Vraag & Antwoord

Apps & Software

Is de pc voor je gevoel sneller, of is het ook meetbaar?

System mechanic defragmenteerd zelfs je SSD terwijl dat slecht is voor het apparaatje. Maar de zogenaamde rommel die het programma opruimt is die wel vertragend voor de pc? Ik zie nergens een betrouwbare test.

2 antwoorden
  • +
  • 0
  • -
  De snelheid van een PC is meetbaar met een benchmark. Daarvan zijn er talloos veel. Kijk voor een aantal bekende benchmarks hier:
  http://www.techrepublic.com/blog/five-apps/five-benchmarking-tools-to-diagnose-or-compare-pc-performance/
  http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/pc-benchmark/cfe27970-6df9-4361-8a15-e9634082ad4a
  http://www.howtogeek.com/111733/how-to-benchmark-your-windows-pc-5-free-benchmarking-tools/
  Post je hier je resultaten?
  Succes!!
  • +
  • 0
  • -
  Als "system mechanic" een SSD probeert te defragmenteren getuigt dit van een programmeur die wellicht kan programmeren maar te weinig van PC hardware weet. Ik zou er dan weinig vertrouwen in hebben.

  Het zogenaamde 'rommel opruimen' doen meerdere programma's. Naast het in Windows ingebouwde Disk Clean-up heb je ook goed bekend staande freeware tools als CCleaner.

  De rommel wordt vooral veroorzaakt doordat a) programma's hun "ondershuidse" tijdelijke bestanden niet opruimen bij het sluiten van het programma –of dit nu door een crash of door normaal afsluiten is– of b) zij gegevens "in cache" houden om e.e.a. niet steeds opnieuw van het internet te downloaden of vanaf schijf opnieuw te construeren.

  Op zichzelf onschuldig, maar als je dit enkele maanden op zijn beloop laat kan het in de duizenden zo niet tienduizenden bestandjes lopen die vele gigabytes ruimte innemen. Dit veroorzaakt een sterke belasting van het filesysteem (hele grote index, kost tijd om te benaderen), fragmentatie van de schijf en vooral ook veel dode ruimte.

  Vooral dat laatste is vandaag de dag de belangrijkste reden om op te ruimen en ruimte vrij te krijgen. Bij oudere systemen met tragere schijven (enz.) speelt ook het snelheidsargument al is dit evident afhankelijk van hoe zo'n oude bak verder in elkaar steekt.

Beantwoord deze vraag