Vraag & Antwoord

Apps & Software

Hoe gevaarlijk zijn malafide emails?

Natuurlijk klik ik niet op een link in een email die ik niet vertrouw. Maar kan er ook iets mis gaan wanneer ik de inhoud van het bericht open? Of als het automatisch geopend wordt in het preview window? Of als ik de ingevoegde images laat ophalen om weer te geven?

2 antwoorden
  • +
  • 0
  • -
  http://www.opgelicht.nl/nieuws/malafide-e-mails/
  Op de site van het tv programma opgelicht, van de Tros, staan de meest recente voorbeelden, van Januari 2014 van aangetroffen phising en malware. En maatregelen over, wat je wel, ………..en wat je nou net niet moet doen. Wanneer je een dergelijke mail ontvangt.
  • +
  • 0
  • -
  Thunderbird, en ik neem aan ook Outlook, kun je zo instellen dat als je de mail opent, niet tegelijk het plaatje wordt getoond dat in de mail staat. Dat is de instelling die zo iets heet als: geen bestanden downloaden van een andere server dan de verzender o.i.d.

  Dat zit zo: in de mail zelf zit geen plaatje. Er staat een verwijzing naar het ophalen van een plaatje. Bij te vertrouwen mails verloopt dit transparant en merk je er niets van dat meerdere keren naar servers wordt gegaan om plaatjes, advertenties, filmpjes etc. in de mail te tonen. Maar juist in plaatjes en filmpjes kan misbruik gemaakt worden door 'bekende' bugs in de programmatuur die nodig is om e.e.a. te laten zien.

  Een ander punt is dat een spammer vaak miljoenen mails verstuurt, ook naar adressen die waarschijnlijk bestaan maar niet zeker zijn. Als er een xyz@gmail.com bestaat is kijken of xyz@outlook.com ook bestaat niet vreemd. Doordat bij het bekijken een plaatje moet worden opgehaald krijgt de spammer op deze wijze bericht dat het geteste mailadres ook echt bestaat.

  Je hoeft de plaatjes niet echt te zien. Bekend is de truc van een plaatje van 1 pixel hoog en breed dat transparant of wit toont. Dat zie je dus niet eens…

  Kortom, plaatjes, filmpjes e.d. ophalen van 'vreemde' servers moet je als het even kan voorkomen. Alleen als je het echt vertrouwt kun je de plaatjes erbij opvragen door individueel dit aan te geven in jouw mailprogramma.

Beantwoord deze vraag