Windows 10 bestaat al weer vier jaar en inmiddels zijn er al zeven grote updates verschenen. De meest recente was de weinig tot de verbeelding sprekende Mei 2019-update. Wat is er allemaal nieuw in deze versie?

Sinds de komst van Windows 10 hebben we op Computer!Totaal al tal van tips en trucs over het besturingssysteem geschreven. Maar liefst 40 tot nu toe, en nog steeds relevant voor de huidige versie, de Mei 2019-update.

Mocht je de laatste versie van Windows 10 nog niet hebben, dan kun je 'm via deze methode updaten. Doe het wel snel, want de kans is groot dat als jouw computer niet over de laatste update beschikt, je de nieuwe functies pas later kunt gebruiken en daardoor ook pas later in aanmerking komt voor de volgende grote update, die we ergens in oktober/november van 2019 kunnen verwachten.

Nieuwe functies, aangepaste schermen

De Mei 2019-update van Windows 10 is niet heel schokkend gewijzigd, maar kent wel een aantal nieuwe functies die handig kunnen zijn. Zo krijgen Windows 10 Pro-gebruikers de beschikking over een Windows 10 Sandbox-omgeving, waarbij je veilig software kunt testen in een afgesloten omgeving die compleet losstaat van je eigen Windows 10-installatie. Vergelijkbaar met VirtualBox of VMWare, maar dan wel zonder mogelijkheid om een andere versie van Windows of zelfs Linux te installeren.

Het startmenu is nu ook aangepast: wanneer je een zoekopdracht invoert, bijvoorbeeld als je een app of document zoekt, wordt het startmenu aan de rechterkant uitgebreid met de resultaten van de zoekopdracht. Bijvoorbeeld: typ je een (deel van een) bestandsnaam van een Word-document, dan geeft Windows 10 alle resultaten weer aan de rechterkant van het startmenu, onder het Word-pictogram.

Het zogeheten acrylic design is daarnaast verder doorgevoerd, en geeft een wat meer gelikte interface waarbij duidelijk is welke items belangrijker zijn en waar de focus op ligt. Minder belangrijke onderdelen worden dan bijvoorbeeld 'vervaagd' op de achtergrond.

Een van de meest belangrijke features heeft betrekking op de manier waarop Windows 10 vanaf nu wordt geüpdatet. Zo zullen steeds minder (grotere) updates een herstart vereisen van je computer, waardoor je nu vaker gewoon kunt doorwerken zonder onderbrekingen. Bovendien worden updates ook niet meer zomaar afgedwongen en krijg je als gebruiker eindelijk ook meer controle over de manier waarop je updates binnenhaalt.

Weten wat er nog meer allemaal nieuw is in de laatste Windows 10-update? Dat lees je in ons uitgebreide artikel.

Hulp bij problemen

Hoe goed het ook gebouwd is, Windows 10 kan natuurlijk vastlopen of er kan iets anders misgaan. Als dat gebeurt, kun je het gelukkig vaak genoeg repareren. Echte vastlopers met Windows 10 zien we eigenlijk nog maar zelden, en dat heeft mede te maken met de strenge regels voor stuurprogramma's: je kunt niet zomaar niet-ondertekende drivers installeren in Windows 10. Mocht je toch nog problemen hebben, dan start je eerst je pc in deveilige modus, of de compatibiliteitsmodusen verwijder je stuurprogramma's die problemen veroorzaken.

Mocht je daarmee je problemen niet kunnen fixen, dan kun je altijd je pc opnieuw instellen - waarbij het erg handig is als je een recente back-up hebt gemaakt.

Power-users

Zie jij jezelf als een Windows-kenner? Probeer je al sinds versie 3.1 alles uit je besturingssysteem te halen? Ook voor jou heeft Microsoft enkele handige features ingebouwd, te beginnen met de GodMode: een speciale modus waarin je veel meer instellingen tot je beschikking hebt.

Ook de PowerShell, kan dan niet ontbreken. En wat dacht je van deze tips om je systeem sneller te laten draaien? Meer tips nodig? Zie hier onze 15 tips voor power-users.

Privacy

Microsoft en privacy, het is geen gelukkig huwelijk. En sinds Windows 10 al helemaal niet. Notoir is de keylogger, die vroege versies van Windows 10 automatisch aanvinkte, en waardoor Microsoft precies kon zien wat je typte. En er was meer spionage-software.

We moeten toegeven dat Microsoft zijn leven wel lijkt te beteren. Zo kun je online je privacy-instellingen checken. Ook binnen Windows 10 kun je veel doen om je privacy te verbeteren.

Gewoon heel goed

Er zitten wat haken en ogen aan, maar in de basis is Windows 10 gewoon een goed besturingssysteem. Ook de laatste update is veelbelovend en biedt tal van handige opties die wat ons betreft al veel eerder hadden mogen uitkomen. We hebben dan ook genoeg tips die geen probleem oplossen, maar die je gewoon net even meer laten halen uit Windows dan je al deed. Bijvoorbeeld deze trucjes om Windows 10 nog iets sneller te laten draaien, of over hoe je simpel kunt overstappen als je dat niet allang had gedaan.

Je kunt Windows ook helemaal naar je hand zetten en tweaken naar jouw wensen. Zoals inloggen zonder wachtwoord.

Meer

En er is nog zo veel meer. Hieronder nog een lijstje met handige tips en trucs voor Windows 10.

Je scherm draaien

Prestaties checken

Automatische updates uitschakelen

Oude software draaien

Je pc-naam veranderen

Zuinig

Energieverbruik is tegenwoordig een steeds belangrijker aandachtspunt. Dat realiseren ze bij Microsoft ook, want een computer gebruikt natuurlijk ook aardig wat stroom, mede afhankelijk wat je ermee doet. In de bestaande Windows 10-versie zijn al tal van energie-instellingen aan te passen en kun je gebruikmaken van de Slaapstand en Sluimerstand.

In de laatste versie van Windows 10 hoef je niet meer te rommelen met deze instellingen, want er zit nu een extra schuifknop rechtsonder op je taakbalk, waarmee je je computer meteen op een lager pitje kunt zetten. Dus, precies op het moment dat je het denkt nodig te hebben. Dat werkt overigens alleen als je een laptop hebt.