Vraag & Antwoord

Apps & Software

xp pc veilig aansluiten?

Op de volgende manier wil ik een XP PC veilig aansluiten: In de nieuwe Windows 8 PC een extra netwerkkaart zetten. Met een netwerkkabel aansluiten op de XP PC. Dit P-to-P netwerkje ip adressen geven in een andere range. Synergy installeren en daarmee de oude PC die nu zonder toetsenbord, muis en monitor is bedienen. Is dit veilig genoeg?

3 antwoorden
  • +
  • 0
  • -
  In principe niet veilig.

  Om virussen e.d. te activeren moet de browser een externe lokatie met een malafide advertentie o.i.d. openen, een tekstverwerker een geïnfecteerd document enz. Dit is onafhankelijk van lokatie muis, toetsenbord, monitor en lokaal IP-adres.
  Virussen en andere malware, als zij eenmaal starten, kijken niet naar IP-adres, toetsenbord, monitor en muis, maar gaan vooral te keer op de harde schijf en verrampeneren windows systeembestanden e.d.. Of zij sturen gegevens door naar hun 'thuis'adres en dat is een heel ander IP-adres.

  De enige veilige XP-PC is er een die niet verbonden is met internet, ook niet indirect door bestanden, USB-stick of LAN – hoe ook vormgegeven. 'veilig' natuurlijk in de betekenis zoals je dit in veel artikelen kunt nalezen.
  • +
  • 0
  • -
  Een mailprogramma zoals Outlook of Thunderbird kan je loskoppelen (off-line zetten) maar Windows XP zal op de achtergrond via Internet Explorer blijven zoeken naar updates …. en dat is niet uit te schakelen.
  Dan blijven de opmerkingen van EricO gelden: als malware je Windows XP HDD bereikt zal het daar ¨te keer gaan¨, en de eerste opmerking: het is ¨in principe niet veilig¨.
  Als je Windows XP per sé wilt blijven gebruiken vanwege video-software doe dat dan door de Windows XP machine volkomen fysiek afgeschermd te houden van het Internet dus geen Wifi en/of LAN kabel meer aangesloten houden.
  Bestanden (video-files) kunnen alleen worden overgebracht met een USB stick, die vooraf gescand is op malware door een Vista/Windows7/8 machine.
  Vertrouw daarbij niet op Windows Essentials:
  http://www.zdnet.be/download/155021/microsoft-beschermt-jouw-pc-in-realtime/
  Lees de commentaren: Essentials beschermt niet voldoende
  Installeer een beter freeware alternatief zoals Avast, AVG, Avira, MalwareBytes, SuperAntiSpyware (en liefst meer dan één).
  http://www.filehippo.com/download_avast_antivirus/tech/ ook nog voor XP
  http://www.zdnet.be/nieuws/154539/malwarebytes-ondersteunt-windows-xp-levenslang-/
  http://webwereld.nl/beveiliging/58637-security-essentials-laat-36-procent-zero-days-door
  http://www.av-test.org/en/tests/home-user/windows-8/novdec-2013/

  Wil je video´s bewerken op de Windows XP machine? Lees dan ook even dit:
  http://computertotaal.nl/vraag-en-antwoord/11081/pinnacle-9-op-mint

  Succes!!
  • +
  • 0
  • -
  Dank C!T George. Met dit antwoord kan ik wat. Vooral door de aangegeven argumenten waarom iets wel of niet kan.

Beantwoord deze vraag