Vraag & Antwoord

Apps & Software

windows ongevraagd opstarten?

Mijn desktop pc met windows 8.1 start regelmatig vanzelf ongevraagd op. Ik heb geprobeerd via de logboeken te achterhalen hoe dit komt, maar hier kom ik niet uit. Bestaat er een tool dat de logboeken vertaald naar begrijpelijke tekst?

2 antwoorden
  • +
  • 0
  • -
  Dat gebeurt omdat Windows (preventief) onderhoud uitvoert onder de motorkap, om het zo maar effe te noemen, door zichzelf op een bepaald tijdstip, ongevraagd op te starten. Dat kun je ongedaan maken.
  .
  Automatisch onderhoud aanpassen
  Het komt niet altijd goed uit, dat Windows veelvoorkomende onderhoudstaken (zoals beveiliging en schijfoptimalisatie) uitvoert, op het meest ongelegen moment, dus mogelijk bent je het niet helemaal eens met het ingestelde standaardtijdstip. Dat kun je dat aanpassen.
  .
  Open het Onderhoudscentrum (klik op de vlag in het Systeemvak en kies Onderhoudscentrum openen).
  .
  Klap de sectie Onderhoud uit. Bij Automatisch onderhoud, kies je voor Onderhoudsinstellingen wijzigen.
  .
  Kies de gewenste tijd bij de optie Onderhoudstaken dagelijks uitvoeren om bijvoorbeeld 08.00uur. haal het vinkje weg bij de optie Toestaan dat de computer voor gepland onderhoud wordt geactiveerd als deze is aangesloten op het geplande tijdstip. Tevreden?
  .
  Bevestig met een klik op OK
  .
  suc6….
  • +
  • 0
  • -
  Dit gebeurt alleen als je de PC niet echt uitzet, maar in slaapstand of 'overwinteren'(hibernation) zet. Zet je de PC echt uit ('shut down') dan kan het niet.

  Een PC in slaapstand kan daar uitkomen door een signaal via internet. Dit heet gewoonlijk "wake up on LAN". Ook heb ik wel eens varianten gezien via Bluetooth of WiFi als de PC zulke poorten heeft.
  Via het LAN (lees: thuisnetwerk of internet) gebeurt dus als een externe computer contact zoekt. Dat gebeurt regelmatig vanuit internet: zo komen Google, Bing en anderen aan hun index-gegevens. Of, als je een mailserver o.i.d. hebt, een poging een email af te leveren. Maar het kan ook wel eens een kwaadwillige poging zijn – daarom heb je een firewall.
  De aan/uit-instelling zit o.m. in het BIOS van de PC. Dat moet immers aan het werk als er wat op de LAN-poort gebeurt terwijl de rest uitstaat…

Beantwoord deze vraag