Vraag & Antwoord

Apps & Software

Waarom loopt Windows 7 setup vast?

Setup van Win 7 verloopt OK tot het venster waar keurig de vooraf op andere PC geformatteerde harde schijf staat, inclusief stationsletters en stationsnamen. Betreft WD black Caviar, SATA300, primaire systeempartitie C, en vier logisch partities in een uitgebreide partitie. Alles NTFS. Dus HDD wordt wel gevonden, maar "Windows kan niet worden geïnstalleerd op schijf 0, partitie 1". Details: Kan Windows niet op deze schijf installeren. De hardware van deze PC ondersteunt mogelijk het opstarten in deze schijf niet. Zorg ervoor dat de schijfcontroller is ingeschakeld in het BIOS". (Het is allemaal vrij nieuw spul!). In BIOS: SATA Enabled, Mode AHCI, boot prio 1=CDROM en 2 = HDD (andere HDD's afgekoppeld, want setup ging steeds dáár heen; zijn IDE). Drivers van ASUS/AMD op external FDD én op Stick, én op CDROM van ASUS; worden geladen maar helpt geen moer. Wat nu weer?

1 antwoord
  • +
  • 0
  • -
  Ligt aan het ontbreken van een eerdere versie op de HDD.
  Dus op kale schijf eerst simpele XP setup in SATA modus IDE. Meteen na installatie (geen activering) reboot, Win7 schijf erin, SATA modus AHCI en win7 setup; probleemloos. WinXP.old gooi je er later af.

  Simpele zielen o.a. bij MS gaan er maar van uit dat een upgrade altijd op een systeem met een bestaande oudere versie wordt uitgevoerd. Zeker te fantasieloos of gebrek aan ervaring met PC's om te weten dat veel mensen na een crash van moederbord en zéker van harde schijf besluiten om er meteen maar een nieuwe en grotere in te zetten en dan ook maar meteen te upgraden. Tig mogelijkheden dus waarbij sprake is van een maagdelijk schone schijf, en men vrolijk aan de gang gaat, zoals met XP upgrades vanaf Win98. Had men wel beter kunnen aangeven dat toch eerst een XP of Vista setup gedaan moet worden.
  Ook typisch MS dat foutmeldingen nergens op slaan. De melding tijdens kale Win7 setup verwijst naar een hardwareprobleem met de harde schijf en drivers ervan, dus wordt je op het verkeerde been gezet. Dat soort domme meldingen kost veel mensen veel tijd en hoofdbrekens.

Beantwoord deze vraag