Vraag & Antwoord

Apps & Software

Hallo!Ik heb een i7 PC, 64 GB SSD c-schijf, W7 SP1. Mijn c-schijf loopt onverklaarbaar vol. HELP?

4 antwoorden
  • +
  • 0
  • -
  indien u de ssd als c schijf heeft, loopt deze toch snel vol
  enkele sipmpele voorbeelden
  virus/
  malware
  tracking cookies
  temporarily internet files (c/users/username/local/temp)
  ————————
  indien u dit gemakkelijk wilt verwijderen kunt u ccleaner gebruiken
  http://download.cnet.com/CCleaner/
  druk dan gelijk nadat u het heeft geinstaleerd
  onder het tab cleaner op analyze
  dan ziet u welke dingen veel ruimte in beslag neemt

  op staan
  • +
  • 0
  • -
  Helaas, ik draai Malwarebytes én Avira en die vinden bijna niets. Ook heb is Space Monger en die laat veel kleine bestanden zien maar waar deze vandaan komen…..? Volgens Space Monger zijn het voornamelijk bestanden van Firefox en Avira.
  • +
  • 0
  • -
  Om de kleine bestanden van Firefox op te ruimen kun je het eerder genoemde CCleaner goed gebruiken. Dat leegt ook de folder van tijdelijke bestanden (meestal C:\Temp of C:\Windows\Temp); dat moet ook ruimte geven.

  Allereerst: dat Windows als systeem steeds meer ruimte eet is verklaarbaar. Alle updates van windows Update blijven bijv. bewaard. Gebruik je nooit CCleaner of Schijfopruiming dan loopt de schijf zeker vol met kladbestanden van alle programmatuur die je gebruikt.

  Voor ieder zogenaamde restore point (herstelpunt) wordt natuurlijk óók ruimte gebruikt. Dat loopt na van tijd in de vele gigabytes; standaard heeft Windows hier een groot stuk ruimte (op de SSD) voor gereserveerd. Opschoning houden onder onnodig oude restore points kun je met CCleaner. De standaardruimte kleiner maken kan op de volgende manier: http://www.mydigitallife.info/how-to-change-windows-7-system-restore-system-protection-disk-space-usage-size-limit/

  Je kunt in ieder geval een aantal folders die standaard op C: staan doorschuiven naar de normale hard disk. Dat maakt ruimte.
  * Verschuif genoemde Temp folder (control Panel -> System -> Advanced -> knop "Environment variables…"
  * Verschuif het "page file", zelfs als je de grootte door het systeem laat beheren (Control Panel -> system -> Advanced -> Performance Settings-knop -> Advanced tab -Virtual memory Change-knop
  * Verwijder de hibernation-optie als je die toch niet gebruikt. Zie hier: http://www.howtogeek.com/howto/15140/what-is-hiberfil.sys-and-how-do-i-delete-it/
  * Verplaats de standaard folders voor Documenten, Video, Download waar mogelijk naar de harde schijf. Rechtsklik op de foldernaam, kies Properties (Eigenschappen) en dan de tab "Location". Is die tab er niet, dan kan het niet verschoven worden (geldt met name voor ProgramData en AppData).
  * Installeer programma's voortaan op de harde schijf, niet de SSD. In het bijzonder de programma's die je toch niet vaak gebruikt. Desnoods deïnstalleer en herinstalleer op de andere schijf; doe dit bij de grote ruimtevreters.
  * Is het systeem ooit ge'upgrade naar W7 vanaf een oudere Windowsversie, dan is die oude versie er nog steeds als back-up. Te verwijderen via Schijfopruiming.
  * Je kunt ook nog de bewaarde updates opschonen, maar n.m.m. doe dit alleen als laatste optie. Kan via Schijfopruiming.

  P.S. De vele kleine bestanden van Avira horen er nu eenmaal bij. F-Secure heeft iets soortgelijks. Van belang is het niet, het gaat immers om de grote ruimtevreters.
  • +
  • 0
  • -
  Dek,

  Ik ben inmiddels gewend aan de betere task manager van Windows 8(.1), maar hopelijk kan e.e.a. ook met de versie van W7.

  Start de taskmanager (CTRL-SHIFT-ESC), kijk naar de lopende processen en kijk of je in de kolommen de schijfactiviteit kan zien. Zo niet, kijk of je het toe kan voegen. Los daarvan, als er veel weggeschreven wordt, moet je dat ook in CPU-activiteit kunnen zien.

  Is dit onvoldoende inzichtelijk, probeer dan een Process Hacker 2 (te vinden op sourcefource.net ( http://processhacker.sourceforge.net/ ) eens. De standaard-view van alle processen telt al een kolom "I/O Total Rate" en daar moet de boosdoener te vinden zijn.

  Daarnaast, dit klinkt erg als een keylogger. Draai in ieder geval een anti-virus scan!

  P.S. Als CCleaner wèl opruimt, doe dan de eerstvolgende keer eerst "analyse" en nog niet de opschoning. Elke regel waarop vrijkomende ruimte staat is te dubbelklikken en dan kun je zien waar al die ongewenste rommel staat, hoe het heet. Dat moet ook een hint geven…

Beantwoord deze vraag