Windows 10: Tips, trucs en alles over de update

29 juli 2015 is een markante datum in de tech-geschiedenis. Op die dag bracht Microsoft officieel zijn nieuwe - en als het aan Microsoft ligt meteen ook het laatste - besturingssysteem naar buiten: Windows 10. Hier vind je de beste how-to's en tips die we de afgelopen jaren over Windows 10 hebben geschreven.

Laten we bij het begin beginnen. Meteen nadat Windows 10 uitkwam, schreven we dit mega-artikel met liefst 40 tips voor Windows 10. De looks zijn inmiddels wat veranderd, maar de tips zijn nog net zo relevant als toen.

Troubleshooting

Hoe goed het ook gebouwd is, Windows 10 kan natuurlijk kapot. Als dat gebeurt, kun je het gelukkig vaak genoeg repareren. Een van de dingen die je eerst doet, is je pc opstarten in de veilige modus, of de compatibiliteitsmodus. Er kan meer kapot: het Startmenu bijvoorbeeld, maar ook dat is vaak te verhelpen.

Mocht je daarmee je problemen niet kunnen fixen, dan kun je altijd je pc opnieuw instellen - waarbij het erg handig is als je een recente back-up hebt gemaakt.

Windows 10

Power-users

Zie jij jezelf als een Windows-kenner? Probeer je al sinds versie 3.1 alles uit je besturingssysteem te halen? Ook voor jou heeft Microsoft enkele handige features ingebouwd, te beginnen met de GodMode: een speciale modus waarin je veel meer instellingen tot je beschikking hebt.

Ook de PowerShell, een soort uit de kluiten gewassen versie van de Opdrachtprompt, kan dan niet ontbreken. En wat dacht je van deze tips om je systeem sneller te laten draaien? Meer tips nodig? Zie hier onze 15 tips voor power-users.

Privacy

Microsoft en privacy, het is geen gelukkig huwelijk. En sinds Windows 10 al helemaal niet. Notoir is de keylogger, die vroege versies van Windows 10 automatisch aanvinkte, en waardoor Microsoft precies kon zien wat je typte. En er was meer spionage-software.

We moeten toegeven dat Microsoft zijn leven wel lijkt te beteren. Zo kun je online je privacy-instellingen checken. Ook binnen Windows 10 kun je veel doen om je privacy te verbeteren, zoals we bijvoorbeeld hier, hier en hier laten zien. Genoeg keuze, dus!

Windows 10

Gewoon heel goed

Er zitten wat haken en ogen aan, maar bovenal is Windows 10 gewoon een heel erg goed besturingssysteem. We hebben dan ook genoeg tips die geen probleem oplossen, maar die je gewoon net even meer laten halen uit Windows dan je al deed. Bijvoorbeeld deze trucjes om Windows 10 nog iets sneller te laten draaien, of over hoe je simpel kunt overstappen als je dat niet allang had gedaan.

Je kunt Windows ook helemaal naar je hand zetten en tweaken naar jouw wensen. Met de Anniversary Update is dat nog een stukje makkelijker. En wat dacht je van inloggen zonder wachtwoord?

Meer

En er is nog zo veel meer. Hieronder nog een lijstje met tips die nergens bij passen, maar die wel erg handig zijn.

Je scherm draaien

Prestaties checken

Automatische updates uitschakelen

Oude software draaien

Je pc-naam veranderen


Fall Creators Update

De meest recente nieuwe versie van Windows 10 is de Fall Creators Update. Dus die versie is een must have voor iedereen die up-to-date wil zijn en met smart op nieuwe functies zit te wachten. Zo zijn er een aantal zaken veranderd in de manier waarop je contactpersonen kunt vinden. Daarnaast is er een nieuwe versie van OneDrive in Windows 10 Fall Creators Update. Met deze nieuwe OneDrive On-Demand worden automatisch bestanden gesynchroniseerd die je zelf het vaakst gebruikt: alleen die bestanden worden dan voor je gedownload.

Zuinig

Energieverbruik is tegenwoordig een steeds belangrijker aandachtspunt. Dat realiseren ze bij Microsoft ook, want een computer gebruikt natuurlijk ook aardig wat stroom, mede afhankelijk wat je ermee doet. In de bestaande Windows 10-versie zijn al tal van energie-instellingen aan te passen en kun je gebruikmaken van de Slaapstand en Sluimerstand.

In de Fall Creators Update hoef je niet meer te rommelen met deze instellingen, want er zit nu een extra schuifknop rechtsonder op je taakbalk, waarmee je je computer meteen op een lager pitje kunt zetten. Dus, precies op het moment dat je het denkt nodig te hebben.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord