Vraag & Antwoord

OS Linux

Windows bestanden op Linux server naar Windows partitie

Anoniem
None
13 antwoorden
 • Beste mensen,

  Ik ben een volkomen onbekende met het Linux OS!
  Ik heb een harde schijf met meerdere Windows parties op mijn pc.
  Ik heb een losse tweede harde schijf, waarop een Linux server staat met Linux en Windows bestanden (Linux systeembestanden en Windows gegevensbestanden)
  Ik moet bestanden van deze server CD "redden" en daarom kopiëren naar een andere HD en dan op bv een CD branden.
  Als ik de tweede HD aansluit wordt hij bij het opstarten genoemd (juiste naam) en zie ik hem in Windows onder Systeembeheer als een type 80 HD.
  In Windows verkenner zie ik echter deze schijf niet.
  Ik heb een Linux OS van Knoppix op een CDROM staan. Ik start de pc op met deze (uiteraard bootable) CDROM erin en ik kan dan met Linux werken.
  Ik zie nu zowel de bestanden op de Linux server HD als die op de Windows HD en kan deze openen als er geen speciale rechten op zitten.
  Veel mappen kan ik niet openen omdat ik niet weet hoe ik het root wachtwoord moet invoeren, om de rechten te kunnen veranderen. Ik heb een root wachtwoord van de Linux server, maar dat accepteert hij niet in het Linux OS van de CDROM (Configuratiescherm > Loginbeheer > Systeembeheer of via KMenu > Systeem > KUser)
  Ik weet niet of dit wel hetzelfde wachtwoord is.
  Ook kan ik geen bestanden kopieren naar de Windows partities.

  Op welke manier kan ik met deze middelen toch bestanden en mappen van deze Linux HD copieren naar de Windows HD (partities) en vandaar branden op CD?
 • Als ik het goed begrijp wil je via Knoppix de verschillende harddisks benaderen. De eventuele passwords van die hd-systemen zijn niet belangrijk (tenzij je bestanden ge-encrypt hebt en je een passphrase moet ingeven).

  Om het root password in te stellen in Knoppix moet je naar het eerste console (vanuit de desktop: CTRL+ALT+F1). Daar kun je gewoon passwd gebruiken (er wordt niet om een oud password gevraagd, je kunt meteen een nieuw password maken).

  Je kunt vanuit een terminal op de desktop ook "sudo su" gebruiken om een root shell op te starten. Op deze manier hoef je het password niet te wijzigen.

  Wat voor partitie is de Windows schijf? Ik kan je niet aanraden om op een ntfs partitie vanuit Linux te schrijven (voor zover dit al mogelijk is). FAT schijven zou wel goed moeten lukken, mits de permissie goed staan.
 • De lol van Knoppix is dat je als root helemaal geen password nodig hebt.

  Als je in een terminal sudo voor elk commando geeft, dan heb je root rechten. Wat volgens mij ook moet kunnen is Knoppix als root starten. Dan hoef je niet elke keer sudo te geven en kun je grafisch werken.

  Wat volgens mij ook nog moet kunnen is in KDE een terminal als root starten. Een terminal start je door links onderin op het schelpje (=shell) te klikken. Vervolgens krijg je een terminalvenster. Als je nu links onder op nieuw/new klikt en even ingedrukt houdt, dan kun je een terminal als root openen. Er wordt dan gevraagd om een password, maar dan geef je een enter.
 • Ik ben nu zover dat ik bestanden kan kopiëren of verplaatsen naar een andere (Windows HD met FAT) na in Knoppix voor die partitie eerst de Read/Write modus te hebben veranderd in Write. Veel bestanden en mappen zijn echter afgeschermd, deze kan ik wel zien maar niet openen of kopiëren.
  Ik heb wel het root wachtwoord van deze HD, waarop een Linux server draaide, maar weet niet hoe ik dat kan gebruiken om aan de bestanden aan te komen.
  Ik heb volgens bovenstaande (dus via Shell en terminal als root openen) zowel geen wachtwoord ingevuld (Enter dus) als het wachtwoord van de HD (waarop de Linux server draaide), maar ik kan dan nog niet aan de bestanden komen.
  Wat voor commando's moet ik daar dan ingeven?
 • Als root mag je alle bestanden verwijderen/overschrijven ongeacht de file-permissies.

