Vraag & Antwoord

Apps & Software

Hoe deblokkeer ik VPN na virus?

Mijn vrouw maakt met de prive laptop via vpn contact met haar werk. Nu krijgen we van haar werkgever de volgende mededeling: <<<Afgelopen maandag 20-08-2012 om 17:24:47 is er bij ons een melding binnen gekomen van ons monitoringsysteem, dat uw werkstation (PC of laptop) waarop U gewerkt heeft een virus bevat. Dit is een Zeus/Citadel virus, die wellicht bestanden beschadigd. Hierdoor is uw account voor VPN tijdelijk geblokkeerd, om een verspreiding te verkomen. Graag zouden we willen dat dit station geschoond wordt of opnieuw geïnstalleerd (bij voorkeur). Is dit ook een station die u gebruikt in het XXX kan dit ook verspreiding veroorzaken. Als er vragen zijn kunt u contact opnemen met uw ICT-medewerker van uw afdeling. De melding uit ons systeem is het volgende : - Sasfis: Domain windows-update-server.com seen in connection with Zeus and Citadel network >>> Ik heb vorige week het domein windows update server.com in de firewall geblokked. Net een scan gedaan met Maleware bites, en F secure, nu draait de Eset online scaner. Kun je me adviseren welke stappen ik moet doen om er zeker van te zijn dat de vpn weer vrijgegeven kan worden?

2 antwoorden
  • +
  • 0
  • -
  Beste wat je kan doen is contact opnemen met de IT afdeling van de werkgever en vragen of zij een tool hebben om het virus te detecteren. Dit is een heel gemeen virus. Het is een van de verdachten die de laatste uitbraak heeft veroorzaakt die laatst zo groot in het nieuws was. Het is een virus wat heel lastig te detecteren is en je moet zeker weten dat je een scanner hebt die de versie op jou pc herkend.
  Gezien de IT afdeling op de hoogte is zal hun scanner/anti virus product deze versie dus herkennen. Vergeet ook niet alle USB-sticks, externe harddisks en eventueel andere Windows computers in huis of die verbonden zijn of zijn geweest met de computer in de afgelopen zeg 2 maanden ook niet te scannen.
  Systemen waarbij het virus word gevonden worden bij ons bij voorkeur geherinstalleerd. Zorg dan wel voor een hele schone omgeving. Alles formatteren en liever geen oude data terug zetten.

  Tot op heden is er weinig bekend over dit virus, wat het doet en waar het zich ophoud. Af en toe duikt er wat van op.
  • +
  • 0
  • -
  Big help, big help. And suitrlaepve news of course.

Beantwoord deze vraag