Vraag & Antwoord

OS Linux

[Red Hat 9] Basisstation met NAT: kan firewall (deels) uit?

Anoniem
None
4 antwoorden
 • Met (veel) hulp van dit forum is het mij nu gelukt een (deels draadloos) netwerkje te maken. Werkt prima, desktop en laptop beide onder RHL 9. Het basisstation van dat netwerk regelt al het netwerkverkeer, ook van en naar mijn ADSL modem. Daarbij gebruikt het basisstation Network Address Translation (NAT). Dat betekent in dit geval - dat zal bij andere basisstations ook wel zo zijn - kennelijk dat de poorten van mijn beide netwerk-PC's "vertaald" worden naar geheel andere poortnummers voor verkeer over het internet. (Er zullen vast nog wel meer dingen gebeuren …)

  Betekent die "poortenwisseling" nu dat ik op mijn beide netwerk-PC's nu zonder al te veel angst poorten kan openzetten die ik beschikbaar wil stellen voor andere netwerk PC's?

  (Maximilaan: wellicht een onderwerp dat bij "netwerken" o.i.d. thuishoort, maar met het Linuxforum ben ik nu eenmaal het meest vertrouwd …)
 • Is je wireless access point ook een router? Uit je verhaal denk ik op te maken dat dat het geval is (je hebt ook WAPs die slechts als hub fungeren en dus in de poort van een router worden gestoken om op andere (internet-)werken te komen.

  Als je WAP ook een router is, dan komt al het internet-verkeer binnen op het publieke internetadres van die router. Vervolgens moet je op de router dan instellen of en hoe verkeer gerouteerd moet worden naar bestemmingen in je lokale netwerk. De meeste setups zijn out of the box redelijk veilig en droppen of rejecten binnenkomende packets.

  Als je WAP een hub is geldt in principe hetzelfde alleen moet je het dan zoeken in het "router-gedeelte" van je modem.

  Je hebt kortom een publiek ip-adres op een (1) locatie. Je zal dat apparaat moeten configuren om verkeer al dan niet door te laten.
 • Ja mijn WAP (het basisstation) is ook een router. Ik kan het immers direct aan het ADSL modem koppelen, en zowel de laptop en de desktop (het basisstation heeft een LAN mogelijkheid) eveneens direct aan het basisstation "koppelen". Dat basisstation zorgt er dan voor dat het (internet)verkeer netjes wordt geregeld.

  Begrijp ik het goed dat achter dat basisstation het netwerk dan waarschijnlijk (redelijk?) veilig is?
 • Dat hangt echt af van de instellingen van het wirless access point. Heb je geen documentatie bij dat apparaat gekregen? Over het algemeen kun je op de website van de leverancier uitgebreide informatie of manuals raadplegen.

  Waarschijnlijk zit het wel redelijk goed als jezelf geen veranderingen hebt aangebracht in de instellingen, maar een garantie heb je pas als je de configuratie van het WAP hebt bekeken.

  Als er helemaal geen informatie is over het configuren van router of firewall opties in het WAP, zou ik maar eens goed kijken of het modem niet, zonder dat je het doorhebt, als router functioneert.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.