Vraag & Antwoord

Apps & Software

Hoe fornat C een secundaire schijf?

Ik heb 3 schijven in de PC. Op schijf staat het besturingssysteem (windows 7), op de tweede schijf staat infformatie die ik helemaal weg wil hebben- een schone schijf dus. Waar moet ik opletten en hoe ga ik te werk?

1 antwoord
  • +
  • 0
  • -
  Windows (alle versies) formatteren een harde schijf door, in essentie, de index die verwijst naar de bestanden te overschrijven met blanco gegevens. De bestanden die er op staan worden niet gewist, zij worden alleen onvindbaar. Bij het plaatsen van nieuwe bestanden op de geformatteerde schijf wordt, langzaam maar gestaag, elk oud bestand pas echt overschreven. Tot die tijd zijn oude bestanden door echte techneuten nog terug te vinden.

  Wil je de schijf alleen 'leeg' hebben om opnieuw te gebruiken is formatteren voldoende. In Explorer ga met de muis naar de schijfletter van die schijf, een rechtermuisklik en kies dan "Format…". De standaardinstellingen zijn gewoonlijk voldoende. Let op: controleer dubbel, drievoudig, dat je de juiste schijf selecteert. Voordat je hieraan begint is een back-up maken van jouw essentiële bestanden sowieso heel verstandig.

  Wil je de schijf echt leeg hebben omdat je 'm verkoopt o.i.d. heb je een aanvullend tool nodig. In het blad hebben daar in de loop der tijden een aantal tools voor gestaan. Ikzelf gebruik voor deze situatie CCleaner (kies Options -> Settings -> Wipe Free Space Drive en selecteer de juiste drive en deselecteer andere(n)). Doordat je de schijf net geformatteerd hebt is alles 'free space' en wordt dus elk bestandsrestant overschreven. Bij hedendaagse schijven is 'normal file deletion' ruim voldoende veilig.

Beantwoord deze vraag