Vraag & Antwoord

Apps & Software

Hoe bestanden v e oudere pc met xp te openen van af een externe vaste schijf met W 8.1?? met vr.gr. Jan.

2 antwoorden
  • +
  • 0
  • -
  Niet anders dan je gewend bent. Het ligt er natuurlijk wel aan wat voor type bestanden je wilt openen en welke software je gebruikt, maar dat maakt je vraag niet echt duidelijk.
  • +
  • 0
  • -
  Ik neem aan dat je bedoelt dat je een schijf hebt die uit een oude XP PC komt en die òf gemonteerd is in een nieuwe PC met Windows 8.1, òf gemonteerd is in een behuizing die via USB aangesloten is op een moderne PC. Zit het heel anders in elkaar, vertel dan hoe…

  Windows 8.1 kan in principe de bestanden aan van een schijf die uit een 'oude' PC komt. Gewoon explorer gebruiken. Of de oude schijf nu geformatteerd is in FAT of in NTFS.

  Je moet natuurlijk wel de programma's hebben geïnstalleerd die op de oude PC voorkwamen, of een alternatief dat het bestandsformaat van die programma's aankan. Voorbeeld: stel op de XP PC stond Visio en daar heb je bestanden in, dan zul je ook Visio op de nieuwe moeten hebben. Of een programma dat zulke bestanden ook kan lezen (bijv. LibreOffice, Dia, enz. in het Visio-voorbeeld).

  Dat kan moeilijk worden als het programma zich niet meer laat installeren in W8.1; in mijn ervaring is 8.1 een stuk kieskeuriger. Of de installatie staat op floppies en de nieuwe PC heeft geen floppy disk lezer (die zijn wel te koop als floppy disk lezer via USB, google maar…). Dan moet je echt naar alternatieven kijken.

  Het wordt anders als de bestanden versleuteld zijn. Dan moet je wel de juiste 'ontsleutelaar' hebben en het betreffende wachtwoord hebben.

Beantwoord deze vraag