Vraag & Antwoord

Apps & Software

Hoe kan ik zien of mijn harde schijf geschikt is voor usb 3.0 ?

2 antwoorden
  • +
  • 0
  • -
  Inmiddels is alweer enige tijd USB 3.0 op de markt, een nieuwe versie van de interface met een theoretische doorvoersnelheid van 480 MB/s. Nu zal daar in de praktijk ook maximaal 350 à 400 MB/s van over blijven, maar dan nog is het meer dan voldoende om geen bottleneck te vormen voor alle bestaande harde schijven. Een ander voordeel van USB 3.0, dat e-SATA moet missen: forward én backward compatibiliteit met USB 2.0, de aansluiting die sowieso op iedere denkbare PC zit. Je snelle USB 3.0-schijf kun je dus ook probleemloos aansluiten op oudere PC’s, waarbij je uiteraard wel genoegen moet nemen met lagere snelheden. De eenvoud van bestanden uitwisselen blijft echter gegarandeerd.
  • +
  • 0
  • -
  Ben ik correct dat je het volgende bedoelt: een losse harde schijf die je wilt monteren in een behuizing, die met USB gekoppeld wordt aan de PC; je hebt de keuze tussen een USB-2 en een USB-3 behuizing en wilt advies?

  Allereerst: oudere harde schijven kunnen nog een zgn. IDE (ook bekend als ATA, of parallel ATA) interface hebben. Recentere (lees: ca. vanaf 2006 schat ik) hebben een SATA interface. Beide interfaces zijn niet gelijk aan USB, de behuizingen bevatten electronica voor de conversie naar USB.
  Beide (IDE-ATA en SATA) zijn veel sneller dan USB-2. Daarentegen kan USB-3 snelheden halen die vrij dicht liggen bij het modernere SATA. De combinatie IDE is meestal alleen met USB-2. Daargelaten dat, je moet dus altijd opletten dat de behuizing past bij het interface van de harde schijf.

  Natuurlijk zijn USB-3 behuizingen duurder – da's hoe handel werkt. Maar werk je veel met die harde schijf, of je copieert grote bestanden, dan zou je al snel ervaren dat USB-2 tergend traag is. Wel moet de PC (zie Oscars antwoord) óók USB-3 hebben en niet alleen USB-2…

  Hiermee heb je denk ik, samen met de info van Oscar, voldoende info.

Beantwoord deze vraag