Vraag & Antwoord

Internet & hosting

Hoe kom ik op mijn nas op een vreemde computer

Ik heb een nieuwe nas gekocht. op mijn com kan ik er in komen. Maar hoe gaat dat als ik bij de buren zit op hun com en ik wil er in komen?

3 antwoorden
  • +
  • 0
  • -
  Zo’n nas laat zich ook vrij eenvoudig op afstand beheren. Met een browser kunt u er niet alleen bij binnen uw thuisnetwerk, maar – na het wijzigen van een paar instellingen – overal waar een internetverbinding is. En hoe zit dat met computers met Windows? Dat wordt iets lastiger, maar gelukkig is hier wel iets voor: Virtual Network Computing (VNC). Dit is een manier om het bureaublad van een computer via internet te delen. Dat houdt in dat muisbewegingen, -kliks en toetsaanslagen over het netwerk of internet naar een Windows-pc worden verstuurd en dat deze vervolgens live de resultaten hiervan terugstuurt. Ook is het vaak ook mogelijk om bestanden heen en weer te sturen of gebruik te maken van de printer die gekoppeld is aan de computer die wordt overgenomen.  Hoe werkt het?

  Het werkt met twee programmaatjes: de server/host en de client/viewer. Het servergedeelte staat op de pc die op afstand moet worden overgenomen. Dat overnemen gebeurt met de viewer die bijvoorbeeld op een notebook is geïnstalleerd. Uiteraard gaat dat niet zomaar. De verbinding tussen de server en de viewer wordt in de meeste gevallen automatisch versleuteld tegen pottenkijkers. Daarnaast geeft de server alleen het roer alleen uit handen aan gebruikers die over het juiste wachtwoord beschikken. VNC heeft als groot voordeel dat u op afstand een andere computer kunt bedienen en daarbij ook het bureaublad, de programma’s, etc. krijgt te zien; alsof u direct achter deze computer zit.

  Nadelen zijn er ook. Omdat er constant updates worden verstuurd van het scherm, belast VNC de (internet)verbinding behoorlijk. Ondanks allerlei slimme compressiemethoden is een stabiele en redelijk snelle internetverbinding een vereiste. Maar zelfs dan zult u toch af en toe vertraging ervaren. Onderhoud plegen aan een andere computer gaat via VNC prima, maar een brief tikken of een foto bewerken op afstand wordt al lastiger. En een videootje op deze manier bekijken is meestal helemaal niet aan de orde. Het originele VNC bestaat al een aantal jaren en werd speciaal ontwikkeld voor grote organisaties die vanaf een andere locatie hun netwerk onderhielden of op die manier gebruikers konden ondersteunen.

  Niet veel mensen weten dat ook Windows, vanaf XP, standaard is voorzien van een VNC-module –‘Verbinding maken met extern bureaublad’ geheten – dat vrijwel op identieke wijze werkt. Met alle versies van Windows is het mogelijk om verbinding te maken met een extern bureaublad. Echter, de Home-edities van XP/Vista/7 beschikken niet over een servercomponent. Als u deze computers van buitenaf wilt benaderen dan zult u zelf een VNC-programma moeten installeren. We verwijzen u hiervoor naar het kader ‘VNC-alternatieven’.  Server instellen

  In dit voorbeeld gaan we uit van een computer waarop Windows XP Professional draait die we van buitenaf willen benaderen met een notebook met Windows 7 Home Premium. We beginnen met het juist instellen van de Windows XP machine. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op Deze computer en kies Eigenschappen. Ga naar het tabblad Verbindingen van buitenaf en zet een vinkje voor ‘Gebruikers mogen een externe verbindingen maken. Met de knop ’Externe gebruikers selecteren’ kunt u gebruikersaccounts kiezen. Het is belangrijk dat deze gebruikersaccount van een wachtwoord zijn voorzien. Wanneer u op OK klikt, wordt Extern bureaublad ingeschakeld en de Windows Firewall op de juiste manier geconfi gureerd. Daarnaast zijn er nog een paar zaken die u dient te controleren, zeker als u via internet verbinding wilt maken. U vindt deze in het kader Firewall- en andere instellingen.  Verbinding maken

  Tijd om verbinding te maken met de pc die we op afstand willen besturen. De beste manier is om dit eerst te testen binnen uw eigen thuisnetwerk. Met elke Windows-versie gaat dit vrijwel hetzelfde.

  1. Ga via Start, Programma’s naar Bureau-accessoires en kies voor Verbinding met extern bureaublad. Geef vervolgens de naam of het lokale ip-adres van de computer die u wilt besturen. In dit geval is dat ‘Cronus’ of 192.168.1.90.

  2. Klik nu op de knop Verbinden. Als het goed is wordt het scherm zwart en krijgt u het aanmeldvenster van Windows XP te zien. Geef nu de Gebruikersnaam en het wachtwoord in van de account die u op de andere computer wilt gebruiken.

  3. Op het moment dat de verbinding tot stand komt, gaat het scherm op de computer die wordt overgenomen op zwart of verschijnt het Windows aanmeldscherm. Tegelijkertijd hebt u met de client/viewer de controle volledig in handen.

  4. Werkt het allemaal naar behoren? Verbreek dan de verbinding en probeer opnieuw verbinding te maken. Voer nu echter niet de naam in van de computer, maar het externe ip-adres / domeinnaam. Als dit niet werkt is de firewall in uw router niet goed ingesteld. Indien het wel naar behoren werkt, volgt de laatste test: vanaf een compleet andere locatie contact maken met uw thuisnetwerk en de pc waarover u de controle wilt hebben. Tot slot: klik wanneer u Verbinding met extern bureaublad opstart, ook eens op de knop Opties. Hiermee krijgt u allerlei extra zaken regelen. Zo wordt het mogelijk om geluid van de andere computer op deze computer af te spelen, kunt u toegang krijgen tot printers en andere apparaten en er bijvoorbeeld voor zorgen dat bij het maken van een verbinding automatisch een bepaald programma wordt gestart.  Mobiel toegang op afstand

  Liever uw notebook thuis laten en ook geen zin om tijdens de vakantie naar een internetcafé te moeten gaan om toegang te krijgen tot uw pc thuis? De smartphones zijn tegenwoordig zo slim dat u ook hiermee op afstand bij uw computer kunt. Dat wil zeggen, mits u de juiste programmatuur op uw mobiel installeert en de beschikking hebt over een internetverbinding. De volgende programma’s maken het mogelijk: RDM+ (www.rdmplus.com)

  RDM+ – oftewel Remote Desktop for Mobile – biedt de mogelijkheid om via iPhone, iPad, Blackberry, Windows Mobile, Palm en Java (zoals Symbian) toegang te krijgen tot uw computer. Het programma kan zeven dagen gratis worden geprobeerd.
  • +
  • 0
  • -
  Ga er mee aan het werk bedankt gr. Jos
  • +
  • 0
  • -
  synology configureren

Beantwoord deze vraag