Vraag & Antwoord

Apps & Software

Wat is gangbare LAN netwerksnelheid?

Ik ga waarschijnlijk voor een redelijke 5.1 home cinema set en tv en laat de HTPC misschien even zitten voorlopig. Wel ga ik dan tussentijds 'n media speler aanschaffen. Hoe zit het tegenwoordig met de netwerksnelheden? Ik heb al enkele jaren naar volle tevredenheid een Linksys WRT54G router die ik helemaal kan tweaken met diverse open source firmware. Echter is ie maar 54 Mbps. Kan ik zo'n ding upgraden naar sneller? En wat is tegenwoordig een redelijke snelheid voor intern in huis i.v.m. streamen en zo? En hoe verhoudt bekabeling (LAN) met 100 Mbps zich tot draadloos? Ik zie routers met wel snelheden tot 300 Mbps, dus die zijn dan sneller dan draad LAN?

2 antwoorden
  • +
  • 0
  • -
  De snelste zijn zelfs 450Mbps. Dit zijn dual band routers, die naast 2.4Ghz tegelijkertijd ook op 5Ghz werken. In de praktijk haal je die snelheid nooit. Denk dat je je handen mag dichtknijpen als je constant 150Mbps haalt.
  Je huidige router is niet te upgraden, je zult deze moeten vervangen, evenals de netwerkkaarten.Overigens zou ik het eerst maar eens proberen.

  100 MBIT is meer dan voldoende voor de zwaarste streaming toepassingen.
  Het grote voordeel van bekabeld is dat het vrij ongevoelig is voor diverse storingen.
  Draadloos heeft vaak last van externe factoren, als muren (bewapening in betonnen muren is helemaal een ramp), andere draadloze netwerken, en diverse andere draadloze apparaten. Deze beinvloeden de stabiele werking van de draadloze netwerk, terwijl bedraad van die factoren geen last heeft.

  Tuurlijk is gigabit fijner, als de mediaplayer voorzien is van een harddisk, en je wilt er 10 films van 10+ Gigabyte naartoe kopieren, maar voor streamen is het meer dan voldoende.
  • +
  • 0
  • -
  Er is een belangrijk verschil tussen de snelheid over het kabeltje en de snelheid die door de applicatie wordt gehaald. Omdat die over het kabeltje (of door de lucht) veel sneller is, wordt deze door de fabrikant van de apparatuur weergegeven. Als gebruiker ben je interesseert in de applicatie. Met het gratis programma op www.AppSpeed.nl kun je precies zien wat er op je LAN of WLAN aan haperingen en beperkingen zijn.

Beantwoord deze vraag