Vraag & Antwoord

Apps & Software

Opstarten PC geeft melding dat er opgestart moet worden van een andere schijf etc. Harde schijf kapot of iets anders?

Na tijdje wachten en de reset gebruiken wil de PC wel weer door de opstartfase komen. Echter soms krijg ik snel daarna een melding (blauw scherm) met de waarschuwing KERNEL-DATA-INPAGE-ERROR met daarbij de technische info STOP:0x00000007A en ataport.sys address 8777D9E8 Is mijn harde schijf nu bijna kapot of is er iets anders aan de hand?

1 antwoord
  • +
  • 0
  • -
  Klinkt heel erg als een te oud wordende systeemschijf. Heb het vroeger wel eens meegemaakt. Een koud startende PC heeft ook een koude systeemschijf. De leeskop is dan geparkeerd en komt bij het starten niet, of niet meer goed, in beweging. Gevolg: het besturingssysteem kan niet geladen worden door het BIOS. Met genoemde probleem dat gestart moet worden vanaf een andere schijf.

  Die KERNEL foutmelding lijkt in deze context er op dat na herstarten, als de apparatuur wat is opgewarmd en de leeskop ook weer beweegt, gegevens ook niet meer foutloos van de schijf worden gehaald.

  Je vermeldt de leeftijd van de PC / systeemschijf niet, maar mijn vermoeden is toch dat de systeemschijf zijn langste tijd heeft gehad. Die schijf is natuurlijk te vervangen, maar let op dat je dan wel op een nieuwe schijf ook het besturingssysteem moet zetten. Genoeg threads op deze site van mensen die dit niet goed voor elkaar krijgen. Ben je hier kundig in, mooi, maar anders zoek ondersteuning van gespecialiseerde mensen / winkels.

Beantwoord deze vraag