  Files hebben ook attributen, wat niet vaak gebruikt wordt totdat je op "onverklaarbaarwijze" als root files niet mag aanraken. Ik heb dit soort ervaringen met name gehad met files van windows afkomstige (zip-)files.

  Kijk eens naar de manual page van chattr en lsattr of de attributen de gewenste acties onmogelijk maken.
 • Bedankt voor allesuggesties, maar ben er nog steeds niet.
  Heb geprobeerd in de RootShell van Knoppix de rechten van een paar mappen op de HD waarop de Linux server is geinstalleerd te wijzigen d.m.v. het commando chmod en met Midnight Commander. Beide lukte niet. Ook kan ik de attributen niet wijzigen met chattr. Hij geeft in alle gevallen aan dat het niet kan omdat de mappen read-only zijn.
  Hoe kan ik dit eerst veranderen (als ik met de Knoppix CD opstart?).
 • Hoe wordt de harde schijf gemount? Als je sommige bestanden wel mag wijzigen, andere niet, lijkt me dat de mount opzich goed is, maar kijk daar even naar.

  Post eens de ouput van lsattr en ls -l mbt tot probleemgevallen.
 • Je kunt ook proberen via de optie [b:3c1378b89b]umask = 000[/b:3c1378b89b] alle rechten van de betreffende partitie te omzeilen.
  Lees even de man-pagina's van umask voor meer details.

  Max
 • Ik heb umask bekeken, maar daar gaat het om rechten welke nieuw gemaakte bestanden automatisch krijgen (als ik het goed begrepen heb). Het werkt ook niet bij de bestaande mappen.
  Als in in de konsole opgeef: lsattr mapnaam
  dan geeft hij weer:
  —————— bestandsnaam (alle bestanden die in deze map staan)
  Geef ik op in de konsole: lsattr -l mapnaam
  dan geeft hij weer:
  bestandsnaam — (weer alle bestanden die in deze map staan)
  Met MidnightCommander kan ik de bestanden lezen (xls, doc, pdf enz), maar niet opslaan, of iets anders. Steeds de opmerkingen (uiteraard) dat ze Read-only zijn.
  Ook als ik probeer met de opdracht
  chattr -i
  krijg ik de opmerking van dat het niet gaat: Read-only
  Ik heb geprobeerd te booten van deze HD, omdat daar de volledige Linux server op moet staan, maar dat gaat ook niet (heb hem dan als primary HD aangesloten), krijg alleen maar oneindig keer 20 te zien. Ik wou hem booten van deze HD omdat ik het wachtwoord van de root van de Linux server wel heb.
 • Ik denk dat Maximilaan doelde op de umask optie van mount.

  Laat eens zien hoe de verschillende filesystems gemount zijn. Het commando mount zonder opties geeft een lijst. Lees ook eens de manual page van dit commando.
 • Ik kijk het na (regent nu toch buiten), maar nog iets:
  De betreffende bestanden en mappen hebben in de GUI van Knoppix een slotje eraan hangen en zijn "locked". Onder properties/permissions staan de rechten wel aangevinkt (bv user : rwx en group : rw- other —) maar de woorden zijn grijs en je kunt er niets mee doen.
  Bij de bestanden die geen lock hebben is het hetzelfde, maar hebben others de rechten r–
  Daar is verder ook niets aan te veranderen.
 • Ik heb met de mount opdracht gekeken hoe alles gemount was en vooral het verschil tussen de twee HD.
  Ik zag dat de HD met Linux (die dus niet gecopieerd e.d. willen worden) met een automount worden geinstalleerd.
  Ik heb de partities ge-unmounted (umount opdracht) en waren toen ook werkelijk weg (gekontrolleerd met mount opdracht), daarna weer ge-mount met de opdracht:
  mount -t ext3 /dev/hdc1 /mnt/hdc1 -O rw,umask=000
  HDC1 werd goed gemount met rechten (rw), maar probleem bleef bestaan.
  Toen nog wat extra opties zoals:
  mount -t ext3 /dev/hdc1 /mnt/hdc1 -O rw,nosuid,nodev,umask=000,uid=1000,gid=1000
  Resultaat hetzelfde: hdc1 gemount met (rw), probleem bleef bestaan.
  Is deze weg misschien een mogelijkheid en welke opties zou ik moeten proberen?
 • Ik heb op dit moment geen andere suggesties meer.

  Je zou eens in een posting de output van alle eerder genoemde commando's kunnnen zetten.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.