Vraag & Antwoord

Apps & Software

Waarom ziet win 8.1 mijn SSD Vertex 3 als een SCSI schijf?

Mijn moederbord P7P55D-E (1156-slot) heeft twee aparte Sata 6G poorten. Daar is deze schijf op aangesloten. Verder presteert deze schijf ver onder de specificaties. AS SSD Benchmark geeft tussen 260 en 324 MB/sec in Read en tussen 107 en 126 MB/s in Write. Mogelijk bij de eerste installatie van Win 8 iets mis gegaan door de RAID installatie niet uit te schakelen, door F6 op tijd in te drukken?

2 antwoorden
  • +
  • 0
  • -
  Het is normaal dat Windows je SATA-schijf herkend als SCSI-apparaat en dat kan verder geen kwaad. Ik zou wel je SSD aansluiten op een van de vier blauwe SATA 3Gbit/s-poorten en niet op de witte SATA 6Gbit/s-poorten zoals je nu hebt gedaan. Hoewel de witte poorten theoretisch beter zouden moeten zijn door de ondersteuning van SATA 6 Gbit/s worden deze poorten op jouw moederbord verzorgd door een additionele controller van Marvell. In de praktijk presteren de eigen SATA-poorten van de Intel-chipset beter, ook al zijn die slechts SATA 3 Gbit/s. Wellicht wordt je maximale leessnelheid dan iets lager, toch zal de SSD efficiënter werken via de Intel-poorten en de schrijfsnelheid zal vermoedelijk hoger worden.
  • +
  • 0
  • -
  Hallo Jeroen,

  Dank voor je antwoord. Echter je oplossing heb ik al uitgeprobeerd, geeft zelfs een lagere benchmark score. De Vertex 3 zou beter moeten presteren ook via de gewone SATA-poort en de 3G-aansluiting.
  Is overigens niet eenvoudig om dat te doen, het systeem moet hersteld worden via een recent herstelpunt.
  Ja, de Marvell controller is waarschijnlijk de storende factor.
  Dus de installatie van Win 8 met de uitschakeling van de RAID-tool (F6) zou geen oplossing bieden?

Beantwoord deze vraag