Vraag & Antwoord

Apps & Software

wat is een biosscherm?

Bios scherm is dat het scherm waneer je de computer aan zet en het scherm nog zwart is?

2 antwoorden
  • +
  • 0
  • -
  Het BIOS, wat een acroniem is voor Basic Input Output System, is een bibliotheek met een set basisinstructies voor de communicatie tussen het besturingssysteem en de hardware. Tijdens het opstarten van een pc, wanneer het besturingssysteem nog niet geladen is, is dit ook de enige software die beschikbaar is.
  Wanneer een computer wordt gestart, wordt eerst de Power-On Self Test (POST) in het BIOS doorlopen. Als alles in orde lijkt, roept het BIOS vervolgens de bootloader aan (meestal door de eerste sector van een aanwezige harde schijf te lezen). Dit opstarten wordt 'booten' genoemd: de bootstrap-routines in het BIOS zijn de eerste stap waarmee de computer zichzelf start.
  • +
  • 0
  • -
  Bij sommige BIOS-systemen van computers is weinig in te stellen. Sommige computerfabrikanten willen niet dat gebruikers iets verkeerd kunnen instellen. Wanneer een computerhobbyist zelf een computer samenstelt, dan is er ruime keuze aan moederborden met vele instelmogelijkheden van het BIOS.
  De instellingen van het BIOS kunnen zijn:
  Instellingen voor de processor (snelheid, spanning, etc.).
  Instellingen voor de harde schijven en cd-rom-drives, en de volgorde van opstarten.
  Instellingen voor het geheugen.
  Instellingen voor extra onderdelen op het moederbord, zoals geluid, usb, lan, seriële en parallelle poorten.
  Het is eenvoudig om in het BIOS iets verkeerd in te stellen, waardoor de computer het niet goed zal doen of oververhit kan raken (bij overklokken).

Beantwoord deze vraag