Het is inmiddels al weer ruim drie jaar geleden dat Windows 10 het levenslicht zag. Sinds die tijd zijn er al tal van updates voor het besturingssysteem uitgekomen, en de eerstvolgende Oktober- of Herfstupdate 2018 staat al weer klaar in de startblokken om te worden uitgerold naar pc's.

Sinds de komst van Windows 10 hebben we op Computer!Totaal al tal van tips en trucs over het besturingssysteem geschreven. Maar liefst 40 tot nu toe, en nog steeds relevant voor de huidige versie, 1803 Spring Creators Update.

Mocht je de laatste versie van Windows 10 nog niet hebben, dan kun je 'm via deze methode updaten. Doe het wel snel, want de kans is groot dat als jouw computer niet over de laatste update beschikt, je ook pas later in aanmerking komt voor de komende Herfstupdate, die in oktober verschijnt.

Verwachtingen

Wat kunnen we verwachten van de Oktober-update? Het besturingssysteem wordt op een aantal punten opgefrist, en er komen een paar nieuwe functies bij. Bijvoorbeeld een nieuwe dark modus, waarbij het nu ook mogelijk is om de Windows Verkenner van een donker thema te voorzien. Daarnaast komt er een nieuw klembord, waar je nu meerdere items tegelijk naar toe kunt kopiëren. Heb je een van de in het klembord geplakte items nodig? Dan roep je met de toetscombinatie WinToets+V het klembord op, en kies je het item (afbeelding of tekst) dat je nodig hebt. Ben je benieuwd welke nieuwe functies er allemaal straks nog meer in Windows 10 verschijnen? Je leest er alles over in ons uitgebreide artikel.

Troubleshooting

Hoe goed het ook gebouwd is, Windows 10 kan natuurlijk vastlopen of er kan iets anders misgaan. Als dat gebeurt, kun je het gelukkig vaak genoeg repareren. Een van de dingen die je eerst doet, is je pc opstarten in de veilige modus, of de compatibiliteitsmodus. Er kan meer kapot: het Startmenu bijvoorbeeld, maar ook dat is vaak te verhelpen.

Mocht je daarmee je problemen niet kunnen fixen, dan kun je altijd je pc opnieuw instellen - waarbij het erg handig is als je een recente back-up hebt gemaakt.

Power-users

Zie jij jezelf als een Windows-kenner? Probeer je al sinds versie 3.1 alles uit je besturingssysteem te halen? Ook voor jou heeft Microsoft enkele handige features ingebouwd, te beginnen met de GodMode: een speciale modus waarin je veel meer instellingen tot je beschikking hebt.

Ook de PowerShell, kan dan niet ontbreken. En wat dacht je van deze tips om je systeem sneller te laten draaien? Meer tips nodig? Zie hier onze 15 tips voor power-users.

Privacy

Microsoft en privacy, het is geen gelukkig huwelijk. En sinds Windows 10 al helemaal niet. Notoir is de keylogger, die vroege versies van Windows 10 automatisch aanvinkte, en waardoor Microsoft precies kon zien wat je typte. En er was meer spionage-software.

We moeten toegeven dat Microsoft zijn leven wel lijkt te beteren. Zo kun je online je privacy-instellingen checken. Ook binnen Windows 10 kun je veel doen om je privacy te verbeteren, zoals we bijvoorbeeld hier, hier en hier laten zien. In de nieuwe Oktober-update zullen de privacy-opties weer veranderen, maar daar zullen we je ter zijner tijd over informeren.

Windows 10

Gewoon heel goed

Er zitten wat haken en ogen aan, maar in de basis is Windows 10 gewoon een goed besturingssysteem. Ook de laatste update is veelbelovend en biedt tal van handige opties die wat ons betreft al veel eerder hadden mogen uitkomen. We hebben dan ook genoeg tips die geen probleem oplossen, maar die je gewoon net even meer laten halen uit Windows dan je al deed. Bijvoorbeeld deze trucjes om Windows 10 nog iets sneller te laten draaien, of over hoe je simpel kunt overstappen als je dat niet allang had gedaan.

Je kunt Windows ook helemaal naar je hand zetten en tweaken naar jouw wensen. Zoals inloggen zonder wachtwoord.

Meer

En er is nog zo veel meer. Hieronder nog een lijstje met tips die nergens bij passen, maar die wel erg handig zijn.

Je scherm draaien

Prestaties checken

Automatische updates uitschakelen

Oude software draaien

Je pc-naam veranderen


Zuinig

Energieverbruik is tegenwoordig een steeds belangrijker aandachtspunt. Dat realiseren ze bij Microsoft ook, want een computer gebruikt natuurlijk ook aardig wat stroom, mede afhankelijk wat je ermee doet. In de bestaande Windows 10-versie zijn al tal van energie-instellingen aan te passen en kun je gebruikmaken van de Slaapstand en Sluimerstand.

In de Fall Creators Update hoef je niet meer te rommelen met deze instellingen, want er zit nu een extra schuifknop rechtsonder op je taakbalk, waarmee je je computer meteen op een lager pitje kunt zetten. Dus, precies op het moment dat je het denkt nodig te hebben.