WhatsApp Content Hub

We ‘appen’ ons suf. WhatsApp heeft de functie van sms en Blackberry’s Ping al sinds 2010 overgenomen. Intussen gebruiken twaalf miljoen Nederlanders de berichtendienst en de groei lijkt er nog altijd niet uit. Op deze pagina geven we je alle tips, trucs en weetjes die je nodig hebt om alles uit de WhatsApp te halen.

Wat heb je nodig?

Om te kunnen whatsappen, heb je een smartphone en telefoonnummer nodig. Je account wordt gekoppeld aan je telefoonnummer, zodat jij en andere gebruikers die jou in hun adresboek hebben staan elkaar automatisch in de contactpersonenlijst van WhatsApp zien.

WhatsApp werkt op smartphones met Android (versie 2.3.3 en hoger) en iPhones (iOS 7.0 en hoger). Op Windows-smartphones, BlackBerry OS en de Nokia S40 is de berichtendienst ook beschikbaar. Let er echter wel op dat de ondersteuning van deze platforms wellicht ten einde kan gaan lopen.

whatsapp content hub

Waarvoor gebruik je WhatsApp?

Natuurlijk kun je WhatsApp gebruiken om elkaar tekstberichten te sturen. Maar foto’s en video’s delen, groepsgesprekken, spraakberichten, (video)bellen, locatiedeling en bestanden versturen behoren ook tot de mogelijkheden. Het gebruik van WhatsApp is gratis.

Om elkaar berichtjes, foto’s en andere zaken te kunnen sturen, heb je een internetverbinding nodig. Het maakt hierbij niet uit of je op een wifi-netwerk zit of op een mobiel netwerk (3G of 4G). Wanneer je de app hebt gedownload en gestart dien je jezelf aan te melden. WhatsApp verifieert je telefoonnummer door automatisch een sms-berichtje te sturen.

Wanneer er een berichtje is gestuurd, privé of naar een groep, krijg je er een status bij te zien: een klokje houdt in dat het bericht nog niet verstuurd is. Eén vinkje betekent dat het bericht wel verzonden, maar nog niet ontvangen is. Twee vinkjes betekent verzonden én ontvangen en twee blauwe vinkjes geven aan dat het bericht verzonden, ontvangen en gelezen is.

Veiligheid

Voor veel gebruikers is WhatsApp hun favoriete digitale communicatiemiddel, met als gevolg dat er veel heel persoonlijke zaken gedeeld worden. Hoe zit het dan met de veiligheid? WhatsApp is immers sinds 2014 ingelijfd door Facebook (voor 16 miljard dollar!) en Facebook staat nou niet echt bekend als een bedrijf dat het beste voor heeft met zijn gebruikers als het gaat om privacy.

WhatsApp maakt echter gebruik van sterke opensource encryptie, middels het protocol van Signal. Dat houdt in dat alle berichten die je stuurt niet uit te lezen zijn door derden, waaronder Facebook. Maar ook als je op een openbaar wifi-netwerk zit, kunnen anderen door deze encryptie niet je berichtjes meelezen. Niet alleen je tekstberichten worden versleuteld, maar ook alle media en bestanden die je verstuurt, spraakberichten en (video)bellen.

Facebook verdient zijn investering terug door WhatsApp-gebruikers te koppelen aan Facebook-profielen. Het bedrijf kan immers wel zien wie in contact met elkaar staan, hoe vaak en wanneer. Deze datadeling is echter bijzonder controversieel. Facebook beloofde dit immers niet te doen. Sterker nog, dat werd tijdens de overname beloofd aan de EU, dat zijn zorgen uitte. Onder druk van boetes is deze datadeling in Europa dan ook gestopt. Maar het zijn dezelfde overheden die aan de deur van Facebook rammelen om toegang te krijgen tot de inhoud van berichten in het kader van ‘veiligheid’.

Andere apparaten

Als je niet over een smartphone beschikt, dan kun je helaas ook niet whatsappen. Maar wanneer je WhatsApp actief op je smartphone hebt draaien, kun je het ook gebruiken op je pc of tablet.

Functies

WhatsApp zit boordevol functies. Zo kun je eenvoudig automatisch al je gesprekken back-uppen of overzetten naar een andere smartphone.

Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld het wissen van berichten, gesprekken vastpinnen of het uitzetten van de blauwe vinkjes: de vinkjes die voor de ander aantonen of jij een berichtje daadwerkelijk hebt gelezen.

Het delen van foto’s en video’s is echter een van de populairste functies. Houd er wel rekening mee dat de media die je verstuurt gecomprimeerd worden. Dit heeft als voordeel dat de foto’s en video’s minder data kosten om te versturen. De beeldkwaliteit is echter wel wat omlaag geschroefd.

Alternatieven

Er zijn redenen om geen WhatsApp te gebruiken, wellicht omdat je liever geen smartphone gebruikt. Geen vertrouwen hebben in de WhatsApp-eigenaar Facebook is natuurlijk ook een gegronde reden om de berichtendienst liever links te laten liggen.