Vraag & Antwoord

OS Linux

[Red Hat 9] Twee soorten wachtwoorden?

Anoniem
None
5 antwoorden
 • Pas recentelijk viel mij op dat er op mijn Red Hat Linux 9 PC twee soorten wachtwoorden lijken te bestaan. Zo is bij mij het wachtwoord voor "su" en "sudo" verschillend. Verder lijken de wachtwoorden voor de gewone gebruikers in "Red Hat User Manager" - gezien het aantal sterretjes - te verschillen van de wachtwoorden die door die gebruikers in de praktijk gebruikt worden voor (bijvoorbeeld) "su usernaam".

  Ligt dit nu aan mij of hoort dit zo?
 • [quote:d77742261b="PeBo"]Pas recentelijk viel mij op dat er op mijn Red Hat Linux 9 PC twee soorten wachtwoorden lijken te bestaan. Zo is bij mij het wachtwoord voor "su" en "sudo" verschillend. Verder lijken de wachtwoorden voor de gewone gebruikers in "Red Hat User Manager" - gezien het aantal sterretjes - te verschillen van de wachtwoorden die door die gebruikers in de praktijk gebruikt worden voor (bijvoorbeeld) "su usernaam".

  Ligt dit nu aan mij of hoort dit zo?[/quote:d77742261b]Op het verschil tussen su en sudo kan ik je geen antwoord geven… Of eigenlijk misschien wel, ik denk dat sudo geen gebruik maakt van het über-account Root, maar van een account die in de gebruikers-groep Root zit?

  Maar het verschil tussen eigenlijke wachtwoord en aantal sterretjes is meer logisch dan kennis. Op die manier kan je de lengte van het wachtwoord niet raden! :wink:

  Greetz!
 • [quote:9cddb39510="PeBo"]. Verder lijken de wachtwoorden voor de gewone gebruikers in "Red Hat User Manager" - gezien het aantal sterretjes - te verschillen van de wachtwoorden die door die gebruikers in de praktijk gebruikt worden voor (bijvoorbeeld) "su usernaam".[/quote:9cddb39510]

  Klopt, grafische loginvensters bieden vaak de optie om geen sterretjes te tonen (veiligst), heel veel sterretjes (iets minder veilig) of 1 sterretje per karakter (minst veilig, omdat anderen die meekijken de lengte van je wachtwoord kunnen achterhalen)

  Max
 • 1) Dank voor de reacties.
  2) Dat van die vijf sterretjes was helemaal juist: een simpel testje leerde dat er altijd vijf sterretjes worden weergegeven, ongeacht de lengte van het wachtwoord.
  3) Wat betreft sudo. Uit de man page:[quote:c60a185ec8]By default, sudo requires that users authenticate themselves with a password (NOTE: by default this is the user's password, not the root password).[/quote:c60a185ec8]En toen leerde een simpel testje:[code:1:c60a185ec8](…) is not in the sudoers file. This incident will be reported.[/code:1:c60a185ec8]Tijd om met visudo mezelf eens sudo rechten te geven!
 • Volgens mij moeten passwords ook minimaal 5 of 6 karakter lang zijn.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.