Vraag & Antwoord

Apps & Software

Waarom is beeld uitgerekt?

Ik heb pas een nieuwe monitor gekocht, Philips 244E1SB. Dat is, zoals gebruikelijk, een breedbeeldscherm. Maar alle beelden (foto's, e.d.) zijn nu uitgerekt of anders gezegd in elkaar gedrukt (beetje bol). Ik gebruik beeldschermresolutie 1024x768. De handleiding adviseerde een resolutie van 1920x1080, maar dan worden mijn pictogrammen erg klein en het verandert verder niets aan dat uitgerekt beeld. Wat zie ik evt. over het hoofd of wat zou ik nog kunnen doen, om dat beeld van de monitor te verbeteren? Tegenwoordig is bijna alles breedbeeld, dus is dat uitgerekte beeld normaal of is er nog iets aan te veranderen?

1 antwoord
  • +
  • 0
  • -
  1920x1080 is toch echt de schermresolutie die je voor dit beeldscherm zou moeten hanteren, want daar is de monitor voor bedoeld.
  Wil je daarvan afwijken omdat je alles dan te klein en daardoor onleesbaar vindt, dan kun je wellicht ook kiezen voor de schermresolutie 1600x900 of zelfs 1366x768, want dan blijft de 16:9 beeldverhouding gelijk. Maar dan nog zal het beeld een beetje wazig over komen en niet zo scherp als op de resolitie waarvoor ie bedoeld is.
  Mooiere oplossing is om wel de 1920x1080 resolutie te hanteren, maar via de beeldscherminstellingen de lettergrootte van pictogrammen, menu's, etc. te vergroten voor de leesbaarheid. Wellicht zit er in je Windows installatie al een standaard thema voor.

Beantwoord deze vraag