nadrukkelijk af te raden - en zoja waarom dan?
  Kortom, ik begrijp nog niet helemaal het grote voordeel van de wat "gestriptere" versies. Het systeem zélf hoeft in principe immers niets anders te doen dan "fileserver zijn". Er worden verder geen of nauwelijks applicaties op gedraaid.

  -Kees
 • [quote:cfbda691c3="MrLeeJohn"]
  SuSE Personal voldoet prima…. .[/quote:cfbda691c3]
  Ehh, ik wil geen spelbreker zijn, maar SuSe Personal bevat toch geen serversoftware (dus geen samba-server)?

  Max
 • Uiteraard ben je geen spelbreker. Alles en iedereen die me kan helpen is meer dan welkom.

  Ik weet eigenlijk nog helemaal niets van Linux, maar heb in de loop van de dag begrepen dat bijv. Samba afzonderlijk gedownload en geïnstalleerd moet worden onder Linux teneinde het Linux systeem ook daadwerkelijk als server in de Windowsomgeving te kunnen laten werken. Voor het configureren van Samba zouden dan weer andere (grafische) tools kunnen worden ingezet.

  Of dat inderdaad allemaal zo is en hoe e.e.a. dan precies in zijn werk gaat weet ik nog niet. Ik hoop daar in de handleidingen van bijv. SuSE of Mandrake en Samba meer over te vinden, of anders in een degelijk boek over de betreffende Linux distributie.
 • een samba exploit is eigenlijk al wat de naam zegt… een exploit in samba..
  hiermee wordt een lek bedoeld…en met dit lek is het mogelijk om in het systeem te komen..

  Standaard gooi je je samba poorten dicht via de firewall.. zo'n vaart zal het dus niet echt lopen als het om een thuis netwerk gaat.

  Maar let dus wel op de patch….beveiligen kan nooit kwaad..

  oh ja…. exploits zijn de normaalste zaak van de wereld in Gnu/Linux land…geen enkel software pakket is bug proof… ook Gnu/Linux software niet..
  maar het wordt in Gnu/Linux wel sneller gevonden en ook opgelost/gedicht :D
 • [quote:d1b8191efa="KayJay"]
  maar het wordt in Gnu/Linux wel sneller gevonden en ook opgelost/gedicht :D[/quote:d1b8191efa]

  En vooral …
  Bekent gemaakt dat er een bug is en niet na enkele weken als de fix er eindelijk is :D
 • Max, môge,
  Ik ben al weer (wéér) wakker.
  Bedankt voor al je antwoorden.
  Overigens zijn die chinese tekentjes eventueel voor ons geen probleem - mijn vriend is chinees en beweert bij hoog en bij laat dattie ze kan lezen - maar ik kan dat niet controleren.
  Vandaag dan toch maar eens zoeken naar een goed boek over SuSE 8.2.
  - Kees
 • [quote:d5cc3c3ca7="Kees Schelling"]r heb in de loop van de dag begrepen dat bijv. Samba afzonderlijk gedownload en geïnstalleerd moet worden onder Linux teneinde het Linux systeem ook daadwerkelijk als server in de Windowsomgeving te kunnen laten werken.
  [/quote:d5cc3c3ca7]
  Klopt in principe.
  SuSE Proffessional komt met 2300 softwarepakketten, waaronder Samba. Bij die distro (zelfde geldt voor concurrenten als rh, mandrake, etc..) hoef je dus niet apart samba te downloaden, gewoon meeinstalleren en achteraf configureren.
  Bij suse personal wordt samba volgens mij niet meegeleverd, maar dat is op te lossen door het pakket van de SuSE-verver te downloaden.
  In het begin is het echter wel zo makkelijk als alles al aanwezig is..
  [quote:d5cc3c3ca7]
  Voor het configureren van Samba zouden dan weer andere (grafische) tools kunnen worden ingezet.
  [/quote:d5cc3c3ca7]
  Yep, je hebt enkele grafische tools, meest gebruikelijke blijft het handmatig met een tekstverwerker invullen van het juiste configuratiebestand..
  [quote:d5cc3c3ca7]
  Of dat inderdaad allemaal zo is en hoe e.e.a. dan precies in zijn werk gaat weet ik nog niet. Ik hoop daar in de handleidingen van bijv. SuSE of Mandrake en Samba meer over te vinden, of anders in een degelijk boek over de betreffende Linux distributie.[/quote:d5cc3c3ca7]
  SuSE staat bekend om zijn uitgebreide meegeleverde documentatie.
  Verder zijn er vele boeken geschreven, kijk wel uit of ze recent zijn, vooral over het onderwerp 'grafisch' zijn de meeste boeken hopeloos verouderd..

  Max
 • OK, Bedankt en wat mij betreft welterusten!
  - Kees
 • [quote:b2806a59f2="Kees Schelling"]
  Maar goed, een beperkte SuSE Personal installatie + Samba zou toch moeten kunnen op die ouwe P166/96 MB RAM? Of is dat nou ècht nadrukkelijk af te raden - en zoja waarom dan?
  [/quote:b2806a59f2]

  Het is juist nadrukkelijk aan te raden. Grafisch of niet, het gaat sowieso werken (over de personal of professional versie kan ik als niet SUSE gebruikers niks zeggen), maar met onderstaande "voorwaarde" zal het soepeler werken:

  [quote:b2806a59f2]
  Kortom, ik begrijp nog niet helemaal het grote voordeel van de wat "gestriptere" versies. Het systeem zélf hoeft in principe immers niets anders te doen dan "fileserver zijn". Er worden verder geen of nauwelijks applicaties op gedraaid.
  -Kees[/quote:b2806a59f2]

  Het grote voordeel van gebruik zonder grafische interface is de snelheid die je wint. Als er geen grafische schil draait, kan de processor zich met belangrijkere/andere taken bezig houden, dan het plaatje op een scherm tekenen (dat scherm staat bij een fileserver toch uit, of misschien heeft je server wel helemaal geen scherm).
  Mocht je je later wat meer in linux thuis voelen, dan zul je merken dat je het beheer misschien niet meer via bijvoorbeeld webmin wilt doen, maar zuiver via de commandoprompt. Dat is dan geen enkel punt. Je gebruikt dan bijvoorbeeld telnet of SSH (of zelfs een serieel kabeltje), en ziet dan hetzelfde als je op een monitor ziet die direct op de server aangesloten zit.

  Kortom, op een fileserver is een grafische schil niet nodig, en dus zonde van de schijfruimte, RAM en processortijd.

  Een algemeen Linux boek waar ik veel plezier aan heb beleefd (en nog steeds af en toe geburik om dingen op te zoeken) is [i:b2806a59f2]De LPI Studiegids[/i:b2806a59f2] van Jeroen Baten. Jammergenoeg is 'ie niet meer zo makkelijk te krijgen, maar op beurzen kom je 'm nog wel eens tegen.  Succes!
 • >OK, Bedankt en wat mij betreft welterusten!

  Ga je nu al slapen? Of heb je zo'n dik boek gekocht dat je nu wel moet gaan slapen (cq lezen in bed)?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.