Vraag & Antwoord

Apps & Software

Lukt niet ?

Met geen enkel van deze programmas kan ik in deze afbeelding op het woord 'ochtend' inzoomen het laten omkeren en daarna op het woord 'gloed' : https://www.facebook.com/ochtendgloed/photos/a.507301166006342.1073741827.502707859799006/507301169339675/?type=1&theater

1 antwoord
  • +
  • 0
  • -
  Allereerst: je maakt het de lezers moeilijk door in het blauwomrande vak te typen. Dat start een nieuw thread. Wil je reageren op een antwoord of eerdere vraag, type in het grijsomrande vak of klik of "reageren" naast het groene ballonnetje.

  Er zijn twee verschillende problemen. Eerst het zoomen op de twee woorden.

  Zelfs met een beperkte tutorial langslopen moet je dit al in Blender kunnen doen. Zet het plaatje op een vlak en belicht het. Kies een camerastandpunt er voor en verklein de afstand in een animatie, richting het eerste woord. Heb je hiervan de slag te pakken dan weet je ook hoe te zoomen naar het tweede woord.

  Het andere probleem is dat je een woord wil omkeren.

  Allereerst zijn er drie interpretaties. In het eerste blijf je in het platte vlak maar wissel je alle letters van plaats (ochtend wordt dnethco). In de tweede interpretatie roteert de selectie totdat je het woord in spiegelbeeld ziet. Dat laatste kan dan door een simpele 2D pseudorotatie (woord selecteren, steeds kleiner maken en in spigelbeeld weer groter) of in een 3D animatie. Dat hangt af van wat fraai is vanuit het camera-gezichtspunt. De derde interpretatie is dat je in het 2D vlak een cirkelvormige uitsnede 180 graden roteert. De letters komen dan ondersteboven te staan.
  De meeste van deze animaties kun je uitvoeren in 2D plaatjesbewerkers als GIMP en Paint.net. Voor elk animatieframe moet je een plaatje maken. Vervolgens deze sequentie tussen de beide zoomacties (in Blender of iets anders) plakken.

  Als je nog het lettertype hebt waarmee het plaatje gemaakt was, dan kun je er met Blender snel uitkomen door het woord opnieuw te maken in Blender met dat font. Licht het door het vlak naar boven, roteer het en stop dat stuk in de middelste animatie.

  Een andere mogelijkheid is er een "animated gif" van te maken. Het zoomen doe je dan in GIMP of Paint.net, voor elk frame een plaatje. Samen met de rotatieplaatjes converteer je ze allemaal naar een .gif bestand. Irfanview kan dit bijv. batch-gewijs. Als laatste voeg je alles bij elkaar in 1 animated .gif bestand. Minder fraai dan een volwassen 3D animatie, maar het voldoet aan de vraag.

  Je maakt het jezelf best wel lastig door deze niet-eenvoudige animatie te willen, terwijl je niet bent ingewerkt met animatie-software en het bovendien freeware moet zijn. En ook ik ben niet de superexpert op dit gebied, al ben ik wel met Blender "aan het spelen".

Beantwoord deze vraag